Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Psychologické drama Město šílenců (1997) rozvíjí vděčné téma hollywoodských filmařů, a sice manipulaci veřejného mínění prostřednictvím sdělovacích prostředků. Propuštěný hlídač v muzeu malého kalifornského města Sam Baily (John Travolta) se zoufale snaží dostat zpět svou práci a když nepochodí u ředitelky, stane se řízením různých shod okolností zločincem se skupinou dětských rukojmí. Protřelý reportér, pracující pro místní televizní kanál, Max Brackett (Dustin Hoffman), který je náhodou na místě činu, neváhá a celou situaci začne živě pouštět do éteru. Senzace, jejíž průběh může sám ovlivňovat, a která mu jistě pomůže oživit poněkud skomírající kariéru, je na světě. Prostoduchý hlídač si totiž vůbec neuvědomuje dosah svého počínání a navíc ani neví, jak se má v podobné situaci vlastně chovat... Snímek, jehož děj nápadně připomíná cynickou komedii Billyho Wildera Ace in the Hole (1951, Eso v rukávu), těží ze souhry hereckých hvězd Dustina Hoffmana a Johna Travolty, kteří se spolu v jednom filmu objevují poprvé. V dalších rolích zaujmou Alan Alda (prominentní reportér velké televizní společnosti, který nelibě sleduje sólokapra bývalého kolegy, jehož se zbavil) a Blythe Dannerová (ředitelka muzea), která dnes už většinou stojí ve stínu své známější dcery Gwyneth Paltrowové. Jako režisér je pod snímkem podepsán režisér řeckého původu Costa-Gavras. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (128)

Shit 

všechny recenze uživatele

Dost slabej pokus o nějaký drama, Hoffman s Travoltou sice hrajou velice slušně, ale ten scénář je opravdu bída. Pořád se snaží ukázat jak dokaží media manipulovat, ale že by to bylo nějak zdařile udělaný to teda ne.Na nějakej thriller či drama mi to přišlo až moc velká pohoda, z Travolty se tady v podstatě udělá takovej rodinnej moula a některý rádoby dojemný scény jsou skoro až trapný. A příběh, který se odáhrává pořád na stejným místě a za celý dvě hodiny se o moc velkej kus v ději neposune, tomu taky moc nepřidá. Jedinej moment, kdy se dostaví něco co by se dalo označit za drama je na konci, ale to rozhodně na lepší hodnocení stačit nebude ()

Turiec 

všechny recenze uživatele

Jednoduchý chlap menom Sam, ktorý chce nazad svoju prácu sa chce len porozprávať s bývalou nadriadenou. Stane sa však obeťou svojej naivity a televízie. Rozkrúti kolotoč, ktorý už nedokáže zastaviť. Do jeho života totiž vstúpia novinári so svojim hyenizmom a senzáciechtivosťou za KAŽDÚ cenu. Myslíme si, že sa to deje niekde mimo nás. Sme však na podobnom dianí zúčastnení takmer každý deň. Stačí si zapnúť večerné správy a nedívať sa ako divák, ale vcítiť sa do situácie „obete“. Vidíme, že podľa mnohých reportérov „skvelá reportáž“ = mŕtvy a utrpenie. John Travolta aj Dustin Hoffman v tomto tak trochu neobyčajnom príbehu podávajú presvedčivý herecký výkon a preto ****. ()

Reklama

Oskar 

všechny recenze uživatele

Docela slušná satira na téma "veřejné mínění je prodejná děvka". Herecký duet Hoffmana a Travolty mi vzdáleně připomíná manipulační hrátky Laurence Oliviera s Michaelem Cainem ve filmu Slídil, ale hlavně se nabízí ještě jedna, už mnohem průkaznější analogie. Každý, kdo viděl Wilderův film Eso v rukávu, mi jistě potvrdí, že Město šílenců je vlastně jeho replikou, zasazenou do jiného prostředí. A to je vždycky škoda, když film pořád něco připomíná a téměř nemluví sám za sebe. 60% ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Asi najlepší výkon Johna Travoltu, nemenej však boli skvelí aj ostatní. Krutosť sveta v krutom príbehu o krutom dobrákovi, ktorí sa stal obeťou krutého sveta showbiznisu. Občas síce príbeh pokrivkáva v scenári, hlavne v logickosti dejových postupov, nudné pasáže sa však takmer nenájdu a ja som bol naozaj spokojný. 80%. ()

Maq 

všechny recenze uživatele

John Travolta vedle Dustina Hoffmana přesvědčuje, že je přece jenom vynikajícím hercem. Hlavní předností tohoto filmu je ovšem nosný námět a především elitní scénář. Charakterizovat film jako „drama/thriller“ je popkulturní šidítko, je to moralistní drama jako hrom. I když, pravda, pěkně akčně odsýpá. --- Amatér (Travolta) se rozhodne bojovat o záchranu svého pracovního místa s pomocí pohrůžky násilím, jenže si to špatně promyslí a je z toho teroristický útok. Náhodou se k tomu nachomýtne špičkový novinář. A máme skvělý příběh! --- Manipulace a cynismus médií jsme už viděli mnohokrát (a není vůbec špatné si to připomínat znova a znova!), ale tady jde ještě o něco víc. Novinář (Hoffman) totiž právě není pouze cynický. Zajisté chce zachránit rukojmí, a vcelku věříme, že je ochoten se přičinit o co nejmírnější potrestání břídilského teroristy. Současně však věci řídí - ano, ne terorista, ale novinář má situaci pod kontrolou! - tak, aby si média přišla na své, a v tom i on sám, jako mediální hvězda. --- Mám rád příběhy, které nedávají jasné odpovědi. Odpověď znamená zjednodušení. Dobrá otázka je mnohem cennější. A tento film je právě z těch nemnohých, které kladou řadu dobrých, důležitých otázek. Jediná chyba filmu nastane v jeho samotném závěru, vnucuje „sociálně kritickou“ odpověď. Zajisté, když novináři za zády vybuchne bomba, jeho hysterická reakce je věrohodná a přirozená. Jenže se neměla stát závěrečným komuniké celého filmu. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (1)

  • Tržby v USA za první víkend: 4 649 742 dolarů (2194 kin). Náklady na výrobu: 50 milionů dolarů. (CrypzzXD)

Reklama

Reklama