Reklama

Reklama

Papežův vymítač

  • USA The Pope's Exorcist (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Film Papežův vymítač, který je inspirován skutečnými zápisky otce Gabriela Amortha, hlavního vatikánského exorcisty (Russell Crowe), sleduje Amortha, který se snaží vyšetřit děsivou posedlost mladého chlapce. Nakonec však odhalí po staletí staré spiknutí, které se Vatikán zoufale snažil utajit. (Falcon)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (380)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Filmů s tématikou vymítání jsem viděl spoustu, proto moje očekávání byla takřka nulová a nalákala mě výhradně inspirace skutečnou událostí a Russell Crowe. Inspirace skutečnými událostmi byla evidentně jen nepatrná, avšak Russell Crowe byl tradičně fantastický. O hororu v případě tohoto snímku nemůže být absolutně řeč. Nicméně příběh je poměrně zajímavý a hlavně děj má ohromný spád a prakticky vůbec nestihne diváky nudit. Závěrečné rozuzlení za mě bohužel extrémně přestřelené a na efekt těžce za hranicemi jakékoli uvěřitelnosti. Zřejmě na tento film brzy zapomenu, ale bavil jsem se. Asmodeus je každopádně velmi dobrý tip na jméno pro dítě. [73 %] ()

Claw 

všechny recenze uživatele

Vymítání démonů je oblíbenou součástí hororového žánru. Nejnověji se této problematice věnuje „Papežův vymítač“, který má na rozdíl od jiných hororů tu výhodu, že vychází ze skutečných událostí. Film sice čerpá inspiraci ze života reálné postavy, ale upravuje si ji k obrazu svému. Hlavní je pro něj vyprávět napínavý příběh, nikoliv podat pravdivý záznam reality. A to se mu, byť s drobnými nedostatky, daří. Ačkoliv se „Papežův vymítač“ pravděpodobně nestane klasikou tohoto žánru, hororového fanouška dokáže zabavit. Kromě dobové atmosféry a pocitu vzrůstajícího děsu na tom má zásluhu především Russell Crowe v hlavní roli, který ztvárňuje jednoho z nejlepších filmových kněží posledních let. V jeho podání se z Gabriela Amortha stává cynický zkušený vymítač, kterému nechybí charisma ani smysl pro humor. Díky tomu film navzdory svému zařazení mezi horor dokáže vykouzlit úsměv na rtech a všichni Croweovi fanoušci by si ho neměli nechat ujít, neboť Crowe si roli vychutnává. Ani vedlejší obsazení nezklamalo. Nejvíc z něj vyčnívá Franco Nero, který si vystřihl úlohu papeže. Příběhově se filmu dá vytknout určitá předvídatelnost. Čím lépe jste s náboženskými horory obeznámeni tím snazší pro vás bude odškrtávat si povinné položky, které jako by se musely objevit v každém filmu tohoto žánru. Nechybí pochmurné prostředí starého opatství, vymítací rituály, strašidelné zvuky a kamera, která se občas utrhne ze řetězu a během okamžiků exorcismu dovádí stejně jako posedlý mladík Henry. Po stránce speciálních efektů „Papežův vymítač“ příliš nenadchne, ale výbušné, krví nabité finále to do určité míry vynahrazuje. Kromě očekávatelných příběhových zvratů na filmu v neposlední řadě zamrzí i nedostatečná prokreslenost postav s výjimkou otce Amortha. Kvůli toma divákům na Henrym a jeho rodině nezáleží tolik, jak by si zasloužili. „Papežův vymítač“ se tak stává hororem balancujícím na hranici mezi průměrem a nadprůměrem. /65%/ ()

Reklama

kinderman 

všechny recenze uživatele

Na "svatou trojici" satanských hororů (Polanski- Friedkin- Donner) se Avery samozřejmě nechytá ani náhodou, protože zatímco jmenovaní režiséři natočili filmy s přesahem, v nichž je satanský motiv spíše alegorií, tohle je docela přímočará báchorka. Čtvrtou hvězdičku přidávám z čisté radosti nad tím že mě můj oblíbenec Crowe po dlouhé době na plátně bavil (pojetím role exorcisty ve stylu dr. House) a že Franco Nero stále žije. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„NAŠE HŘÍCHY NÁS DOSTIHNOU…“  Fajn Crowe, padlejch andělů si taky užijem dosytnosti… hodně satanismu a hříchů církve.. Hele je mi jedno, kde to točili (Irsko) a jestli to přineslo (spíš nepřineslo) něco novýho. Prostě pohodovej vymítačskej horůrek s parádním výkonem dvanáctiletýho Petera DeSouza-Feighoney. Takže v klidu a bez většího stresu za 3*! ///   -------------- POD ČAROU: ------------------------------------------------ 1.) Film je založen na knížkách římskokatolického kněze Gabriela Amortha, přezdívaného jako exorcistického Jamese Bonda  - Esorcista racconta (1990) a An Exorcist: More Stories (1992). 2.) Po jedenácti dnech promítání bylo rozhodnuto o pokračování. Samozřejmě s R. Crowem v hlavní roli. 3.) Thx za titule „saurix“. ///                         PŘÍBĚH  ***  HUMOR  ne  AKCE  *  NAPĚTÍ  ** ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Rýchlo som pochopil, že film s realitou nebude mať nič spoločné, teda nie realitou ako takou, ale že ten príbeh Amortha bude značne skreslený a prerobený pre potreby filmu. Hovoria o tom vlastne všetci, ktorí s ním robili. To mi ale nevadilo a dve tretiny som sa bavil veľmi dobre, vo výsledku som ale čakal niečo viac. Na konci mohol prísť nejaký obrat, zvrat, posadnutie démonom u nejakej nečakanej postavy, proste niečo, čo by prekvapilo. A mohlo to veru byť aj strašidelnejšie. Dvojku si ale určite rád pozriem, ohlásená bola už necelé dva týždne po premiére. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (22)

  • Vo filme je scéna, kde Gabriele (Russel Crowe) odchádza od Kolosea v Ríme. Russell Crowe v rozhovore potvrdil, že išlo o malý odkaz na film Gladiátor (2000). (Arsenal83)
  • Vyjadrenie Medzinárodnej asociácie exorcistov, ktorá má viac ako 800 členov exorcistov a viac ako 120 pomocných členov po celom svete, k filmu: „Tento spôsob rozprávania o skúsenostiach Dona Amortha ako exorcistu, okrem toho, že je v rozpore s historickou realitou, skresľuje a falšuje to, čo sa skutočne žije a prežíva počas exorcizmu skutočne posadnutých ľudí." (Arsenal83)
  • Russell Crowe sa stretol s osobnými priateľmi Amortha, vrátane jedného, ​​ktorý sprevádzal Amortha pri viac ako 150 exorcizmoch, aby lepšie spoznal postavu, ktorú hral. (Arsenal83)

Související novinky

Exorcista, kam se podíváš

Exorcista, kam se podíváš

26.04.2024

Běžný člověk by si skoro myslel, že hororové příběhy o vymítání ďábla jsou jedním z těch námětů, které stačí udělat pořádně jednou a dost (za všechny příklady Vymítač ďábla z roku 1973). Kolikrát… (více)

Do Karlových Varů dorazí herec Russell Crowe

Do Karlových Varů dorazí herec Russell Crowe

05.05.2023

Na nadcházející 57. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech dorazí jedna z nejvýraznějších tváří současného světového filmu, novozélandský herec Russell Crowe. Sám tuto informaci… (více)

Russell Crowe bude papežovým exorcistou

Russell Crowe bude papežovým exorcistou

28.06.2022

Novozélandský herec Russell Crowe se v poslední době v tvoření jen tak nezastavuje. Zatímco už za pár dnů ho diváci budou mít šanci vidět ve vedlejší roli boha Dia ve značně očekávané nejnovější… (více)

Reklama

Reklama