Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Stárnoucí Indiana Jones učí na univerzitě a žije poklidný život. Jsou však padesátá léta a Amerika zažívá hysterii ohledně sovětských a komunistických agentů. Jednoho dne ho unese právě skupina ruských agentů vedená podivnou vědkyní Irinou Spalko, již doprovází několik ruských vojáků, kteří hledají na americké základně podivnou bednu. Indiana se ze zajetí dokáže osvobodit. Celá záležitost mu přinese jen nepříjemnosti, když je vyšetřován americkou tajnou službou. V důsledku tohoto vyšetřování je Indiana vyhozen z univerzity. V té době ho však vyhledá mladík Mutt Williams, který ho požádá o pomoc pro svého otčíma, profesora Oxleyho, a svou matku Marion, kteří odjeli do Jižní Ameriky hledat tajemnou křišťálovou lebku. Indiana je informací o lebce ohromen a ihned s Muttem odjíždí do Peru, kde se Oxley a Muttova matka ztratili. Indianovi nedělá problém hrobku španělského conquistadora a v něm křišťálovou lebku najít. Zanedlouho nalezne i profesora Oxleyho. Jak se ale ukáže, Oxley se pomátl na rozumu a Indiana ani Mutt z něj nejsou schopni dostat nějaké souvislé informace. Ke všemu jsou v té době zajati Rusy, které opět vede Irina Spalko. Rusové mají v zajetí i Muttovu matku, Marion. Ukáže se, že Mutt je ve skutečnosti synem Indiany. Rusové po Indianovi a jeho doprovodu chtějí, aby je dovedli do tajemného zlatého indiánského města, které je legendou s lebkou spojené. Rusy doprovází zrádce Mac, který se nechal ke spolupráci s Rusy uplatit. Po krátké době se podaří Indymu a jeho doprovodu včetně Maca, který Indymu namluví, že pracuje pro CIA a Rusy tak monitoruje, utéci... (TV Prima)

(více)

Videa (15)

Trailer 4

Recenze (1 724)

Cervenak 

všechny recenze uživatele

8/10 je maximum, ktoré tomu z nostalgie dám, objektívne je to tak 7/10 a ľudia, s ktorými láska k Indymu až tak neplieska o dvere, môžu spokojne (a oprávnene) ísť aj nižšie. Ten film má viacero problémov. Hlavným je výrazná strata tempa v polovici. Tá polhodina vysvetľovačiek je proste vražedne dlhá a mne osobne zobrala vietor z plachiet tak veľmi, že následná "jungle chase" ma začala baviť až niekedy pri mravcoch, teda ku koncu. Druhým problémom je, že záver je naozaj "cez hranu". Do istého okamihu som to bral, objasnenie "poslania bohov" ma nadchlo, ale potom nastalo blízke stretnutie a hoci som s ním rátal, predsa som to "nekúpil". No a potom sú tu zbytočnosti typu Raya Winstona či súboja na cintoríne. S Fordom problém nemám, ani s digitálnymi efektami (sú parádne), na svišťoch a opiciach som sa smial. Viem, že druhé zhliadnutie bude omnoho príjemnejšie, nedostatky hodím cez plece a užijem si to, čo je na tom filme zábavné. A je toho dosť. Na záver si však neodpustím tak trochu vyčítavú otázku: Na tento scenár S+L+F čakali toľko rokov? Zavrhnutí Sons of Darkness od Jeffreyho Boama z polovice 90. rokov boli omnoho zábavnejší, svižnejší a "jonesovskejší". Tak, kedy je tá tretia Múmia? ;-) ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Zlatavý opar přítomný ve všech obrazech napovídá, že tento film bude nejvíce připomínat setkání starých mazáků, kteří si v družné zábavě nad sklenkou vyprávějí o svých největších hrdinských skutcích - a pořádně si to své vyprávění přibarvují. Důkazem toho budiž, že Indy tentokrát už navzdory svému pokročilému věku (kteroužto stylizaci umocňuje nostalgickými povzdechy nad odchody svých blízkých z tohoto světa) definitivně opustil třídu v rámci zábavy jakžtakžuvěřitelného geroje a stal se kýmsi nezničitelným, ba dokonce nezasažitelným - těch pár pěsťovek a kopanců se nepočítá. Pokud jde o příběh - nemám absolutně problém s emzáky ani se sovětskou sbornou (Cate alias Irina je přece z Ukrajiny;)) a navíc úvodní čtvrthodinovka v Area 51 a přilehlé testovací oblasti je z celého filmu největší nářez. Pak samozřejmě na scénu přifrčí mladý Marlon Brando/James Dean/Elvis Presley a zábava ještě chvíli pokračuje, ale pak najednou začne těch WTF a nelogičností a neukončeností a animátorských exhibicí přibývat, až se nakonec dojde k něčemu, co neumím popsat jinak než jako "A tohle bylo jako vono? A co to teda vlastně bylo?", jinými slovy i přes nesporné řemeslné kvality a povedené vtipy pro znalce (zlatý předmět v bedně v Area 51) i neznalce série (barová rvačka a následná honička zakončená v knihovně) se Indy při svém čtvrtém dobrodružství dostal "over the top" a směrem ke konci zahájil krkolomný sešup zpátky tam, odkud kdysi vyrazil - a odkud snad brzy vyrazí mladá krev s napomádovaným hárem a vlnou, na kterou Robert Pattinson nikdá mít nebude;) 70% a víc ani ránu. ()

Reklama

novoten 

všechny recenze uživatele

Těch pocitů po odchodu z kina byla obrovská hromada, ale všechny se dají shrnout do jednoho vzkazu: „Dal sis na čas, ale stálo to za to, Indy.“ Pan učitel totiž vypadá, že posledních devatenáct let nedělal nic jiného než hledal další a další poklady a i když mu to přidělalo na tvář nejednu vrásku, pořád se do všeho vrhá po hlavě. Naštěstí ale i s čím dál větší dávkou rozumu, protože hlavní hrdina na stará kolena přece jen zmoudřel (nezaměňovat za vyměkl). A tohle nostalgické i šibalsky pomrkávající dobrodružství v sobě skrývá tolik úžasných přísad. Éterickou Cate Blanchett, honičku nad srázem, "mravence jak svině", dechberoucí vyvrcholení a v neposlední řadě rebelujícího Shiu LaBeoufa, snad ještě lepšího, než jsem se odvážil doufat. Podstavec s Poslední křížovou výpravou jakožto vrcholem série sice bez problémů obstál, ale takhle dobrodružná jízda se dá najít asi vážně jen u Herr Jonese. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Přestože se Indiana Jones ve třetím díle napil elixíru života, Harison Ford viditelně zestárnul. Od pohledu dědek. Ale svými kousky udivuje jako zamlada. Čtvrtý díl jedné z nejpopulárnějších filmových ság není vůbec pozadu za předchozími, přestože od natočení prvního dílu uplynulo již 27 let. Indy se posunul do padesátých let, kdy řádila studená válka a Amíci viděli komunistu všude možně. Pořád dobrá akce, přitažlivá scenerie, jen mi vadily ty digitální efekty, holt už to není poctivá filmařina. Ale svých pět hvězd nedávám z nostalgie. Indy je pořád dobrej a to se cení! ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Indiana Jones se vrátil a pravděpodobně už to všichni dávno víte. Pro mě se však vrátil starý Jones v provedením, na které jsem nečekal tak dlouho. Trvalo to 19náct let než byl vybrán scénář, herci a všechno to zapadlo, tak jak jsi George Lucas a Steven Spielberg přáli a film se dostal do kin. Pro mě je to nepochopitelné, že právě tento scénář, vybraný mezi desítkami byl to pravé pro všechny zúčastněné. Přesto má svoje přednosti i slabiny, které ale vždycky zachraňuje jeden muž. Indiana Jones. Je to jako droga dívat se na jeho eskapády ať mají jakýkoliv smysl nebo účel, prostě to diváka baví a on je pro něj tím skutečným hrdinou. Přesně takhle to bylo, ale už není. Indy zůstal tím sympatickým profesorem, který všechno nevyřeší s grácií a elegancí, ale stal se z něj taky částečně James Bond a terminátor v jednom (Arnold promine). Vždy jsem doufal a věřil v Indyho jako v profesora, co chrání památky a je obyčejný chlap, kterého by šlo potkat. Tento snímek mi to pokazil, protože se z něj stalo něco víc, stala se z něj ikona, která je symbolická a nesmrtelná zároveň. Celý film je zábavný, rychle utíká, všechno je nádherně stylizované s pomocí nejmodernějších triků, které si hrají na špinavé a staré triky, ale už to není ono. To "pravé" Indyho dobrodružství má větší hloubku, kterou tento díl postrádá. Smutně na mě působila až okatá snaha rozesmát za každou cenu, která se střídala s neuvěřitelným počtem "vzpomínek a narážek" na minulé díly. Některé byly skvělé, jiné smutné... Osobně mi nejvíce překáželi dva momenty filmu a to dvě eskapády Mutta, který si jednou vzpomene na Tarzana a podruhé na Tři mušketýry a člověk si řekne, jak tohle může myslet Steven Spielberg vážně. Po režisérské stránce je to nádhera a celkovému stylu filmu nelze nic vytknout, možná až na pár zdlouhavých scén jako začátek filmu. Steven Spielberg natočil přesně takový film jaký chtěl a přesně tak jak chtěl. Bohužel, pro mě je tento díl pouze moderní variací na staré téma, kterému do opravdovosti a legendárnosti chybí celkem dost, ale vynahrazuje to zábavností a tempem. ()

Galerie (79)

Zajímavosti (122)

  • V čase 30:20, když se Rafan (Shia LaBeouf) baví s Indym (Harrison Ford) o své matce, mu Indy řekne: „Těch Mary bylo hodně.“ Rozčilený Rafan vyskočí, uhodí pěstí do stolu a nárazem spadnou dvě plastové dózy s kečupem a hořčicí. V bezprostředně navazujícím záběru ale opět obě stojí, aby je v dalším záběru Indy znovu postavil. (Robbi)
  • Překvapením byl pro americkou produkci přístup anglických herců Johna Hurta (Oxley) a Raye Winstonea (Mac). Zatímco většina amerických herců by přijala jakoukoli roli díky tomu, že film natáčí samotný Spielberg, oba Britové poděkovali za nabídku a nechali si poslat scénář s tím, že se pak rozhodnou. Nakonec kývli, přičemž Winstone se podivoval nad tím, že svůj scénář musel po natáčení odevzdat produkci. (Rodriguez)

Související novinky

Steven Spielberg se chce vrátit k mimozemšťanům

Steven Spielberg se chce vrátit k mimozemšťanům

19.04.2024

Od roku 2022, kdy Steven Spielberg představil fandům svůj Zlatým Glóbem ověnčený osobní film Fabelmanovi, jsme moc netušili, k čemu se chce jeden z nejslavnějších režisérů všech dob příště… (více)

O pátého Indiana Jonese není dostatečný zájem

O pátého Indiana Jonese není dostatečný zájem

12.06.2023

Asi za dva týdny do kin dorazí Indiana Jones a nástroj osudu, pátý a prý poslední díl kultovní dobrodružné filmové série. Už teď se ale na veřejnost dostávají první odhady, jak by se očekávanému… (více)

První reakce na Indiana Jonese jsou smíšené

První reakce na Indiana Jonese jsou smíšené

19.05.2023

Snímek Indiana Jones a nástroj osudu si užil svoji slavnostní premiéru na festivalu v Cannes, kde se Harrison Ford záhy dočkal pětiminutového potlesku ve stoje. Hned poté se na Twitteru začaly… (více)

Pátý Indiana Jones byl dotočen

Pátý Indiana Jones byl dotočen

28.02.2022

Hotovo, dotočeno. Pátý Indy má za sebou oficiálně poslední klapku a to znamená, že nyní přichází řada na náročný proces postprodukce, stříhání, a závěrečně dolaďování předtím, než snímek přistane v… (více)

Reklama

Reklama