Reklama

Reklama

Záhada Blair Witch

  • USA The Blair Witch Project (více)
Trailer
Horor / Mysteriózní
USA, 1999, 81 min (Special Edition: 86 min, Alternativní 78 min)

V říjnu 1994 se záhadně ztratili v lesích poblíž Burkitsville v Marylandu tři studenti při práci na dokumentárním filmu. O rok později byl nalezen materiál, který natočili... Mystifikační horor o tajemné kanibalistické příšeře, který zaznamenal mimořádný komerční úspěch, stál pouhých 25 tisíc dolarů, přičemž utržil přes 240 milionů dolarů. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 380)

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Šokující dokument o pátrání po čarodějnici :o) Aneb jak to vše doopravdy bylo. Čarodějnice z Blair, někde známá jako Alibaba, někde jako Večernice či Amálka. Její popis se od vesnice k vesnici liší. Někteří ji popisují jako koně, jiní jako mlhu stoupající z vody... jiní na ni nevěří, ale pravda je více než jasná. V lesích tu mizí lidé, ať už za tím stojí čarodějnice či ne, to je jedno, je důležité vypravit se do tajemných míst a lokality prozkoumat. To samé si mysleli tři mladí lidé s dvěmi kamerami, jedním autem, jedním stanem a pár krabičkami cigaret. Průzkum může začít. První noc - slyšíme děsivé zvuky. Nejen my, slyší je i autoři tohoto autentického záznamu. Záznam z této průzkumné akce byl nalezen na videokazetě poblíž zpravodajské budovy jedním zpravodajem. Fakt, že se jedná o skutečný záznam z pátrání po čarodějnici jen potvrzují fakta, že u snímku nehraje žádná hudba, obraz je natáčen pouze z kamer, které si sebou dobrodruzi vzali. O herce se nejedná v žádném případě. Takhle zahrát strach nedokáže nikdo. TOHLE BY NEMĚL NIKDO ČÍST O autentický záznam se nejedná, všechny jsem vás napálil. Cha chá, muhehehe. TOHLE UŽ ČÍST MŮŽETE Já před shlédnutím nešel na záchod, což se později projevilo jako obrovská chyba. Po skončení se mi chtělo strašně. Já se pokoušel vydržet co to dalo, ale nakonec jsem musel. Všude ticho, jen tikot hodin a já jdoucí po tmě na záchod potichounku, abych nikoho nevzbudil. Měl jsem husí kůži po celém těle, to vám povím. A na večerní procházky se na delší dobu vykašlu, ty už nikdy nebudou co bývaly. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Hodně velké zklamání. Ale to je asi můj problém, neměl jsem být tolik natěšený jenom kvůli pověsti snímku. Nečekal jsem žádné bůhvíjaké triky, strhující hudbu, excelentní herecké výkony, filozofické dialogy ani nic podobného; myslel sem, že film stojí na atmosféře a autentičnosti. Jenže napínavá, hustá či prostě hororová atmosféra se dostavila možná na poslední cca 3 minuty filmu a tak jediné, čeho jsem se dočkal, byla "autentičnost" a to ji ještě musím dát do uvozovek (výraz amatérismus je myslím vhodnější :-)). 86 minut koukat na to, jak 2 magorové a jedna blbka pobíhají po lese s kamerama, totálně jim u toho tečou nervy de facto z ničeho, řvou jen kur** a do pr****, to je fakt jak za trest (málokdy se mi stává, že bych hlavním hrdinům nefandil, ale tady jsem jim vyloženě přál smrt a mám pocit, že to záměrem tvůrců snímku tak úplně nebylo :-D). Samozřejmě každý si na Záhadu udělá svůj názor, ale mě téměř ničím nezaujala a rozhodně ji NEDOPORUČUJU dalším uživatelům. ()

Reklama

novoten 

všechny recenze uživatele

Takhle se tvoří kult. Dobrým nápadem, propracovanou kampaní a koncem, o kterém budete diskutovat ještě pořádně dlouho po titulcích. První zhlédnutí doporučuji v noci o samotě, nikdy na to nezapomenete. Závěrečné tři minuty jsou pro mě dodnes vrchol děsu. Zkoušet působivost situace ale ani po letech zatím nehodlám. ()

Hakha 

všechny recenze uživatele

Kdo si tento film nepustí večer a s pořádným zvukem, tak jako by neviděl. Levný amatérský film, ze kterého se stal finanční trhák a to zaslouženě. Už kvůli kameře tento film budí dojem, že se osudy těchto tří postav opravdu odehrály. Zvuky jsou děsivé a absolutně mě nahánělo hrůzu z toho co nevidím a z neznáma. Dabing je dost hrozný, ale dá se vcelku přežít. Naprosto výborný závěr, jež mě prvně přikoval k sedačce a projel mě po celém těle chlad. Nejpůsobivější amatérský film jaký jsem viděl a tak hodnotím 5 hvězdičky… ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Kdopak mi tu loupe perníček..? S mystifikačními dokumenty typu Záhada Tony Blair Witch mám problém. Zatížen skutečnostmi o "nalezeném materiálu" se prostě nedokážu oprostit a vidím štáb aranžující větvičky do tvaru pentagramu, popíjejíc přitom vychlazený světlý ležák od cateringu (i když při tom rozpočtu, kdo ví).. No a napětí je tatam. Ale na druhou stranu - posledních 30 sekund je skvostných! ()

Galerie (46)

Zajímavosti (84)

  • Pred tým než film išiel do kín, na IMDb bolo pri troch hlavných hercoch napísané "missing, presumed dead" ("stratení, pravdepodobne mŕtvi"). (ladko)
  • Niekoľko chýb: 1) Dom Rustina Parra sa mal nachádzať v strede lesa. Ten však bol vypálený a v dome je vidieť vypínače, rozvody elektriny a v pivnici obyčajný bojler - a tie museli byť napojené na elektrinu čo v hlbokom lese nie je možne. 2) Študenti sa stratili v roku 1994, ale všetci traja počúvajú v aute album skupiny Placebo z roku 1998. 3) Niektoré potraviny v obchode, kde študenti nakupovali, v roku 1994 ešte neexistovali. (Raccoon.city)
  • Celosvětová premiéra proběhla 25. ledna 1999 na festivalu Sundance. (Varan)

Související novinky

Záhada Blair Witch má pokračování

Záhada Blair Witch má pokračování

24.07.2016

Jestli jste se těšili na zářijový horor The Woods, ode dneška se na něj budete těšit ještě trochu víc - z nového filmu Adama Wingarda (The Guest) se totiž vyklubalo pokračování Záhady Blair Witch.… (více)

Emmerich a „skromná sci-fi“?

Emmerich a „skromná sci-fi“?

02.11.2010

Zní to jako dvě neslučitelné věci, ale Roland to asi myslí vážně. Momentálně dolaďuje svůj záhadný projekt Anonymous, který má být „historickým thrillerem o tom, kdo doopravdy napsal Shakespearovy… (více)

Paranormální příběh jednoho filmu?

Paranormální příběh jednoho filmu?

22.09.2009

Horor Paranormal Activity se očividně pokouší navázat na úspěch nízkorozpočtových hitů typu Záhada Blair Witch, Saw či aktuální District 9. Jak? Promyšlenou kampaní, která buduje mýtus… (více)

Reklama

Reklama