Reklama

Reklama

V roce 1972 byla stanovena stupnice vyšetřování případů s podezřením účasti mimozemské inteligence. Zpozorování UFO bývá označeno jako první druh setkání, shromáždění důkazů znamená druhý stupeň, kontakt s mimozemšťany je druhem třetím. Poslední, čtvrtý druh setkání, označuje únos. Dokumentace třetího a čtvrtého druhu setkání neexistovala. Donedávna.
Provokativní thriller Čtvrtý druh je natočen podle skutečných událostí v odlehlém městě Aljašky, kde od šedesátých let dochází k záhadnému mizení lidí. Tento jev nebyl nikdy uspokojivě vysvětlen. Díky natáčení psychologických sezení s traumatizovanými pacienty objevila a shromáždila doktorka Abigail Tylerová (Milla Jovovich) extremně znepokojující důkazy o setkání čtvrtého druhu, které vedly k obnovení vyšetřování záhadných zmizení. Dosud nezveřejněné archivní nahrávky z psychologických sezení doktorky Tylerové jsou zveřejněny i ve filmu. Jejich použití dělá z filmu Čtvrtý druh ještě mrazivější podívanou. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (861)

2-Xtreme 

všechny recenze uživatele

Škoda, že popri M. Jovovich tam nepobehovali aj Mulder a Scullyová. Mohlo to byť eše o triedu lepšie a mohlo sa to volat The X-Files: I Want to Believe :) Som nadmieru spokojný, pretože som sa bál, že takýto námet zostane nevzužitý. Nevravím, že to bolo dokonalé, ale po filme zostalo vela otázok, nezodpovedaných veci... a takéto ja proste rád. ()

T2 odpad!

všechny recenze uživatele

Rozpočet $10miliónovTržby USA $26,218,170Tržby Celosvetovo $49,488,788Tržby za predaj DVD v USA $8,436,559 //počet predaných kusov 461,891║ Ublákaná akože dokumentárna otravnosť v štýle Blair Witch ale fakt toto nič nedalo, spleť nesúrodých informácií, či desinformácii, nezvládnutý projekt vo všetkých ohľadoch. /10%/ ()

Reklama

Radyo 

všechny recenze uživatele

Hmm, asi je to na 70%, ale spíše kousek pod. Film nabízí otřepané téma (které se ale asi nikdy neomrzí) a tak se snaží nahnat 'body navíc' hrou na pseudodokument ve stylu Blair Witch. "Dokumentární" pasáže se míchají s těmi skutečně hollywoodskými a místy to působí skoro nepřehledně, když je divák na plátně či obrazovce nucen sledovat leckdy až 4 záběry současně. Různé nedostatky se ale snažili tvůrci zamaskovat atmosférou a na tomto poli se jim přeci jen vedlo lépe, některé scénky vypadají opravdu "hustě". V součtu to vyjde na takový lehčí "bu-bu" film, jenž může snadno znervóznět mnohého diváka, ale protřelé movie-matadory nechá v klidu a maximálně jim na tváři vyloudí lehčí úsměv. Kdo zarputile věří v UFO, ať si k mému názoru klidně přičte jednu (blikající a cik-cak se pohybující) hvězdičku navíc. ()

ScreamJay 

všechny recenze uživatele

Zkouška nedobrovolného spojení aneb interaktivní rozpolcenost na čtvrtou... Dost možná nejsme ve vesmíru sami, ale jestli tam doopravdy NĚCO je, pak na to budeme sami. Aby vše fungovalo přímočaře a znepokojivě, tak ona interaktivně dokumentární forma nesmí být samoúčelná, což mi právě u The Fourth Kind po většinu času připadalo, že tady to prostě prvoplánové je. Olatunde Osunsanmi podle mě zcela jednoznačně klade důraz na jednotlivé detaily, které ale ve výsledku poněkud nezapadají do jednoho kompaktního celku. Zkrátka "filmová" linka příběhu se s tou "dokumentární" jednoduše tluče jak děcka na pískovišti a v důsledku toho celková autenticita prostě pokulhává. Ne, záměr určitě nebyl špatný, ke kladům nepochybně patří nápaditá práce Lorenza Senatoreho s kamerou (bohužel už o dost méně povedený střih) i zvláštně (po)ruchová hudební kulisa Atli Örvarssona a pár nezpochybnitelně znepokojivých okamžiků. Na druhé straně nevěrohodná Milla Jovovich a ta mnohdy zbytečná "čtyřiadvacítková" obrazová mozajka. Zkrátka The Fourth Kind mohl být dobrý paranormální film, avšak když chcete až přespříliš, pak to všechno funguje jen napůl. P.S.: "Během roku 1976 několik dětí a mladých dívek nezávisle na sobě pozorovalo podivného opeřeného "sovího muže". Objevoval se blízko kostela v Mawnanu, malé vesnici na jižním pobřeží Cornwallu" (Karl P. N. Shuker, Atlas světových záhad, 1996) - všechno souvisí se vším. [final rate: 50%] ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

Už jen ten začátek mi řekl, že se budu koukat na pořádnou kravinu. A začátek nelhal. Millu mám ráda, už od toho okamžiku, kdy jsem ji spatřila v Pátém elementu a dokonce i v Resident Evilu je to fajn holka... ale tady jsem ji nesnášela. Větší nesympatie získal už jen režisér, to, jak tam seděl s tou "pravou" doktorkou, mluvil, tvářil se... kakastrofa. O čem to bylo? Proč to mělo nahnat strach? Věříte ve čtvrté setkání? Ano, tak vy se možná bát budete. Syn byl z*rd už od pohledu, ještěže tam měl asi tři výstupy a dvě věty, z toho celou dobu jen vlastně nenáviděl svou matku. Je to strašně nepříjemně uřvané. Je to nelogické. Prostě je to špatný film a já z něj nic neměla. Leda pocit na zvracení. Omlouvám se všem fanouškům, ale tohle je naprosto zbytečný film. Doporučuji? Ani mě nenapadne. Mohlo by se někomu líbit? Ano, znám takové lidi. Patříte mezi ně? Proboha, vysvětlete mi, co se vám na tom líbí! :-D ()

Galerie (49)

Zajímavosti (9)

  • Dr. Abigail Tyler, ktorá bola vo filme v údajne skutočných videozáznamoch s údajne skutočnými pacientmi a rozhovore s režisérom, je v skutočnosti menej známou herečkou Charlotte Milchard. (movemat)
  • V mestečku Nome v skutočnosti nemajú šerifa. (movemat)
  • Když kosmická loď přilétá nad dům Tylerových, zprvu můžeme vidět světlo, které dům ozařuje zleva, ovšem ze záznamu policejní autokamery plavidlo přilétá zprava. (Nick321)

Související novinky

Milla Jovovich a vrah bez obličeje

Milla Jovovich a vrah bez obličeje

02.11.2009

Díky Dokonalému úniku máme Millu čerstvě zapsanou jako „holku, která má občas štěstí na zábavný film“. Uvidíme, jak se jí bude dařit dál. V pátek má v USA premiéru její sci-fi horor The Fourth Kind,… (více)

Reklama

Reklama