Reklama

Reklama

E.A. Poe: Podivný experiment

  • USA Stonehearst Asylum (více)
Trailer 2

Hrdinou filmu E. A. Poe: Podivný experiment je mladý, čerstvě vystudovaný lékař Edward, který na konci 19. století přichází na praxi do psychiatrického ústavu pro choromyslné ležícího v mlze v odlehlém koutě hor. Zde ho přivítá šéf lékařského týmu, jeho asistent i záhadná kráska Eliza, trpící panickou hrůzou z jakéhokoliv tělesného dotyku. Edward je zasvěcován do zdejších léčebných metod a je v šoku. Dr. Lamb je příkladem osvíceného přístupu, vůči bláznům je vstřícný a svému týmu vštěpuje, aby „jedinečnost" každého pacienta respektovali: „Proč bychom se měli snažit udělat nešťastného člověka z naprosto šťastného koně?" Ovšem děsivá a hrůzu nahánějící „léčba", jíž byli na konci 19. století duševně nemocní běžně vystavováni, je přítomna i zde: věznění, spoutávání, proudy ledové vody a elektřiny. To vše je pevně vryto do historických zdí ústavu a Edward objevuje poměrně znepokojivou pravdu. Psychiatrický ústav ovládli pacienti, zatímco skutečný ředitel je se svým týmem uvězněn ve sklepení. A tady napínavý příběh plný zvratů a překvapení teprve začíná... (Bontonfilm)

(více)

Zajímavosti (14)

  • Celosvětové tržby filmu s nepříliš vydařeným distribučním modelem byly 3,2 milionu amerických dolarů. (NIRO)
  • Postava Mickeyho Finna (David Thewlis) je ve filmu spojována s uspávacím jedem. Ve skutečnosti je "Mickey Finn" výraz pro nápoj, smíchaný s drogou či zneschopňujícím činidlem, pojmenovaný po chicagském barmanovi Michaelu Finnovi. Ve skutečnosti začal být tento termín používaný až v 10. letech 20. století - tedy později, než ve filmu, který se odehrává na přelomu let 1899 a 1900. (AloeB)
  • Věta „nevěřte ničemu, co slyšíte, a jenom polovině toho, co vidíte,“ kterou ve filmu řekne psychiatr (Brendan Gleeson), pochází z povídky „Metoda doktora Téra a profesora Péra“, která posloužila jako inspirace pro tento film. V ní ji řekne ředitel Maillard, jehož postavou byla inspirovana ta Silase Lamba (Ben Kingsley). (AloeB)
  • Celosvětová premiéra proběhla 14. června 2014 na MFF v Šanghaji. (Varan)
  • Natáčelo se v Bulharsku. (Terva)
  • Ako predloha snímke poslúžila krátka, čiernym humorom nasiaknutá poviedka E. A. Poea, „The System of Doctor Tarr and Professor Fether“ (česky "Metoda doktora Téra a profesora Péra"), ktorú v roku 1845 zverejnil týždenník Graham's Magazine. Zverejneniu poviedky predchádzalo niekoľkomesačné zdržanie editormi týždenníka, pretože neprikrášleným spôsobom odrážala neľudskú situáciu v ústavoch a azylových domoch. (Rorschach_SK)
  • Ben Kingsley (Dr. Silas Lamb) nehrá rolu doktora v takejto liečebni po prvýkrát. Bolo tomu tak aj vo filme Prekliaty ostrov (2010), kde hrá rolu Dr. Johna Cawleyho, riaditeľa psychiatrického ústavu Ashecliffe, ktorý mal takisto nezvyčajný prístup k liečbe pacientov. K úlohe lekárov má Kingsley blízko, jeho otec Rahimtulla Harji Bhanji bol sám doktorom medicíny. (STRATEGYsro)
  • Eliza Graves vo filme hrá nádherne na klavíri, no jej predstaviteľka, Kate Beckinsale, hrať na klavíri nevie. Sama to uviedla v jednom zo svojich rozhovorov k natáčaniu filmu Underworld: Prebudenie (2012): „Veľmi mi odľahlo, keď som uchopila zbraň a zrazu akoby som našla svoju vec. Myslím, že je to preto, že mám obrovské ruky. Neviem hrať na klavíri alebo hrať basketbal. Ale ukázalo sa, že to môže byť dosť užitočné pri zbraniach.“ (Bobek15)
  • Hlavná ženská hrdinka Eliza Graves, ktorú stvárnila Kate Beckinsale, má vo filme 35 rokov. Kate Beckinsale však mala v čase uvedenia filmu 41 rokov. (Bobek15)
  • Jedná sa o americký film, v ktorom nehrá ani jeden rodený Američan. Väčšina hercov má britský alebo írsky pôvod. Jediný, kto reprezentuje USA, je režisér Brad Anderson. (ywo666)

Související novinky

Kate Beckinsale v blázinci plném hvězd

Kate Beckinsale v blázinci plném hvězd

16.04.2013

Povídka klasika žánru Edgara Allana Poea se stala základem pro „dobový psychologický thriller" Eliza Graves, který měl původně režírovat paranormálně aktivní Oren Peli, ale nedávno jej převzal Brad… (více)

Reklama

Reklama