Reklama

Reklama

Úsvit mrtvých

  • USA Dawn of the Dead (více)
Trailer

Mrtví se probouzejí a jejich jediným cílem je získat čerstvé lidské maso, kterým se živí. Celou zem zachvátí šílená panika a zbylí lidé zoufale bojují o holé životy. (Interdomino)

Videa (1)

Trailer

Recenze (269)

kinej 

všechny recenze uživatele

Romero natočil horor, který je i přes technické nedostatky a ubohé masky nadprůměrnou podívanou. Místy je to film napínavý, místy vtipný a místy dokonce i své všeobecné béčkovosti dokonce i směšný. Ale i přesto se mu daří udržet pozornost až do konce.Přirovnání zombíků k běžným konzumentům je geniální vtip. Užití výplachových superamrketových melodií se zombíky mě nutí zamyslet se nad tím, jak vypadáme všichni směšně, když popojíždíme po nákupních centrech s přeplněnými košíky. Tohle je civilizace. Také je zde zajímavě rozpracován nápad o životě v supermarektu, jež nutí diávka koketovat s mmyšlenkami o tom jaké by to asi bylo, žít tam a moci všechno. Škoda, že film není černobílý, možná by tím zamaskoval některé své chybičky a pak by snady byl úplně skvělý. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Před dvěma lety jsem viděl remake, který mě bavil hodně. Pořídil jsem si proto i originál a když jsem viděl, jak zombie vypadají nesebral jsem odvahu, abych se na to podíval. O to příjemnější bylo moje překvapení, když jsem konečně teď film viděl. Děj byl svižný, napínavý a dramatický a to, že zombíci vypadali vlastně jako normální lidi s trochu zešedivělými obličeji, vůbec nevadilo. ()

Reklama

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Z mého pohledu to Snyder se svým remakem Romerovi docela natřel. Začátek dobrý, ale s příchodem do obchoďáku tempo upadne, některé scény neskutečně natahované, chtělo by to trochu prostříhat ( napadlo mě, že to souvisí i s rychlostí zombie, je logické, že v Snyderově verzi to odsejpá rychleji ), dvouhodinová stopáž je vážně moc. Pár scén má tu správnou postapokalyptickou atmosféru.nejvíce mě popudily obrovské výkyvy v atmosféře filmu. Občas jsou zombie vykresleny jako nebezpečné a silné, když se k vám blíží, jde z toho strach a pak se tu objeví scéna, kdy si z nich postavy dělají nehoráznou legraci, dávají jim pěstí, probíhají mezi nimi jen tak, hází po nich koláče a hraje do toho humorná hudba - a rázem je všechno fuč. tohle si zombíci nezasloužili. Jinak film hodně táhne charizmatický Ken Foree ( obdoba postavy Vinga Rhamese v remaku ), který je správně drsný. rozhodně nejsympatičtější postava. Celkově nejsem nespokojen, ale Snyder rulez. ()

Sawy 

všechny recenze uživatele

Romero prostě umí.Je pravda,že Úsvit nedosahuje drásavosti a děsuplnosti Noci oživlých mrtvol (že by to bylo přibyvší barvou?) ,přesto je to velmi kvalitní žánrový kousek s přidanou hodnotou v podobě kritiky konzumní společnosti,která je zde vyobrazená skutečně bravurně.Romero se snažil hrát hlavně na propracovanou psychiku postav,což se mu daří,bohužel za cenu lehké ztráty tempa a trochu přemrštěné délky,část s motorkáři je navíc úplně zbytečná,ale bez ní bychom se asi nedočkali gradujícího závěru.Remake byl adenalinovější a zábavnější,ale tohle dílko praotce žánru rozhodně stojí za zhlédnutí,už jen kvůli své kultovní pověsti,které u mě bezezbytku dostál. 80 % ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Film se nese v mnohem komediálnějším duchu než jeho akčně/hororový remake a přestože prostředí s pomalu se rozmáhající nákazou a lidmi snažícími se ji zvládnout a vrátit se do běžných kolejí je poměrně zajímavé (zapomeňte tedy na bleskovou apokalypsu z novější verze) a pár scén, převážně se týkajících blbnutí s prakticky neschopnými zombíky, bylo opravdu vtipných, tak jsem se většinu filmu příšerně nudil a od poloviny při něm radši brouzdal na netu, jinak bych asi usnul. Film má jednoduše zbytečně moc natahovanou stopáž (ještě že jsem neviděl prodlouženou verzi) ()

Galerie (74)

Zajímavosti (72)

  • Lidé doteď navštěvují ono nákupní centrum, jen aby viděli, kde byl tento film vyroben. (DivX)
  • Gaylen Ross odmítla ve filmu křičet. Myslela si, že postava Fran je silná žena a pokud by křičela, už by se nejevila tak silně. Řekla to Romerovi, když jí o křik požádal. Už to po ní nikdy nechtěl. (DivX)
  • Myšlenka na vznik filmu vyvstala Romerovi na mysli při návštěvě právě dokončeného obchodního domu Monroeville Mall, kam jej pozval jeho kamarád Mark Mason. Ten se mu při procházení komplexu mezi řečí zmínil, že by to bylo skvělé místo k přečkání katastrofy. (HellFire)

Související novinky

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Ďalší zombie remake

Ďalší zombie remake

31.05.2005

George A. Romero (na obr.), často označovaný za zakladateľa "zombie" podžánru, nakrútil v rokoch 1968-1985 hororovú trilógiu, ktorej prvým článkom bola skvelá, čiernobiela Noc oživlých mrtvol. Toto… (více)

Reklama

Reklama