Reklama

Reklama

Det okända.

  • angličtina The Unknown.
všechny plakáty
Horor / Mysteriózní / Sci-Fi
Švédsko, 2000, 91 min

Pět mladých biologů je posláno na sever Švédska prošetřit efekty rozsáhlého lesního požáru. To, co zpočátku vypadá na pár týdnů kempování a snadné práce, se brzy změní v noční můru objevením ostatků podivného tvora a rozhodnutím je prozkoumat. (quota)

Recenze (91)

Flipnic 

všechny recenze uživatele

I když se jedná o spatlaninu snad pěti možných subžánrů hororu a sci-fi, stejně je to docela hodně dobré. Film hraje zejména na atmosféru, to nejvíce. Pak je to trocha toho hnusu, chlad přírody, děsivé neznámé cosi ... Ne, že bych se u toho kdo ví jak bál, ale svoji hororovou a strašidelnou složku film rozvíjí velmi dobře. Osobně se mi to líbilo a že je to vykrádačka už několikrát viděného mi tentokráte nijak zvlášť nevadilo ... ()

panjosef 

všechny recenze uživatele

No sakra, tak po dlouhé době jsem se zase bál. Tenhle nízkorozpočťák bývá hodně přirovnávanej k Blair Witch Project, což se na první pohled může opravdu zdát, ale tenhle film má svoji myšlenku někde jinde...napadají mne teď některé filmy ke kterým bych to mohl přirovnat ale neudělám to, protože by to byl spoiler. A tenhle film opravdu stojí za vidění, i přesto že ústřední myšlenka zase není úplně nejnovátorštější. Pětice biologů se vydává na výzkumnou expedici do rozlehlých švédských hvozdů poničených požárem...a začíná totální schizofrenní peklo. Lesy, samota, nejistota, strach z neznáma, strach z ohrožení a ze smrti, podezřívání, deprese. Herci na výbornou, fakt jim ty výkony věřím, super. Roztřepená amatérská kamera dotváří syrově realistický dojem ze sledování. Skandinávie je pro produkci těhle hororů jako stvořená. Doporučuju pro všechny, jak pro milovníky Villmark nebo zmiňovaného Blair Witch Project tak i pro všechny ostatní kteří milují filmy s atmosférou čirého ambientního děsu. ()

Reklama

Radka_86 

všechny recenze uživatele

Amatéřina s opravdu nízoučkým rozpočtem, ale nemůžu říct, že by se mi nelíbilo... Klady a zápory jsou u mě takřka vyrovnané 50:50. Začneme s klady - seveřani opět ukázali že uměj tu chladnou, ponurou atmosféru, uměj nás donutit se bát a být napnutí jako struna. Zápory: opravdu mi ale už po půl hodině lezla na nervy ta kamera - nemůžu si pomoct, ty osobní konflikty a vztahy hlavních hrdinů byly fakt na ránu - řešili neustále úplné kraviny a taky mě štvalo že nám za celý film pořádně neukázali to "cosi" na které jsme byli celý film zvědavý. 50% ()

darkrobyk odpad!

všechny recenze uživatele

Ukázková hovadina! Kameraman s Parkinsonem zachytil studentské cvičení bez šťávy a bez nápadu. Variace na Lupiče těl a podobné sci-fi snímky se opravdu nevydařila. I když se herci snaží, atmosféra strachu a napětí se nedostavuje. Trestuhodné nevyužití kulisy severského lesa je do nebe volající! Napětí a pocit ohrožení je zprostředkován létající kamerou, takže divák vidí jen barevné šmouhy. Místo střihu kamera švenkuje, až bolí oči. Autoři asi nikdy neslyšeli o L.Riefenstahlové, která přišla s prostřihy obrazu a změnila dosavadní statiku na dynamiku (ve 30.letech minulého století). Nudné trampování neoživily ani triky, ani gore efekty, o hereckých výkonech nemluvě. Horor? Ani omylem! Nejlepší je na celém filmu závěrečná píseň v titulcích - Bravo6 - You Lose Your Self, což ale na záchranu před odpadem nestačí. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Ach ti Seveřani!!! Obdivuhodné....říkám si, jak je vůbec možný natočit dobrý film (v tomto případě horor) za pár šupů o tom, jak pár lidi v lese ohrožuje tři kila opečené, červem prolezlé kančí zadní. Je to možný! :) Dopořučuju přečíst si komentář od J*A*S*M, který to vystihl naprosto přesně. Za lajdackou kameru strhávám hvězdu, takže tak....a doporučuju Villmark. ()

Zajímavosti (2)

  • Postavy v tomto filme majú rovnaké mená ako herci, ktorí ich stvárňujú. (Jello Biafra)
  • Film sa nakrúcal v Národnom parku Tyresta vo Švédsku. (MaxForValue)

Reklama

Reklama