Reklama

Reklama

Obřad

  • USA The Rite (více)
Trailer 1

Nadpřirozený thriller, inspirovaný skutečnými událostmi, vypráví o studentu teologie (Colin O'Donoghue), který je poslán do Vatikánu studovat exorcismus, přestože o těchto kontroverzních praktikách i o své vlastní víře pochybuje. Jeho skepticismus se ale začíná rozplývat, když je přidělen k legendárnímu otci Lucasovi (Anthony Hopkins), jehož praxe zahrnuje tisíce exorcismů. Během obtížného případu, zdánlivě přesahujícího i schopnosti otce Lucase, je mladý seminarista konfrontován s fenoménem, který věda nedokáže vysvětlit ani ovládnout - a se zlem tak mocným a děsivým, že ho donutí pochybovat o všem, čemu věřil. (Magic Box)

(více)

Videa (7)

Trailer 1

Recenze (673)

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Zas tu máme jednu černoprdelnickou Bondovku! Toník Hopkinsů předvedl opět svůj standardně výborný výkon, ale tím je výčet superlativů vyčerpán. Celý film mi přišel neskutečně nudný a utrápený. Když už se začalo něco dít, byl prakticky konec během deseti minut. Díky naprosto špatně vyřešené dějové linii jsem tedy lehce zklamán a na vyšší hodnocení nestačí ani Toníkův strhaný obličej. Za tápání v katolických vodách exorcismu bych dal tak dvě až tři hvězdy. 55% ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Mikael Håfström mě prostě v hollywoodské produkci nebaví. Již jeho slavný pokoj 1408 byl podle "skutečných událostí" a nelíbil se mi. S obřadem je to podobné. Notně přetáhlá stopáž způsobuje ve své druhé polovině, že si divák již nutně přeje konec. Historka mě přišla o ničem a navíc nebyla podána zrovna přesvědčivě. Kdyby se mě někdo zeptal zda-li věřím více v ďábla nebo v mimozemšťany. Tak mi příjde pravděpodobnější že nás zítra napadnou létající talíře než fakt že v mém okolí se pohybují posedlí lidé. Horor s jednou kočičí lekačkou s kýblem konvezace a polemik u mě není hororem. 25% ()

Reklama

Radek99 

všechny recenze uživatele

Nuda ve Vatikánu. Natočit horor bez děsivých scén, bez napětí, bez atmosféry, bez chvilek úzkosti mi přijde jako skutečné rouhání. S mrazivým potem v zádech vzpomínám na Friedkinova Exorcistu, v němž se tu iracionální hrůzu narozdíl od Obřadu skutečně podařilo zhmotnit. Tohle je cesta pustým filmem... ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Hrozně mdlej vymýtačskej horor. Já ty vymýtačský asi nemusím tak nějak obecně, ale třeba pár Vymýtačů Ďábla mi přišlo celkem obstojnejch a lepších než tohle. Lepší než tohle je snad i Krvavá sklizeň. Problém je, že v Obřadu není vůbec žádnej zajímavej nápad, pokud nepočítáte jako originální myšlenku hlavního hrdinu, co pochybuje (!!!) o svojí víře, no ho hó, to tady ještě nebylo! Do toho pár triviálních záběru na posedlý, trocha much, žab a koček, no prostě všechno, co je profláklý a nudný. K tomu všemu je hlavní hrdina dost nevýraznej a jeho osudy mě absolutně nezajímaly, Braga lepší ale taky zrovna neoslňuje. Že se tam mihnul Hauer považuju za plus, ale jeho role byla tak malá, že byla spíš takovým pár-sekundovým vytržením z otupění. Většina mýho skóre jde Hopkinsovi, kterej to uhrál nadmíru dobře, ale tady se snad ani nemusel tak snažit. Nemá cenu sledovat. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Neskutečně tupé a klišovité, s nenápaditým a naprosto nudným scénářem a s atmosférou, která by nehnula ani s pětiletým děckem bojícím se bouřky a tmy. Prostě úplně zbytečný film, jenž se snaží zapůsobit jen děsivou myšlenkou exorcismu a přitom nějak opomíjí základní prvky hororu na dané téma, jako je husté napětí, lekačky nebo hrůzný zjev a projev posedlých. V Obřadu se dočkáme nanejvýš toho, kterak kněz neustále mumlá něco latinsky a zuřivě mává krucifixem. Tu jednu hvězdu dávám vlastně jen za Hopkinse, kterého nesmírně uznávám a mám ho i ve své topce a jehož herecký potenciál je naprosto nehoden tohoto hnusného paskvilu, který jeho kariéru akorát znehodnocuje. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (17)

  • Film je natočen na motivy knihy "Obřad: Jak se stát moderním exorcistou" od Matta Baglia. (NGP)
  • V určitých scénách si lze všimnout nepatrných znaků, které odkazují na přítomnost démona Baala. Když zahlédneme poprvé otce Lucase (Anthony Hopkins), můžeme vidět nejprve shluk koček a později ropuchy. Démon Baal je totiž v grimoáru líčen jako forma muže, kočky, ropuchy nebo jejich kombinace. (drowsy09)
  • V októbri 2016 sa podľa webu PrettyFamous umiestnil film na 74. priečke v rebríčku "Najhoršie horory všetkých čias". (Zdroj: ČSFD)

Související novinky

Anthony Hopkins vymítá Ďábla

Anthony Hopkins vymítá Ďábla

26.02.2010

Zdá se, že mu nadpřirozené zápletky zachutnaly. Momentálně se v kinech potýká s Vlkodlakem, zároveň už natáčí komiksovou adaptaci Thor, v níž hraje nejvyššího boha Odina, a mezitím podepsal smlouvu… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno