Reklama

Reklama

Diplomová práce

  • Španělsko Tesis (více)
Trailer

Thriller o studentce filmové fakulty, která si jako téma diplomové práce vybrala násilí v audiovizuálním průmyslu, je prvním filmem tehdy 23letého španělského režiséra Alejandra Amenábara. Angela v té chvíli ovšem ani netuší o existenci tzv. "snuff" filmů. Svět, ve kterém se nedopatřením ocitne, se před ní otevře ve chvíli, kdy je v projekční místnosti nalezen jeden z jejích profesorů - shodou okolností vedoucí její diplomové práce - mrtev. Angele se dostane do ruky kazeta s filmem, který pan profesor sledoval těsně před svou smrtí. Ve chvíli, kdy ji vkládá do videa, ještě netuší, že se stane svědkem něčeho strašnějšího, než si kdy dokázala vůbec představit. A že po stejné kazetě už pátrá někdo jiný. Někdo, pro koho je důležitější než cokoliv jiného a kdo se nebude ohlížet na nic a nikoho. Bude mít Angela dost důvtipu a duchapřítomnosti, aby unikla? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (260)

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Nebýt určitých lidí, tak bych tento snímek neviděl. Od začátku filmu jsem si říkal, že bych chtěl vidět tu kazetu, kde mučí dívku, ale stačilo výkřiky a už jsem čekal kdy ta hrůza zmizí. Naštěstí Amenábar ví, kdy a co má skončit. Hudby vyníkající, hlavně, když se mění při pohledech herců. Násilný člověk - násilná hudba, milý člověk - milá hudba. Film v člověku dokáže vzbudit strach, hlavně tmavém bluďišti se sirkami. Očekáváte co se stane a snažíte se strach potlačit, ale to se vám jen tak nepodaří. Stále budete měniť tušení, kdo je vrah a to se mi na tom líbí. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Tie tri hviezdičky svedčia skôr o tom, že som starý dobrák, než o tom, že Diplomová práca je nadpriemerným filmom. Do dramatického oblúka začínajúceho túžbou vidieť deleného samovraha až po kalkulovanie so zvedavosťou divákov vidieť "čo to ten snuff vlastne je" sa dal vtesnať napínavý príbeh. To by tam ale nesmela hrať herečka, ktorá okrem výzoru obete nemá čo ponúknuť, scenár by nemohol napísať niekto, kto pri písaní netuší, čo napísal na predchádzajúcich stranách a Amenábar by nesmel trpieť predstavou, že čím bude film dlhší, tým bude aj lepší. Napriek zlým vstupných predpokladom sa podarilo nakrútiť niekoľko kvalitných scén, ktoré však nezaistili vznik kvalitného celku. ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

No to byla ale hovadina. Hlavní hrdinka aspiruje na titul Nejtupější nána a dialogy nejspíš psala troska v poslední fázi heroinové závislosti, protože tolik sraček z úst herců jsem v jednom filmu snad ještě neslyšel. Pravda - na vině může být i děsivý český dabing, ale já se obávám, že ve španělštině to nebude o mnoho lepší. Ono to ani nejde. A aby toho nebylo málo, tak režisér celou tu hrůzu natahoval seč to jen šlo, takže když už jsem si myslel, že už je fakt konec, došlo k dalšímu nesmyslnému zvratu, který vlastně ani zvratem nebyl. Jediné, co činilo celý film občas zneklidňujícím, byla v jistých momentech hudba a jekot týraných. 10% ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Výborný španělský thriller. Film vypráví o studentce filmu, která píše diplomovou práci o násilí v médiích. Při tom se dostane ke kazetě snuffového filmu, kde je v přímém přenosu mučena a posléze zabita jedna již před dvěma roky pohřešovaná studentka. Brzy se nám vytvoří okruh podezřelých a skutečně do poslední chvíle si nemůžete být jisti, kdo je (vícenásobným, jak se později dovíme) vrahem. Dochází k mnoha zvratům, každou chvíli se někdo stává podezřelým a pak zase přestává. Herecké výkony všech jsou velmi dobré. Především samozřejmě hlavní hrdinka, ale i její mužští protihráči dovedou klamat tělem. Schválně si tipněte, kdo z nich je vrah a jsem zvědav kolikrát to pak zase odvoláte. Výbornou tajemnou hudbu má na svědomí sám pan režisér. A jako správný thriller film nabízí několik skutečně napínavých scén. Především se mi líbila scéna „beze světla s ubývajícíma sirkama“. No a závěr pochopitelně očekáváte (myslím co se stane, ne kdo to je), totiž ono: „ a teď tě zabiju.“ ()

Nick Tow 

všechny recenze uživatele

Amenábarovi, ako milovníkovi "iných" filmov vyšla už táto rozcvička /rozumej debut/ na výbornú. Téma menom snuff mohla režiséra zviesť na rôzne chodníčky - a najmä sa mohol doslova schovať za atraktívnosť témy a - iba šokovať. Našťastie nás šokoval čímsi iným, šikovne vystavaným, riadne zimomravým príbehom, ktorý sa vám vypáli do pamäti ako žeravé znamenie. Ako "diplomovka" z filmárčiny excelentné! ()

Galerie (16)

Zajímavosti (12)

  • Rozpočet filmu byl 116 miliónů peset (asi 696 tisíc euro). (gattaca)
  • Na soundtracku se vedle Mariana Marína skladatelsky podílel i sám režisér Alejandro Amenábar. (hippyman)

Reklama

Reklama