Reklama

Reklama

Det okända.

  • angličtina The Unknown.
všechny plakáty
Horor / Mysteriózní / Sci-Fi
Švédsko, 2000, 91 min

Pět mladých biologů je posláno na sever Švédska prošetřit efekty rozsáhlého lesního požáru. To, co zpočátku vypadá na pár týdnů kempování a snadné práce, se brzy změní v noční můru objevením ostatků podivného tvora a rozhodnutím je prozkoumat. (quota)

Recenze (91)

heyda 

všechny recenze uživatele

SPOILERY___ Snaha o realističnost se myslím povedla. Herecké výkony působí jako nevýkony, tudíž dobře a přirozeně. Líbí se mi postupná gradace, dokonce jsem si i zvykl na tu roztřepanou ruční kameru. Jednoduše atmosféru to má velmi drtivou. Co však trochu kazí celkový zážitek, je příběh. Máme pětici vědců, kteří se dostanou do zapomenuté oblasti Švédska, tam objeví cosi položivého a něco neznámého (možná nějaký parazit nebo vir, kdo ví). Ten si libuje v horkých oblastech a způsobuje změnu chování svého hostitele. Máme první zádrhel: když ten brouk zlikvidoval všechny larvy, měli by se tedy navzájem taky pozabíjet, ne? Další chybou je chování postav. Já osobně, kdybych si měl s něčím podobným poradit, ihned bych se snažil dostat někam, kde seženu pomoct. A to bez ohledu na to, jestli startuje nebo nestartuje auto. Jako celek na mě Okanda působí určitě nadprůměrným dojmem a pro fanoušky Záhady Blair Witch nebo The Thaw doporučuju. 65% ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Švédská hororová záležitost natočená za pár švestek. Tady hodně záleží na divákovi jak k filmu bude přistupovat a co od filmu bude očekávat. Což se taky ukázalo i na hodnocení mých zdejších hororových kolegů kdy je možný vidět jak odpadový tak 5hvězdičkový hodnocení. Tohle prostě sedne nebo ne. Já se řadím k těm šťastnějším kterým film sednul. Za mě silný 4hvězdy. PS. Co jsem si tak pročítal zdejší komentáře tak nejvýstižněji to vystihl kolega panjosef. Zároveň mi připomněl i film Villmark(2003) kterej tady nemám ani ohodnocenej takže jsem si mohl dát repete. ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Udělat z toho půlhodinovej kraťas, tak bych dokázal přežvejkat mizernou ruční kameru i tu partu nesympatickejch jelit, který místo děsu a utrpení řešej, že nemůžou píchat kvůli krámům. Jenže skoro hodina a půl je prostě moc a i když se les mohl pochlubit sem tam slušnou atmosférou, ta zůstala po všech stránkách nevyužitá. Příšerná nuda. 15% ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

I když se jedná o spatlaninu snad pěti možných subžánrů hororu a sci-fi, stejně je to docela hodně dobré. Film hraje zejména na atmosféru, to nejvíce. Pak je to trocha toho hnusu, chlad přírody, děsivé neznámé cosi ... Ne, že bych se u toho kdo ví jak bál, ale svoji hororovou a strašidelnou složku film rozvíjí velmi dobře. Osobně se mi to líbilo a že je to vykrádačka už několikrát viděného mi tentokráte nijak zvlášť nevadilo ... ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Ono by to mohlo být celkem dobrý. Sice to s ničím originálním nepřijde a když se ukáže, čeho je tenhle horor verzí, tak je i jasné jak to celé skončí, ale stejně to mohl být celkem povedené. Leccos by se dalo odpustit. Ale to, že se po celou dobu děje jen to, co by kdekoli jinde byl jen úvod, to odpustit fakt nemůžu. Nejvíc mi tu ale stejně vadí ta příšerná kamera, která je tak moc rozklepaná, že v kdejakém found footage je ta kamera lepší - jenže tohle není found footage. Ok, rozpočet byl evidentně nízký, ale pořád to jde natočit jinak než takhle, ne? Tady ta kamera totiž naprosto celý film zabila, jelikož kazila jakékoli tvoření napětí, atmosféry nebo čehokoli jiného... 2* ()

Zajímavosti (2)

  • Film sa nakrúcal v Národnom parku Tyresta vo Švédsku. (MaxForValue)
  • Postavy v tomto filme majú rovnaké mená ako herci, ktorí ich stvárňujú. (Jello Biafra)

Reklama

Reklama