Reklama

Reklama

Diplomová práce

  • Španělsko Tesis (více)
Trailer

Thriller o studentce filmové fakulty, která si jako téma diplomové práce vybrala násilí v audiovizuálním průmyslu, je prvním filmem tehdy 23letého španělského režiséra Alejandra Amenábara. Angela v té chvíli ovšem ani netuší o existenci tzv. "snuff" filmů. Svět, ve kterém se nedopatřením ocitne, se před ní otevře ve chvíli, kdy je v projekční místnosti nalezen jeden z jejích profesorů - shodou okolností vedoucí její diplomové práce - mrtev. Angele se dostane do ruky kazeta s filmem, který pan profesor sledoval těsně před svou smrtí. Ve chvíli, kdy ji vkládá do videa, ještě netuší, že se stane svědkem něčeho strašnějšího, než si kdy dokázala vůbec představit. A že po stejné kazetě už pátrá někdo jiný. Někdo, pro koho je důležitější než cokoliv jiného a kdo se nebude ohlížet na nic a nikoho. Bude mít Angela dost důvtipu a duchapřítomnosti, aby unikla? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (260)

Lima 

všechny recenze uživatele

Ještěže v 19.století nebyla televize a Sherlock Holmes se na tohle nemohl dívat. Jinak by s hanbou pověsil své řemeslo na hřebíček a dal se na fidlání. Tenhle příběh totiž musí být tvrdým oříškem pro každého, kdo rád odhaduje, jestli je vrahem kozel či zahradník, nebo někdo jiný. Vynikající scenář, se spoustou zvratů, při jehož sledování se člověku X-krát vloudí myšlenka, že tím zloduchem je "tenhle", aby vzápětí tu myšlenku byl nucen zavrhnout. Navíc Amenábar je šikovný režisér, který umí "z prdu udělat kuličku" - pořádnou porci napětí dokáže vyčarovat i při obyčejné sledovačce na školní chodbě plné lidí. Takže celkové resumé za čtyři* a tu jednu navrch přihodím za těch pár krásně ironických sekund s varovnými titulky v samém závěru filmu. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

V devadesátých letech vznikla hromada temných thrillerů, tento španělský zástupce je krásnou ukázkou jednoho z těch povedených. Film obsahuje spoustu velmi napínavých scén, přičemž některé jsou téměř až hororové. Režie není nijak ohromující, spíš jednoduše formální, nadprůměrně kvalitní je scénář, který opravdu není lehké prokouknout (v průběhu děje jsou podezřelými snad všechny postavy) a napomáhá tak celkové atmosféře snímku. Tesis můžu jednoznačně doporučit, nejedná se sice o absolutní špičku, ale o kvalitní thriller určitě. 85% Horror movie of the year ()

Reklama

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

První celovečerní snímek režiséra Alejandro Amenábara se povedl na výbornou. Ještě před známějšími 8MM byl natočen velmi působivý thriller s výbornou atmosférou (a to že opravdu výbornou!). Některé scény jsou skoro až hororové, a i když se může zdát, že postavy nejsou nijak zvlášť psychologicky propracovány, jsou skvěle napsané a člověk jim chce fandit. Prostředí filmu se stovkami filmových plakátů se musí každému líbit. Tesis boduje. U mě naprostá spokojenost! ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

No prosím, kdo říkal, že skvělé thrillery umí jen Američani? Tenhle je navíc podobně jako třeba 7 i takovým malým podobenstvím (byť zdaleka ne tak komplexním) – podobenstvím o vztahu moderního člověka k násilí. Jedinou slabinou filmu je trochu předvídatelná a rozvláčná úvodní část, ale jakmile se zápletka odmotá, nastane skutečný hodokvas napětí a strachu. Závěr je vůbec jeden z nejlepších, jaké znám, viděl jsem v něm celou naší společnost a její vztah k tzv. mediální etice. To, za co jiné odsuzujeme k vysokým trestům, nás niterně naprosto fascinuje. Protože je-li to nahlíženo okem kamery, přestává to být skutečností a stává se to událostí. Což bohužel přestane platit, pokud se ocitnete na špatné straně kamery. A to je vlastně základním principem filmu Diplomová práce... ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Jedna z hlavných postáv filmu, vysokoškolský profesor tvrdí študentom filmu, že severoamerickej tvorbe sa dá konkurovať iba tak, že dajú divákom to, čo chcú. Amenabar to bere doslovne a zahrňuje nás viacerými prevarenými klišé a do očí bijúcimi nelogičnosťami (kde napr. vzala ten nožík, aby sa oslobodila? To si ho postava, ktorá ju zväzovala, nevšimla?). Čiže ako severoamerická tvorba. Zámer to asi nebol, iba začiatočnícka chyba. Amenabar je ale veľmi zručný režisér, ktorý nás ihneď vtiahne do svojho sveta a nepustí až do konca, a to aj napriek všade číhajúcim klišé. Tesis je "suspense thriller", ktorý nikdy ani na chvíľu nenudí a ponúka vyústenie, ktoré mohlo byť aj prepracovanejšie, pretože ziaden šok nás na konci filmu nečaká. SPOILER: Viac som vsádzal na ženskú postavu v pozadí, alebo by ma uspokojilo, ak by bolo všetko na Angelu iba narafičené. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (12)

  • Film Diplomová práce byl nominován na 8 cen Goya. Získal jich nakonec 7: za nejlepší film, nejlepší začátečnickou režii („Mejor dirección novel“ - Alejandro Amenábar), nejlepší herecký objev v mužské kategorii (Fele Martínez), nejlepší původní scénář (Alejandro Amenábar), nejlepší produkci (Carlos Bernases), nejlepší střih (Mª Elena Sainz de Rozas) a nejlepší zvuk. (Estrecha)

Reklama

Reklama