Reklama

Reklama

Det okända.

  • angličtina The Unknown.
všechny plakáty
Horor / Mysteriózní / Sci-Fi
Švédsko, 2000, 91 min

Pět mladých biologů je posláno na sever Švédska prošetřit efekty rozsáhlého lesního požáru. To, co zpočátku vypadá na pár týdnů kempování a snadné práce, se brzy změní v noční můru objevením ostatků podivného tvora a rozhodnutím je prozkoumat. (quota)

Recenze (91)

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Vypadá to jako Blair Witch, ale není to Blair Witch... :-) Přesto je Det Okända slušná podívaná, která může děkovat hlavně nekonečným lesům, kteří dokáží navodit perfektní hutnou atmosféru, která se s přibývajícím časem mění čistě na paranoidní. Přesto jsem čekal, že to TO bude o něco překvapivější, stejně tak závěr jen tak prošumí do ztracena. Ale kamera, herecké obsazení nebo i utlumená hudba tu fungují na jedničku. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

No tývole doprdele..tohle mi strašně dlouho leželo na disku protože jsem vůbec netušil o co jde a na první pohled podle screanů to nevypadalo moc záživně.. Teď jsem se k tomu dokopal a docela mě to odstřelilo... Jedno z mých vůbec nejoblíbenějších sci-fi-hororových témat(to už je vlastně samostatný subžánr) podané tak bravůrně, s vypiplanou atmosférou, krásně paranoidní kamerou, uvěřitelně napsanýma a zahranýma postavama, že z toho jde fakt mráz po zádech..... Tohle rozhodně není vykrádačka ale prvotřídní švédská variace na dané téma... A jen tak mimochodem, přirovnávat to k Blair witch je fakt docela mimo: Není to FF, má to úplně jiný děj a téma-jediný společný prvek je to prostředí lesa(víc ani ťuk)......... Jako film za 4, v rámci(sub)žánru 5 = Po dlouhé době mě něco fakt chytlo, padla na mě ta mrazivá paranoia, nebylo mi u toho příjemně a postavám jsem držel palce div jsem si je nerozmačkal. ()

Reklama

honajz2 

všechny recenze uživatele

Ono by to mohlo být celkem dobrý. Sice to s ničím originálním nepřijde a když se ukáže, čeho je tenhle horor verzí, tak je i jasné jak to celé skončí, ale stejně to mohl být celkem povedené. Leccos by se dalo odpustit. Ale to, že se po celou dobu děje jen to, co by kdekoli jinde byl jen úvod, to odpustit fakt nemůžu. Nejvíc mi tu ale stejně vadí ta příšerná kamera, která je tak moc rozklepaná, že v kdejakém found footage je ta kamera lepší - jenže tohle není found footage. Ok, rozpočet byl evidentně nízký, ale pořád to jde natočit jinak než takhle, ne? Tady ta kamera totiž naprosto celý film zabila, jelikož kazila jakékoli tvoření napětí, atmosféry nebo čehokoli jiného... 2* ()

Hoyt 

všechny recenze uživatele

Tvůrci tohoto filmu se inspirovali všude, kde se jen dalo a je to hodně vidět. Ale to vůbec nevadí, protože to zde je ku prospěchu věci. Děj je hodně prostý a nic moc neodhaluje ale za to atmosféru má parádní. Několikrát mi opravdu naskočila husí kůže a to je dobré znamení. Napětí se kvalitně udržuje až k prozrazení pointy po jejíjž odhalení jsem to už jen bohužel dokoukával a to byl nejvetší rozdíl oproti Blair Witch. Ještě abych nezapoměl na neskutečně blbé dialogy a trošku nesympatický výběr herců ale i tak dávám výborné 3*. ()

Radka_86 

všechny recenze uživatele

Amatéřina s opravdu nízoučkým rozpočtem, ale nemůžu říct, že by se mi nelíbilo... Klady a zápory jsou u mě takřka vyrovnané 50:50. Začneme s klady - seveřani opět ukázali že uměj tu chladnou, ponurou atmosféru, uměj nás donutit se bát a být napnutí jako struna. Zápory: opravdu mi ale už po půl hodině lezla na nervy ta kamera - nemůžu si pomoct, ty osobní konflikty a vztahy hlavních hrdinů byly fakt na ránu - řešili neustále úplné kraviny a taky mě štvalo že nám za celý film pořádně neukázali to "cosi" na které jsme byli celý film zvědavý. 50% ()

Zajímavosti (2)

  • Postavy v tomto filme majú rovnaké mená ako herci, ktorí ich stvárňujú. (Jello Biafra)
  • Film sa nakrúcal v Národnom parku Tyresta vo Švédsku. (MaxForValue)

Reklama

Reklama