Reklama

Reklama

Smrtelné zlo: Probuzení

  • USA Evil Dead Rise (více)
Trailer 2

Snímek Smrtelné zlo: Probuzení, od tvůrců hororové klasiky, přesouvá děj z lesů do města a vypráví zvrácený příběh dvou odcizených sester, jejichž shledání přeruší probuzení démonů posedlých masem, což je vrhne do totálního boje o přežití, v němž čelí té nejhorší verzi rodiny, jakou si lze představit. (Vertical Entertainment)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (512)

kingik 

všechny recenze uživatele

Široká ústa Alyss Sutherland a rozpolcený nos Lily Sullivan v akci. Mistrně zrežírované a notně krvavé. Film vyvolával dojem, že se jedná o parodii na pověstnou hororovou sérii Evil Dead, vždy se ale vzápětí objevila scéna či moment, kdy se režisér snažil to vyvrátit. Staré gramofonové desky a nález Knihy smrti odstartuje krvavé rejdy v jednom baráku. Ještě než se to rozjede, usoudilo se, že by se divák mohl blíže seznámit s postavami. Rozhodně to není nejlepší pasáž filmu. Největší přednost má totiž film ve své krvavé efektnosti. Lee Cronin se vybičoval k neskutečnému režijnímu výkonu. Nebylo nikterak těžké překonat stařičký Evil Dead, překonána byla ale i verze Lesního ducha z roku 2013. Zajímavé je i srovnání s pojetím původního Lesního ducha, kdy jsme se tehdy ocitli v lesní chatě s mužským hrdinou, Brucem Campbellem. Dnes už něco takového nehrozí. Hororům prostě vládne ženské obsazení. Sam Raimi se postaral s Campbellem o produkční záštitu. A jakmile se film rozjede po vyslovení zaklínadla ze starého vinylu, už se tahle hororová podívaná stane nezastavitelnou. Alyssa Sutherland by se mohla stát novodobou královnou hororu, i když údajně horory nesnáší. Pokusy o herecké výkony z počátku filmu opravdu můžeme pominout, každý přece čeká, jaké krvavé šílenosti se vyvalí. A v tomhle ohledu se urodilo. Samozřejmě, že otrlý divák utrousí, že to je takový krvavý standard. Nejsou ale jen otrlí diváci, jsou také citlivky, které budou mít z filmu solidní noční můry. Dokonce se povedlo i finále, které přišlo se "stmelením" rodinky do jednoho pekelného monster shluku. Do akce se dostane i motorová pila, kupodivu předchozí scény ji hravě překonaly. Lee Cronin vykoupal diváky v krvavé lázni. Zbroceni krví se vydali na společnou hororovou jízdu, která se zařadí mezi velké hororové zážitky. 10/10 ()

silentname 

všechny recenze uživatele

"Evil Dead Rise" bol vskutku horor podľa môjho gusta, no doprial by som si v tom možno ešte nejakú väčšiu dávku hrôzy. No jeho silné stránky sú dostatočne kvalitné na to, aby som dokázal prijať. V prvom rade film vie pracovať s atmosférou a vie prinášať momentky, ktoré ju dokážu ešte viac vygradovať. Najviac by som to asi povedal na príklade Bridget, kde som skutočne nečakal aký smer jej postava bude mať. Beth je podľa mňa skvelá protagonistka a Lily Sullivan dala do jej postavy skutočne maximum. Jej sestra Ellile v podaní Alyssy Sutherland je však takisto vynikajúca. Čo je na nej najlepšie je, že veľmi dobre vie predať scénky so svojou rodinou, no rovnako skvelá je, keď ju posadne démon a stane sa reálnou hrozbou. Po mytologickej stránke ide tiež o zaujímavý film a aby som bol celkom fér, tak rovnako aj spracovanie gore je kvalitné a scénky vďaka tomu fungujú. Jediné problémy s filmom je pre mňa v jeho úvode a závere. Úvod, nakoľko dokopy pôsobí ako keby tam bol nadbytočný a jediné čo mu dáva význam je jeho epilóg. No i tak to následne dáva viac otázok, na ktoré to neodpovie... no nebudem ich sem písať, aby som nedával spoilery. Pri závere nemám teraz na mysli už spomínaný epilóg, ale záverečný súboj s našim démonom je tak trošku moc. Chápem o čo tvorcom išlo, no možno sa dalo spraviť aj niečo iné. Každopádne, vo výsledku ide stále o kvalitný zážitok, ktorý môžem odporúčať na zhliadnutie. Hodnotenie: B+ ()

Reklama

Algernons 

všechny recenze uživatele

Technicky skvěle natočený film, jehož jednotlivé scény, jsou parádně vystavěné, takže to na první pohled působí jako kompetentní horor a zástupce značky Evil Dead. Ovšem i přes všechny snahy to strašně nudí a vůbec neděsí. Ono to totiž nefunguje jako celek. Není tu dost odmlk, dost jasných sázek, dost uvěřitelného vývoje ve vnímaní postav. Tón se neustále nemůže rozhodnout ke kterému Evil Deadu chce mít blíž a tak nakonec nepůsobí vůbec jako Evil Dead. Není to dost konceptuálně zajímavý horor se šarmem, není to dostatečně béčkový a není tu nikdo se šarmem Bruce Cambella. Přitom by stačilo obstát aspoň v jedné z těchto kolonek. Možná povrchně to působí jako součást sérii, ale vůbec to tak není. Ve výsledku je to průměrný horor podkopaný snahama být Evil Dead. Musím ale vychválit Alyssu Sutherland jako démoni mámu, ten výkon z toho udělal aspoň něco zapamatovatelnýho. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Málo známy írsky režisér Lee Cronin hororovou novinkou Evil Dead Rise fanúšikom žánru naozaj ukázal, že má gule. Do mainstreamu priniesol výnimočne krvavý zážitok, ktorý sa mimo klubových kín len tak ľahko nevidí. Brutalita filmu pritom nie je prvoplánovaná a nezáživná, ale, naopak, preplnená zábavou a originalitou. V obdobnej kvalite by som sa preto nebránil ani druhej časti ___ 8,5/10 ___ Viac tu. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

No po tý katastrofální verzi z roku 2013 jsem od toho radši nic neočekával, ale tady se na to aspoň nesnaží jít úplně z gruntu jinak, ale ctí pravidla původní verze. Jasně nebál jsem se ani minutu a ani zdaleka to nemá atmosféru originálu, ale to ani mít nemůže už jenom z titulu toho, že to bylo natočeno v osmdesátých letech a osmdesátá léta už nejsou. Tohle je prostě podobný případ jako novej Predátor. Režisér je evidentně fanda originálu a odkazů na první dva díly se tady dá najít víc než dost. Takže v tomto případě zůstanu neutrální a jsem rád, že původní obavy se nenaplnily i když znovu už na to asi koukat nebudu.60% ()

Galerie (28)

Zajímavosti (26)

  • Natáčení začalo na Novém Zélandu 6. června 2021 a skončilo 27. října 2021. (HanzoBureshi)
  • Film obsahuje několik odkazů na jiné klasické kousky ze svého žánru, například Vymítač ďábla (1973) – zvracení, nebo Věc (1982) – závěrečný mutant. (Haymar)

Související novinky

Hororové spin-off filmy na obzoru

Hororové spin-off filmy na obzoru

06.02.2024

Krvelační démoni divákům nehodlají dát pokoj. Po komerčním úspěchu loňského snímku Smrtelné zlo: Probuzení to vypadá, že hororová série Evil Dead po letech chytila nový dech. Film Leeho Cronina s… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Čeká nás várka hororových pokračování

Čeká nás várka hororových pokračování

02.11.2023

Jak nám letos ukázalo třeba australské Mluv se mnou, americké Smrtelné zlo: Probuzení nebo v současnosti v kinech i na streamu čerstvě úřadující snímek Pět nocí u Freddyho, hororovým filmům s nízkým… (více)

Super Mario zdolal 1 miliardu

Super Mario zdolal 1 miliardu

01.05.2023

Snímek Super Mario Bros. ve filmu od společností Nintendo a Illumination oficiálně po 26 dnech od premiéry překonal hranici 1 miliardy dolarů. Dohromady to je 490 milionů ze Severní Ameriky a 532 ze… (více)

Reklama

Reklama