Reklama

Reklama

Obřad

  • USA The Rite (více)
Trailer 2

Nadpřirozený thriller, inspirovaný skutečnými událostmi, vypráví o studentu teologie (Colin O'Donoghue), který je poslán do Vatikánu studovat exorcismus, přestože o těchto kontroverzních praktikách i o své vlastní víře pochybuje. Jeho skepticismus se ale začíná rozplývat, když je přidělen k legendárnímu otci Lucasovi (Anthony Hopkins), jehož praxe zahrnuje tisíce exorcismů. Během obtížného případu, zdánlivě přesahujícího i schopnosti otce Lucase, je mladý seminarista konfrontován s fenoménem, který věda nedokáže vysvětlit ani ovládnout - a se zlem tak mocným a děsivým, že ho donutí pochybovat o všem, čemu věřil. (Magic Box)

(více)

Videa (7)

Trailer 2

Recenze (673)

POMO 

všechny recenze uživatele

Hafström je slušný remeselník. S kvalitnými hercami vie zo sľubného scenáru vždy upiecť obstojnú thrillerovú jednohubku. Scenár k Obradu, ktorý by svojou nezaujímavosťou uspal aj nadopovaného koňa s červenými očami, mu to ale tentoraz neumožnil. Akoby produkcia spoliehala na to, že obsadenie efektne namejkapovaného Hopkinsa, energicky hádžuceho všetky odtiene hannibalovských úškľabkov, povýši nudnú banalitu na desivú thrillerovú jazdu. Nestalo sa, a nevýrazný O’Donoghue už vôbec nepomohol. Obrad nemá jediný naozaj silný moment a tematiku exorcismu, ktorú ako prvý geniálne zhmotnil Vyháňač diabla a naposledny zaujímavo variovala Emily Rose, neozvláštňuje absolútne ničím. Dokonca i Americká kliatba bola zaujímavejšia aspoň zasadením do historického prostredia a vizuálnymi chuťovkami. Obrad je slabý, nijaký, zbytočný. Celý čas smeruje k niečomu vačšiemu, čo sa napokon nedostaví. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Ač sir Hopkins jako neortodoxní exorcista spaluje žáby v kamnech, přijímá telefonní hovory vprostřed obřadu a spojovacím materiálem na rekonstrukci kůlny se nechává zásobovat od posedlých pacientů, bylo pošetilostí si myslet, že utáhne všechno sám. Když pominu Řím a C.Hindse, jsou ostatní pouhým komparsem, hustota atmosféry vykazuje spíše sestupnou tendenci a pak je tu sterilní práce scénáristy, za kterou by zasloužil přes hlavu posledním vydáním vatikánské organizační směrnice Rituale romanum. Håfström je bez diskuze zručný řemeslník, ale vstoupil do něj zlý démon. Netřeba na Švéda cákat svěcenou vodu, přikládat krucifix na čelo a kurtovat ho k režisérské židli, aby prozradil jeho jméno. Já jej znám… Říká si Hollywood… ()

Reklama

sochoking odpad!

všechny recenze uživatele

Luxusne som sa ojebal! Chlapík neverí a tak ide do Ríma , aby uveril a celý film som čakal, kedy to bude, kedy už konečne uverí, až ma nuda zožierala a v tom pohodlnom kresle som si vymýšľal počas nekonečných 112 minút rôzne relaxačné pozície. Kedˇ na scénu nabehla prvá akrobatka, tak som sa začal uškrňať a myslel som si, že po takto trápnom predkrme snádˇ príde lepší hlavný chod . Prišiel. Stopy kopýt v snehu ! Tak to som už nahlas vybuchol od smiechu! ( O žabách radšej držím hubu, bo to som nejak nepobral, či to mysleli serio?! ) Ja som si viac ako istý, že chlapcom a dievčatám z horrorového klubu sa to bude páčiť a hnedˇ začnú 3- oj hviezdičkovým rozstrelom, pretože to je pre nich povinnosť, ale ja som mal snádˇ zlú konštaláciu. Tak, ako ked som nadržaný, vyhoním si péro, vychladnem a zostanem loajálny, mal som si ja blbec miesto toho, aby som vyhodil prachy za lístok na túto stupiditu, pustiť Exorcistu zo 73 tieho a bolo by. P.S. Divím sa, že Alici Braga za ten čas nevyrašili fúzy pod nosom ! ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Inšpirované skutočnými udalosťami? Ten kto takýmto veciam verí, by sa mal okamžite dostaviť k psychiatrovi. Mávanie krížikom pred človekom ktorý je "posadnutý" (skôr posadnutý účinkami craku, amfetamínu, thc alebo inými návykovými látkami) a slepo dúfa, že odriekaním pripečeného verša z biblie dokáže z tela vyhnať diabla, môže vymyslieť len veriaci dement z cirkvi. Osobne si neželám nič iné ,ako pád a smrť celej svetovej cirkvi. Áno som vysoko neveriaci človek a preto "The Rite" hodnotím, ako sci-fi horor bez úvodnej hlášky "inšpirované skutočnými udalosťami" pretože to je úplný nezmysel. Jednoznačne by som dal ODPAD ak by som sa riadil tou komickou hláškou "skutočná udalosť". Ale radšej dám 4* za perfektnú atmosféra, za Anthonyho Hopkinsa a za dobrý SCI-FI horor................. Soundtrack Alex Heffes: 1. The Procedure ,2. Going to Rome ,3. The Accident ,4. The First Exorcism ,5. God's Fingernail ,6. Rosaria Caughs Up the Nails ,7. Michael Remembers/The Hospital ,8. Angeline's Father ,9. Phone Call to Father ,10. The Terror is Real ,11. Exorcism of Lucas Pt 1 ,12. The Final Exorcism ,13. The Farewell , ()

Filmmaniak 

všechny recenze uživatele

Mikael Håfström se měl vykašlat na podprůměrnou psychologickou linii a zaměřit se na hororové prvky, které ve filmu fungují dobře. Takhle se totiž mnoho motivů (žáby, kopyta) zbytečně opakuje a ztrácí na účinnosti. Přes atraktivnost námětu zůstává Obřad průměrnou podívanou, kterou zachraňuje výborný Anthony Hopkins a děsivé scény vymítání. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (17)

  • Během scény vzpomínky z dětství, kdy připravuje syn s otcem matku na pohřeb, mluví Rutger Hauer maďarsky. Jeho slova by se dala přeložit jako: „Má lásko, můj květ, mé štěstí.“ (Pavlínka9)
  • Velšská věta, kterou posedlý otec Lucas (Anthony Hopkins) napíše, by se dala přeložit jako: "Nyní ho mám ve své moci." (gjjm)
  • Film je natočen na motivy knihy "Obřad: Jak se stát moderním exorcistou" od Matta Baglia. (NGP)

Související novinky

Anthony Hopkins vymítá Ďábla

Anthony Hopkins vymítá Ďábla

26.02.2010

Zdá se, že mu nadpřirozené zápletky zachutnaly. Momentálně se v kinech potýká s Vlkodlakem, zároveň už natáčí komiksovou adaptaci Thor, v níž hraje nejvyššího boha Odina, a mezitím podepsal smlouvu… (více)

Reklama

Reklama