Reklama

Reklama

V roce 1972 byla stanovena stupnice vyšetřování případů s podezřením účasti mimozemské inteligence. Zpozorování UFO bývá označeno jako první druh setkání, shromáždění důkazů znamená druhý stupeň, kontakt s mimozemšťany je druhem třetím. Poslední, čtvrtý druh setkání, označuje únos. Dokumentace třetího a čtvrtého druhu setkání neexistovala. Donedávna.
Provokativní thriller Čtvrtý druh je natočen podle skutečných událostí v odlehlém městě Aljašky, kde od šedesátých let dochází k záhadnému mizení lidí. Tento jev nebyl nikdy uspokojivě vysvětlen. Díky natáčení psychologických sezení s traumatizovanými pacienty objevila a shromáždila doktorka Abigail Tylerová (Milla Jovovich) extremně znepokojující důkazy o setkání čtvrtého druhu, které vedly k obnovení vyšetřování záhadných zmizení. Dosud nezveřejněné archivní nahrávky z psychologických sezení doktorky Tylerové jsou zveřejněny i ve filmu. Jejich použití dělá z filmu Čtvrtý druh ještě mrazivější podívanou. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (861)

Šakal 

všechny recenze uživatele

Hned zkraje říkám: na UFO nevěřím. Jako malé dítě jsem jezdil k babičce...., spousta polí s obilím a kruhy žádné :o) :o), ale jedním dechem dodávám...... jestli se zítra ráno ( kolem 3.30 ) probudím a za oknem se na mě bude upřeně koukat sova, tak : buď jsem to večer kapánek přehnal v baru ( v tom případě vše v pořádku :o), ale pokud ne, tak na nic nečekám, raději to beru s rozeběhem a skáču z okna :o) Jak jsem již zmínil na UFO nevěřím, ale zcela upřímně, pokud bych jel na víkend na opuštěnou chatu zcela sám, DVD s tímhle snímkem bych si do báglu raději nepřibalil :o) Ten snímek není dokonalý, má své mouchy, ale za tu atmosféru a ( v mezích možností ) uvěřitelnou Millu Jovovich jako doktorku Abigail Tylerovou si nakonec to 3* hodnocení ode mě odnáší, přestože mu ke konci trošičku dochází dech.... p.s. no nic, jdu si raději pustit Cimrmana před spaním pro klidný spánek..... :o) ()

playboxguest 

všechny recenze uživatele

Byla v tomhle filmu přesladká Milla tak mdlá, protože to vyžadovala její role, nebo čistě proto, že jí natáčení nudilo stejně jako mě samotný film, ale chechtáky jsou holt chechtáky? Druhá hvězdička za nápad s rádoby autentickými záběry, jejichž prostřihy však taky po čase začnou spíš prudit a otravovat. Ke konci už to docela šlo, ale husinu mi to teda nenahánělo ani vteřinu, to už mi jí víc naháněla šéfka v Paulovi! Jdu vymazat film z paměti svého harddisku, ale bohužel bez summerského doprovodu, tak snad se nevrátí... ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Nič moc. Film, ktorý je akousi kolážou archívnych záberov a klasickej filmariny. Snaží sa tak navodiť dojem akejsi autencity a pravosti "faktov a udalostí", ktoré v snímku odoznejú. Či niekto uverí alebo nie, to je každého osobná vec. U mňa to skôr navodilo opačný efekt a pocit trápnosti. Čo sa týka Milly Jovovich, mám ju rád, je to taký typ veľmi osobitej a originálnej herečky, ale tu som mal dojem, že miestami dosť "prehrávala". Slabučký priemer. 50/100 ()

Dragoni 

všechny recenze uživatele

"Záleží pouze na vás, zda tomu uvěříte nebo ne." -> Chtěl jsem tomu uvěřit a záhady kolem UFO mám opravdu rád, ale snaha v sugerovat a přesvědčit násilně diváka . . o existenci jiné rasy z tří záběrů, na které jsem čekal celou hodinu a nebylo z nich nic poznat, a jediné čím snímek zapůsobí je neštěstí matky, které unesli její dceru a jedna pořádná lekačka, film nezachrání a tentokrát tomu nepomohla ani Milla, která hrála dost nepřesvědčivě. Od hororu očekávám strach, od mysteriózna (ne)uvěřitelnost a od thrilleru napětí a spád, všechno se mi dostalo jak šafránu křovákům. 40 % ()

petero 

všechny recenze uživatele

Neveril som tomuto filmu už od počiatku a ani po asi tridsiatke veľmi slušných hodnotení. Milla Jovovich je však Milla Jovovich a film od obľúbenej herečky treba ihneď vydieť. Aké bolo moje prekvapenie, keď ma film zaujal tak veľmi ako som chcel už pri slávnych predchodcoch tohto žánru – imaginárnych dokumentov (The Blair Witch Project, The Poughkeepsie Tapes a Paranormal Activity). Napriek známym hercom a možno práve kvôli nim ma viac filmovejší ako dokumentárny The Fourth Kind dostal presne tam kde chcel. Tvorca zaujímavo miesi dokumentárne zábery s hranými a to niekedy aj z rôznych uhlov a tak sa stane, že na obrazovke sledujeme naraz štyri zábery (dva dokumentárne, dva hrané). Naviac film ponúka, a to možno aj neplánovane, aj druhú verziu toho čo sa deje. Tieto filmy buď zaujmú alebo nie. Pri Blair Wich ma zaujal jedine koniec, pri The Poughkeepsie Tapes len tak priemerne celí priebeh, pri Paranormal Activity nočné scény, duchárska tabuľka s písmenami a na internete vyhľadaná správa o podobnom prípade. The Fourth Kind zaujal od začiatku aj vďaka zaujímavo zvolenému prostrediu Aljašky a ostatné už prišlo samo. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (9)

  • Jak je uvedeno výše, údajně neexistují žádné záznamy, že by kdy Dr. Abigail Taylorová pracovala na Aljašce jako psycholožka. Na stránkách Alaska Journal of Psychiatry však byl umístěn životopis Dr. Tylerové a její články o poruchách spánku, emočních problémech, hypnoterapii a regresní terapii. Po masových vyhledáváních na internetu ale bylo vymazáno vše, co obsahovalo její jméno. Šlo o součást reklamní kampaně. (Kailo)
  • Dr. Abigail Tyler, ktorá bola vo filme v údajne skutočných videozáznamoch s údajne skutočnými pacientmi a rozhovore s režisérom, je v skutočnosti menej známou herečkou Charlotte Milchard. (movemat)
  • V mestečku Nome v skutočnosti nemajú šerifa. (movemat)

Související novinky

Milla Jovovich a vrah bez obličeje

Milla Jovovich a vrah bez obličeje

02.11.2009

Díky Dokonalému úniku máme Millu čerstvě zapsanou jako „holku, která má občas štěstí na zábavný film“. Uvidíme, jak se jí bude dařit dál. V pátek má v USA premiéru její sci-fi horor The Fourth Kind,… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno