Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nový čas, nová odysea, a nová šance rozluštit záhadu mise Jupitera z roku 2001. Členové posádky na palubě Leonova jsou na cestě za setkáním se stále vesmírem plující lodí Discovery. Posádka zatím netuší, že se brzy ocitne tváří v tvář osudu samotného lidstva. Ten bude spočívat na křemíkových bedrech znovu probuzeného počítače HAL-9000. Tímto filmem natočeným podle pokračování slavného románu Arthura C. Clarka "2001: Vesmírná odysea", dokázal režisér Peter Hyams (Kozoroh jedna, Outland) natočit pohlcující sci-fi film navazující na svého předchůdce, avšak se svým rukopisem. Píše se rok 2010. Čas zjistit, že nejsme sami. (Magic Box)

(více)

Zajímavosti (17)

  • Natáčelo se ve státech USA – Nové Mexiko, Kalifornie a D.C. (Varan)
  • Ve filmu se astronauté přesunují z kosmické lodi Leonov na Discovery a zpět, na oběžné dráze planety Jupiter. Tato největší planeta ale má přitom mimořádně silné radiační pásy. Uvádí se, že jejich energie je zhruba tisíckrát vyšší než energie v radiačních pásech Země. Tato silná radiace může za to, že na většině měsíců Jupiteru nikdy nepřistane pilotovaná výprava, ani sebelepší stínění totiž nedokáže zajistit, aby mise nebyla sebevražedná. (Ganglion)
  • S natáčením filmu začal režisér Peter Hyams ihned po vydání stejnojmenné knihy Arthura C. Clarka. Samotný děj se v některých bodech od knižní předlohy liší. (Olík)
  • Ve snímku byly použity záběry existující sondy Voyager. (Olík)
  • Snímek vyhrál cenu Hugo 1984 v kategorii nejlepší dramatická prezentace. (Terva)
  • Společnost Marvel vydala roku 1984 komiksovou adaptaci filmu pod názvem "Marvel Super Special". (Terva)
  • Helen Mirren, jenž ve filmu hraje ruskou kapitánku lodi Leonov, má skutečně ruské předky. (Javert)
  • Autor předlohy Arthur C. Clarke se ve filmu objevil dvakrát - jednou sedí na lavičce před Bílým domem a krmí holuby, podruhé znázorňuje amerického prezidenta na obálce časopisu Time. V sovětském vůdci můžeme bez problému poznat Stanleyho Kubricka. (Javert)
  • Stanley Kubrick všechny modely použité při natáčení 2001 zničil, a tak museli tvůrci 2010 model lodi Discovery sestavit na základě fotografií. (Javert)
  • Jedna z postav se jmenuje Kirbuk - tedy Kubrick pozpátku. (Javert)

Související novinky

8th KRRR! – 70MM Film Fest Krno

8th KRRR! – 70MM Film Fest Krno

05.04.2013

Jedinečnou možnost vidět na velkém plátně tituly jako Hello, Dolly!, Star Wars: Epizoda VI – Návrat Jediů, 2010: Druhá vesmírná odysea, Mistr, Střihoruký Edward, Smrtonosná past a další budou mít… (více)

Reklama

Reklama