Reklama

Reklama

Řidič

Trailer 3

Obsahy(1)

Řidič je vyhledávaný specialista na nelegální práce: řídí auta, která odvážejí lupiče z místa zločinu. Jeho výjimečný talent mu zatím dopomohl k tomu, aby nebyl chycen a zatčen. Po jedné z dalších honiček s policií se však jednomu z detektivů podaří jej konečně zadržet. Řidič dostává na výběr - buď půjde do vězení, nebo bude osvobozen za předpokladu, že pomůže usvědčit ostatní lupiče... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Trailer 3

Recenze (72)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Namalujte na silnici startovní čáru, postavte mi na ni Bugatti Veyron Super Sport, vedle něj připravte Kovbojovi Trabant 601 s prasklým výfukem a já se s ním pokusím alespoň deset sekund udržet krok. Pak mi frnkne, to je jasné, protože nikdo neumí plašit koně pod kapotou tak, jako právě Kovboj. Musím se přiznat, že syrovost automobilových honiček mne naprosto nadchla, atmosféru jsem zachytil taky velice slušnou a nad logikou toho ostatního je možná lepší nepřemýšlet. ()

Eldrick 

všechny recenze uživatele

Oblíbený film Edgara Wrighta, který se tady inspiroval při psaní BABY DRIVER. Stejně jako třeba Refnův DRIVE víceméně kopíruje celou úvodní sekvenci. THE DRIVER nepovažuju za matku driverských filmů, protože BULLITT tu byl už o 10 let dřív, ale nedá se tomu upřít osobitost, díky které utkví v paměti. Bezejmenné postavy a celý ty prostořeký dialogy a blocking scén připomene klasický westerny. Bruce Dern nebyl nikde jinde takhle výrazný a jeho monology stojí za to. Naturalistické honičky a atmosféra let 70. jsou kumšt, jenž dnešní filmy můžou těmhle jen tiše závidět. ()

Reklama

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Jakmile zaklapnou dveře auta a dupne se na plyn, tak je tomu i plné hodnocení těsné. Ovšem jakmile se káry nechají v garážích a začne si to hrát na nemluvnou "přechcávací" kriminálku o střetu dvou macho chlápků, tak je bolestně jasné, že než duo O'Neal/Dern to chtělo někoho úplně jiného. Někoho s drsňáckým charismatem u koho by ta nemluvnost působila přirozeně a ne jako zapomenutí textu. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Mě náhodou herectví všech zúčastněných i celá ta málomluvná stylizace sedly perfektně. Ryan O'Neal tu zkrátka představuje hrdinu, který má blíž právě ke Goslingově postavě z Drive, než k typickým zamlklým drsňákům z let sedmdesátých. S kamerou a svícením to Walter Hill uměl vždycky a bravurně nasnímané, realisticky pojaté honičky poskytují úplně jiný typ diváckého potěšení, než ty z dnešních akčních filmů, v nichž jde víc než o řidičské umění o nadsázku, destrukci a postprodukční efekty.______ btw. "Akční" je film asi do stejné míry jako Bullittův případ (tedy málo) a oficiální obsah distributora je dost mimo. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Řidič, ten tvrdej chleba má... Hádal bych, že tento film posloužil jako předloha pro stejnojmennou hru z roku 1999 od GT Interactive. Ve filmu jsou 2 celkem dobrý honičky (hned na začátku a pak úplně na konci), který se nesou přesně v duchu 70. let. Do zatáček se jezdí bokem, V8ky burácej, pneumatky pískaj a vytvářej kouřový efekty, lítaj poklice a samozřejmě nemůže chybět nějaká ta úzká ulička, kde jsou naskládaný prázdný krabice a auto skrz ně efektně projede. Bohužel v tý finální honičce je teda doslova epic fail, kdy hlavní postava chvíli jede s manuálem s řazenim na podlaze a chvíli s automatem s voličem pod volantem a ještě u toho automatu předstírá, že se tam snaží cosi nakvedlat... Jinak zbytek filmu zůstal tak trochu ve stínu těch honiček. Celý se to snaží vypadat drsně jak šmirglpapír, ale o postavách se divák prakticky nic nedozví, takže těžko si k někomu získat nějaký sympatie. Herci jsou nevýrazný, ale to je možná daný i tim, že moc neměli, co hrát. Trochu přísnější měřítko snese akorát Bruce Dern. Já osobně mam pro tyhle 70´s kriminální filmy velkou slabost a obvykle je hodnotim vysoko. Tady jsem se rozhodoval mezi 3 a 4 hvězdama. Nakonec dávám 3 za tu zmiňovanou stupidní chybu v závěrečný honičce. 65% ()

Galerie (75)

Zajímavosti (7)

  • Ve filmu je možné jednou přímo a třikrát díky pohybu řidičovy (Ryan O'Neal) ruky zpozorovat, že červený pick-up má manuální řazení na podlaze vozidla. V závěrečné honičce je však v několika záběrech vidět zařazení zpátečky i dopředné jízdy pákou automatické převodovky pod volantem. Scény tak musely být patrně natočeny v jiném voze, navíc bez pasažérky, což prozrazuje prázdné sedadlo spolujezdce. (tulakfelix)
  • Žiadna z postáv vo filme nemá meno, všetky sú pomenované iba podľa toho čo robia (ako napr. vodič, detektív, hráč a pod.) (m.a.t.o.)
  • V závěrečné honičce řidič (Ryan O'Neal) kočíruje červený pick-up Chevrolet C10 ročník 1973. (tulakfelix)

Související novinky

Zemřel herec Ryan O'Neal

Zemřel herec Ryan O'Neal

09.12.2023

Ve věku dvaaosmdesáti let zemřel americký tvůrce nominovaný na Oscara a dva Zlaté glóby, známý díky legendárním snímkům jako Barry Lyndon, Love Story a Papírový měsíc, herec Ryan O'Neal. Smutnou… (více)

Wheatley láká známá jména

Wheatley láká známá jména

26.10.2014

Několik let si svými malými britskými filmy hledal diváky ve festivalových kruzích a dělal jméno mezi kritiky, mimo tuto ale režiséra Bena Wheatleyho málokdo znal. Ovšen zdá se, že jeho vyhraněný… (více)

Reklama

Reklama