Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Uplynulo skoro deset let od doby, kdy dobrodruh Rick O'Connell a nebojácná egyptoložka Evelyn bojovali o své životy s 3000 let starou mumií. Vzali se, usadili se v Londýně a mají osmiletého syna Alexe, který je kombinací vlastností svých rodičů, chytrý a zvídavý po mamince, silný a odvážný po tatínkovi. Prapodivný Evelynin sen přivede celou rodinu zpátky do Egypta, kde objeví vzácný zlatý náramek boha Anúbida. Svůj vzácný nález dopraví do svého domu v Londýně, ale záhy jsou přepadeni nevítanými hosty, kteří znají jeho zázračnou moc. V první chvíli náramek zachrání malý Alex, který si ho nasadí na ruku. Protože nejde sundat, stane se rukojmím těch, co neváhají znovu oživit mumii egyptského velekněze Imhotepa a riskovat zánik celé civilizace. Rick, Evelyn i její potrhlý bratr Jonathan se neprodleně vydávají na cestu za záchranou Alexe. (TV Nova)

(více)

Zajímavosti (56)

  • Brendan Fraser (Rick O'Connell) si chtěl vystřelit ze svého hereckého partnera Arnolda Voslooa (Imhotep), a tak při natáčení úvodní scény, v níž měla za Imhotepem přijít Anck-Su-Namun (Patricia Velasquez), Fraser kolegyni zastoupil – měl paruku, šperky a byl celý natřený zlatou barvou. Fraser pak řekl, že Voslooův udivený výraz bylo to nejlegračnější, co kdy viděl. (NiaWolf)
  • Když Alex O'Connell (Freddie Boath) v úvodu filmu poskládá sloupy stojící po obvodu místnosti s vykopávkami. Jedná se o alegorii k podobnému činu, kterého se v prvním filmu Mumie (1999) dopustila jeho matka Evelyn (Rachel Weisz) v knihovně – v tomto případě šlo pochopitelně o regály s knihami. (Robbi)
  • Celosvětová premiéra proběhla 29. dubna 2001 v Los Angeles. (Varan)
  • Když Alex (Freddie Boath) zastaví vlak a pokusí se utéct, Imhotep (Arnold Vosloo) spokojeně vystoupí, ukáže na starověký chrám a nazve ho "Karnak". To je ale moderní jméno komplexu, pochází z arabštiny a znamená "pevnost". Starověké jméno, které by tři tisíce let stará postava měla používat, by bylo "Per-Amun", což znamená "Dům Amunův". (Morien)
  • Když čte Alex (Freddie Boath) z Knihy mrtvých, jedno ze slov je "Vosloo", což je příjmení herce, který ztvárnil Imhotepa. (Morien)
  • Ve scéně v místnosti se zlatými sochami je i Oscar (v životní velikosti). (Morien)
  • Věta "Haku machente", kterou v prologu řekne král Škorpión (Dwayne Johnson), ve volném překladu znamená "Je tu vedro jako v pekle." (Morien)
  • Ardeth (Oded Fehr) má na začátku filmu zbraň M1928 Thompson ráže .45 ACP. Lock-Nah (Adewale Akinnuoye-Agbaje) pak používá zbraně Lee-Enfield No.1 Mk.III ráže .303 British a Mauser C96 ráže 7.63x25mm Mauser. (dc125)
  • Spolu z filmem vyšla i stejnojmenná videohra na konzoli PlayStation 2, v níž bylo možné zahrát si za postavu Ricka (ve filmu Brendan Fraser) nebo Imhotepa (Arnold Vosloo). (Terva)
  • V úvodní bitvě, ve které se objevuje král Škorpión (Dwayne Johnson), ztvárnila bojovníky marocká armáda. (LEGACY)
  • Scéna, v níž se kurátorův tým snaží vykopat Imhotepa (Arnold Vosloo), byla natáčena v pískovém dole v Anglii, nedaleko Londýna. Dále probíhalo natáčení v Egyptě, Maroku, Jordánsku, v dalších lokacích Anglie a v anglických filmových studiích. Natáčelo se od 1. května do 29. září 2000. (ondradvori)
  • Arnold Vosloo (Imhotep) musel být tak dokonale oholený a ostříhaný, že se musel doupravovat dvakrát denně. (POMO)
  • Jazyk, kterým ve mluví Dwayne „The Rock“ Johnson (král Škorpión) je pravá antická egypština. Johnson byl mimochodem během natáčení přiotráven zkaženým jídlem a trpěl úpalem ze silného pouštního slunce. (POMO)
  • Brendan Fraser (Rick O'Connell) chtěl, aby jeho postava s rodinou bydlela v menším apartmánu. Nakonec ale byly „ubytováni“ do většího domu, protože se v něm mohla odehrát velkolepější scéna souboje. Tento dům byl dříve použit jako hlavní místo děje klasického hororu Přichází Satan! (1976). (POMO)
  • Kvůli natáčení tohoto filmu byl poprvé v historii uzavřen londýnský most Tower Bridge. Filmaři měli povolení uzavřít ho pro každý záběr maximálně na 20 minut. I to ale způsobilo takový dopravní kolaps, že musel zasáhnout Scotland Yard a doba byla filmařům snížena na 10 minut. (POMO)

Související novinky

Mumie vstane z mrtvých... úplně nanovo

Mumie vstane z mrtvých... úplně nanovo

09.04.2012

Ačkoli závěr Hrobu Dračího císaře hláškou o jistém nálezu v Peru naznačoval pokračování, už se ho nikdy nedočkáme. Studio Universal se rozhodlo, že je načase s touto sérií skončit... a začít znovu od… (více)

Reklama

Reklama