Reklama

Reklama

Chtěli jenom dobrou práci. A skončili v temném lese.
Zkušený televizní producent Gunnar připravuje drsnou reality show a potřebuje sehraný filmařský tým. Proto zorganizuje svérázný team building a odjíždí se čtveřicí vybraných kandidátů do divočiny, kde mají dokázat totéž, co čeká účastníky připravovaného pořadu. Vydržet v hlubokých lesích bez jídla a odkázáni jen sami na sebe čtyři dny. V neznámém prostředí se pod vedením autoritářského Gunnara začnou dít podivné věci. Když skupina objeví na břehu jezera opuštěný stan, skryté konflikty propukají naplno. Je to, co se odehrává, jen rafinovanou hrou, nebo se v lesích opravdu skrývá něco smrtelně nebezpečného?
Snímek režiséra Pala Oieho vyniká skvěle gradovanou atmosférou všudypřítomného ohrožení a narůstající hrůzy, k jejímuž navození nepotřebuje téměř žádnou krev, zato skvěle využívá drsné severské přírody. Film bývá srovnáván s prvními počiny Sama Raimiho nebo slavnou Záhadou Blair Witch, ve skutečnosti je mnohem více poctou klasickému norskému filmovému hororu De dodes tjern (Jezero mrtvých) režiséra Kare Bergstroma z roku 1958. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (304)

Fr 

všechny recenze uživatele

,,VIDĚLA JSEM LES!“ Říkal jsem Ti:,,NIKDY NECHOĎ K TOMU RYBNÍKU!“..... V Norsku je drsné podnebí, atmosférická příroda i heavy metal, tak proč by tomu mělo být u hororů jinak. Norská variace veršů K.J.Erbena ,,Nechoď dcero na jezero....“ má náramnou atmosféru i bez vodníka. Jde tu totiž o les, ve kterým bývá v noci tma, šumí tam listí a je slyšet další zajímavé zvuky. Průserem je, když ty zvuky jsou hnusný i ve dne a hlavně, když je tam s vámi někdo další. Užijte si tu lesem provoněnou atmosféru, 3-4 děsivé lekačky a ten pocit, že vás neustále někdo sleduje. Stejně jako u Ils oceňuji jednoduchost a funkčnost. Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Jsem nenapravitelný tremp. 2.) Jedu s rodinkou do Norska na dovču. 3.) Nevěřím, že debilní rozhodnutí dělají lidé i v neamerických filmech. 4.) Hledám film ,,pod stan“. PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ **** ()

Trajektt 

všechny recenze uživatele

Tak toto je typickej model slasher vyvražďovaček, kterých vidíme v hollywoodských škvárech miliony podobných tohoto druhu. Prostě banda tupých mladých lidí jede kvůli vidině slušného výdělku do lesů, kde mají čtyři dny dělat, co jim jejich velitel a plátce řekne. Ten jejich velitel je tak trochu asociální psychopat a dává jim úkoly nad kterými zůstává rozum stát. Ale celou dobu tato banda drží hubu a krok kvůli vidině nadcházejícího zisku. Samozřejmě, jak už jsme u tohoto druhu hororu zvyklý, tak se v lese a na březích rybníku pohybuje cosi tajemného a nepředvítalného. Tvúrci nás nechali celou dobu dusit napětím, které by se dalo krájet, jelikož to něco začne jednat a hlavním představitelům nezbývá moc času. Dozvíme se i něco o tragické minulosti tohoto místa, ale jinak je to průměrný horor, kterých bylo natočeno habaděj. Nevím, jestli mi byly až natolik sympatické postavy hlavních hrdinů anebo ta čarovná krajina norských lesů. ale je také možné, že mám chorej mozek a nějak to celkově fungovalo tak, že se mi to líbilo a dobře se nato koukalo a proto dávám 70%. ()

Reklama

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to celkom dobrý horor, z nórskej produkcie. Má zaujímavý príbeh, ktorý síce nedokáže zaujať až tak ako by mohol, ale bez problémov sa nań pozerá, takže ani nuda tu nehrozí. Nie je to film typu akcia od začiatku do konca, ale skôr sa snaží vyvolať pocit, že niečo nie je v poriadku. A tiež tu dobre funguje to, že divák nevie, kto je zabijakom, či niekto z hlavných hrdinov alebo niekto úplne iný. Veľkou nevýhodou filmu je podľa mńa neprítomnosť hororovej atmosféry, ktorá pritom najlepšie funguje práve v lese, tak aj preto si myslím, že režisér neodviedol moc dobrú prácu. A tiež mi tu chýba ten pocit, ked´ sú hlavní hrdinovia daleko od civilizácie a chcú sa vrátiť späť, ale niekto alebo niečo im v tom chce zabrániť, tak v tomto filme som to vôbec necítil. Ale musím pochváliť poslednú tretinu, ktorá je dobre napínavá. Koniec síce nie je šokujúci, ale je aspoń zaujímavý. Tak ako som už spomínal, na tento film sa úplne bez problémov pozerá, takže neurazí, ale podľa mńa sa z tohto námetu dalo získať podstatne viac. Objektívna kvalita filmu-65%, film sa páči mne na 60%. ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Konečně po dlouhé době horor s atmosférou. K tomu zásadně přispívá severský způsob zpracování, který nabídne jak chladné postavy, tak syrovou hudbu a v první řadě rozsáhlé opuštěné lesy. Radši se ovšem moc nezmiňovat o tom, jak se někdy ty postavy chovají, to je lepší nechat plavat. (Já bych byla podělaná jenom z náznaku, ale oni jsou furt v klidu, i když jednoho málem kdosi uškrtí, další zmizí, kolem chaty někdo chodí, slyší divnou nahrávku, jejich šéfikovi hrábne a v noci kácí stromy apod.) Film je ale na druhou stranu držen dost v rovině "reálna", tudíž se tu nevyskytuje žádný pošuk s hokejovou maskou a motorovou pilou. Škoda, že palec dolu musí jít za zmatený a nedovysvětlený konec. (Nic proti nejednoznačnosti, ale rozhodně bych tentokrát brala vědět víc nebo možná míň). Tak jsem si po neskutečné nuďárně "Motel smrti" přece jen spravila chuť. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 4/10 Děj 6/10 Atmosféra 8/10 Prostředí 7/10/// +dobrá atmoška, trošku jsem se bál a napjatě očekával co se bude dít dál -pro mě neznámí herci, ale to by tak nevadilo, škoda závěru, který měl být lepší a rozhodně lépe vygradovaný, samotný konec mohl být úplně jiný/// Řekl jsem si, že k tomu sednu a kdyby mě to nudilo, tak půjdu spát. No a představte si, dokoukal jsem to. V průběhu filmu nebude moc vědět na čem jste a budete očekávat klasická klišé amerických hororů. Možná i proto vás průběh překvapí. Škoda slabších a méně zajímavých herců. Mohlo jich být i víc a mohlo to být hnáno do ještě většího extrému. I tak ale stojí za vidění./// Celkem 61%/// ()

Galerie (6)

Zajímavosti (3)

  • Natáčelo se v okolí Kaupangeru v Norsku. (Cheeker)
  • Snímek byl v roce 2003 nominován na Amanda Awards v kategoriích nejlepší film a nejlepší herec, o což se zasloužil Kristoffer Joner. Na Mezinárodním filmovém festivalu v Lucemburku v roce 2004 pak film vyhrál cenu Grand Prize of European Fantasy Film in Silver - Special Mention. (Cheeker)
  • Temné lesy byly prvním norským hororem od roku 1958, kdy byl uveden film De dødes tjern. (ČSFD)

Reklama

Reklama