Reklama

Reklama

King Kong

  • USA King Kong
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Měl to být osmý div světa. Ale utrhl se z řetězů. Slavné filmové monstrum, obří opičí samec King Kong, vzbuzuje úžas filmových diváků už od roku 1933. Právě první verze jeho příběhu se stala nezapomenutelnou legendou, a to navzdory dvěma velkorozpočtovým remakům z let 1976 a 2005. Film vypráví příběh režiséra Carla Denhama, který se najatou lodí vydá na tajuplný ostrov, aby tam s nic netušící herečkou Ann Darrowovou natočil dobrodružný příběh na motivy pohádky Kráska a zvíře. V ostrovní džungli se totiž nacházejí desítky prehistorických tvorů. Mezi nimi i obří gorila, zvaná Kong. Domorodci, kteří drží zvířata za obrovskou starobylou zdí, herečku unesou a obětují ji Kongovi. Štáb ji však z opičákových spárů po dlouhém boji zachrání. Podaří se mu dokonce Konga omámit a převézt do New Yorku. Tam však začíná druhá část strhujícího dramatu: Denhamova nová atrakce se totiž utrhne z řetězů a rozpoutá v ulicích peklo... (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (280)

Shakers 

všechny recenze uživatele

Tak som sa konečne odhodlal a pozrel som si tento originál King Konga. Konga mám rád. Na remaku s roku 1976 a jeho pokračovaní King Kong Lives som vyrastal a Jacksonov King Kong s roku 2005 je pre mňa zatiaľ ten najlepší King Kong akého som videl. Originál s roku 1933 je tak starý film, že som starší snáď ani nevidel, ale hlodala vo mne zvedavosť, čo všetko Jackson pozmenil alebo naopak ponechal. Musím povedať, že niektoré scény sú identické a tie scény navyše, ktorými Jackson obohatil svoj film a spravil tak monštruóznu vyše trojhodinovú verziu filmu, sú pekne rozvinuté do hĺbky. Tu na nič také nie je čas, celkom rýchlo sa strihá, čo je škoda, pretože ani postavy mi moc neprirástli k srdcu. Na rok výroby musím pochváliť neskutočne efekty a akciu. Skutočne je na čo pozerať a nápady nechýbajú. Hudba, herci, výprava, všetko je tu fajn, až ten uponáhlaný strih. Každopádne hodnotenie je zaslúžene a podla mňa aj Jacksonov remake by mal byť hodnotení na podobnej úrovni. 80% - 4* ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Teraz neviem, či je to dobre, alebo zle, že som najprv videl Jacksonovu verziu. Aspoň som si uvedomil, ako sa statočne držal tejto predlohy. Na rozdiel od Jacksonovho remakeu, je tento film úplne priamočiary, bez akýchkoľvek omáčok, nesnaží sa až tak dojať, naopak, je omnoho surovejší a chladnejší. Musím ale dať klobúk dole pred tvorcami, hlavne tvorcami efektov, na tú dobu nevídané. 75%. ()

Reklama

Marigold 

všechny recenze uživatele

Ani více než sedm dekád nedokázalo jedinečnému testamentu starého Hollywoodu, v němž vládlo tajemno, fantazie, křehké krásky, neohrožení hrdinové a děsivá monstra, ubrat na síle. Zejména vizuální stránka je šokujícím způsobem nadčasová a určitý punc naivity už se stal pevnou sučástí poetiky filmu. Nejen z efektů však King Kong živ jest – jsou to i výborné scény na lodi, které rozdmýchávají horečnaté očekávání událostí mistrovským způsobem, a to za světla dne (především kamerové zkoušky Ann Darrow). Samotný Kong působí oproti předchozím verzím mnohem brutálnějším a animálnějším dojmem, přičemž kráska v nesnázích samosebou nepojme nejmenší dávku sentimentu k jeho osudu. Její neustálý hysterický křiky, provázený řevem monstra, je až nesnesitelně afektovaný, ale k téhle verzi prostě patří. Sympatie k obří opici jsou především druhotným produktem diváků, kteří si chlupatého obra zamilovali a dali mu více lidského než jeho stvořitelé. Ochutnávka filmového řemesla starého střihu ve své nejsolidnější podobě, to je King Kong. Film plný skvělé atmosféry a pastva pro oko, které nachází zalíbení v černobílé estetice 30. let. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Konečně, konečně, konečně... Díky ohromně povedenému 2DVD vydání originálního King Konga jsem si film pustil v původním a ne v českotelevizním (nikoliv ale špatném) znění a stálo to za to. Pět hvězd je maximálně zasloužených - lepší monstrfilm než tahle (letos) sedmasedmdesát let stará klasika prostě neexistuje. Skvělé triky, atmosféra, herci (obzvlášť Bruce Cabot je frajer jak má být), Steinerova hudba, doslova nadčasová režie a skvělé "jak to kruci udělali?" triky. Skvost. ()

Bachy 

všechny recenze uživatele

Wow, koukněte se na rok výroby a žasněte nad příběhem, triky a režisérem. Jenže dnes už je to opravdu trochu nuda. Ne kvůli King-Kongovi, ten válí pořád stejně. Ne kvůli zastaralým trikům, vždyť souboje ještěrů s Kongem jsou stále nejlepší pasáží filmu, ale kvůli hercům a dialogům. Přehrávané a dělané jak pro hlupáky. Toť vše ke kvalitám filmu, ale mě bohužel nesedí ani téma filmu a to mám tyhle monstra i celkem rád. Za dvacet let od Konga vyběhla do japonských ulic daleko méně propracovaná a příběhově jednuduší Godzilla a té já se klaním, ta měla atmosféra, to byl velikán. Kongu, v souboji s japonským ještěrem jsi na kolenou. ()

Galerie (126)

Zajímavosti (122)

  • Film mal to šťastie, že vznikol o rok skôr, ako plošná filmová cenzúra, a preto si mohol dovoliť byť na plátne nezvyčajne surový. (Raccoon.city)
  • Keď v roku 2004, takmer sedemdesiat rokov po premiére, zomrela herečka Fay Wray, štvrťhodinu nesvietili svetlá na Empire State Building v New Yorku. Ako pocta žene, čo stvárnila King Kongovu blondínu. (Raccoon.city)
  • Traduje se, že námět na film vznikl tak, že Merian C. Cooper měl sen o obří gorile ničící město. (DaViD´82)

Související novinky

Připomeňte si začátky kultovních postav

Připomeňte si začátky kultovních postav

13.10.2017

Oblíbené filmové postavy zažívají v posledních měsících hned několikanásobné návraty. Roztomilí mimoňové opět potěšili (nejen) dětské diváky ve třetím dílu Já, padouch. Jason Bourne skládal další… (více)

Zemřel trikový mág Ray Harryhausen

Zemřel trikový mág Ray Harryhausen

08.05.2013

V požehnaném věku 93 let opustila filmový svět obrovská legenda, trikový průkopník, král stop-motion animace a držitel Oscara Ray Harryhausen. Začínal už ve třicátých letech minulého století na… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno