Reklama

Reklama

Tlačítko "REC" stiske mladá televizní reportérka a její kameraman, kteří natáčejí noční směnu v místní požární stanici. Po chvíli přijímají hasiči tísňovou výzvu staré ženy, která je uvězněna ve svém domě. Když dorazí na místo, ozve se strašidelný křik. Tím začíná dlouhá noční múra a unikátní dramatická televizní reportáž. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (1 514)

sniper18 

všechny recenze uživatele

Nikdy by som nepovedal, že found fountage, ktorý mi síce nevadí, ale nepatrí medzi moje obľúbené subžánre v kombinácii s takouto prakticky zombie tématikou, aj keď je to predsa len trochu odlišné dokáže priniesť niečo výraznejšie kvalitné, ale Španielom sa to podarilo a postarali sa teda o veľmi nevšedný a hlavne vydarený hororový zážitok. Jedine môžem vytknúť, že film aj napriek veľmi krátkej dĺžke obsahuje nejaké to slabé miesto, séria interview s civilistami v priebehu filmu len zbytočne narušila tempo, pričom aj tak neponúkla vôbec nič zaujímavé, ale to je vlastne to jediné mínus inak nadmieru kvalitného diela. Dejovo je to výborné, síce prvá polovica sa nesie ešte v takom pomalšom tempe, ale už úvodná fáza na požiarnickej stanici mi prišla úplne bez problémov a hlavne k moderátorke som si bez problémov vytvoril vzťah. No a po príchode do domu to už začne postupne gradovať, zaujímavé prvky len pribúdajú a tak až na spomínanú sériu interview ide úroveň filmu neustále len hore. A vidno to hlavne v druhej polovici, kedy film svojou intenzitou skutočne až berie dych a taká záverečná desaťminútovka na povale rozhodne patrí medzi to najlepšie, s čím som sa v tomto žánri vôbec stretol. Takže po hororovej stránke o ničom inom, než o úplnom nadšení nemôže byť ani reči. Hororové scény sú neustále gradované a síce nechýbajú ani drsné momenty, ale tentoraz je ich význam úplne zanedbateľný, keďže všetky tie naháňačky a strety s nakazenými sú tak napínavé, intenzívne a dynamické, že len ťažko hľadajú nejakú konkurenciu. Obsadenie tentoraz nie je až tak výrazné, výraznejšie ma bavili vlastne iba moderátorka, hlavný požiarnik a možno ešte aj kameraman, čo je ale v tomto žánri diskutabilné, no nemám s tým žiadny problém, zvyšok pôsobí, ako obyčajné zloženie obyčajného bytového domu a o to tvorcom určite šlo. A režijne je to prakticky žánrová dokonalosť, samotný found fountage štýl je úplne prehľadný a ako som spomínal, hororová úroveň je prakticky na najvyššej možnej úrovni. Takže síce máloktorý horor odo mňa dostáva plný počet, ale Rec si ho bezpochyby zaslúži, jedna zo žánrových špičiek. 86% ()

Traffic 

všechny recenze uživatele

Jako malé robě jsem se často bál některých hraných pohádek. Když v Princi Bajajovi přišla na řadu scéna s drakem, odvracel jsem zrak, ale nejhorší ze všeho byla Jamamba - to jsem spolehlivě končil schován za křeslem. Přiblížit se k těmto časům mě po velmi dlouhé době dokázalo až [Rec]. Nejvíce ze všeho to přičítám velmi povedenému dokumentárnímu feelingu celého hororu. Jakmile jsem uviděl siluetu stařeny v noční košili, zbrocené krví, věděl jsem, že je zle a od té doby ani nedutal. Užmoulal jsem si u toho tričko a závěr mě donutil přesunout se pro jistotu na větší vzdálenost od obrazovky. Tentokrát žádné analýzy filmu, tohle byla prostě silná osobní zkušenost. ()

Reklama

novoten 

všechny recenze uživatele

Sice jsem rád, že forma "náhodně natočený neorganizovaný děs" pořád parádně funguje, ale tentokrát už toho na mě bylo možná trochu moc. Zatímco za hrdiny Blair Witch jsem byl ochoten dýchat a u Cloverfieldu jsem se bojácně krčil, [Rec] mi nejenže nedal nikoho na ztotožnění (zabít reportérku s jejím věčným "Toč! Toč všechno!"), ale zážitek navíc není o atmosféře a stupňovaném napětí jako spíš o tom, kdy přijde nějaký moment, který mi zastaví srdce a utrhne uši až u ramen. A i když jsou ty momenty opravdu hodně smrtící, ke spokojenosti potřebuji daleko víc než to. 50% ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Síce tvorcovia neprinášajú nič nové a iba kombinujú techniku Blair Witchu s finálnou expozíciou z Mlčania jahniat (zelený nočný mód, podobné prostredie), ale i tak mi svojim nízkorozpočtovým výstrelkom pekne zodvihli adrenalín a chvíľami som mal od strachu nutkanie odkloniť zrak od plátna (to sa mi nestalo dobrých 15 rokov). Naozaj HUSTÉ finále, práve preto, že rozmer čírej filmovej zábavy mení v znepokojivý „it could happen“ pocit. Brrr! ()

LIVINGDEAD odpad!

všechny recenze uživatele

Jsem v šoku! Ne z této sračky, ale z toho hodnocení filmu!!!! Při shlédnutí filmu DAY OF THE DEAD 2008, bylo v závěru v titulkách uvedeno : "chcete vidět opravdu dobrý horror? Podívejte se na Rec!" Kouknul jsem zde na hodnocení a říkal jsem si : "TO musím vidět" . "REC" není film, ale pouze nudný chaotický dokument. Natočil jsem několik videí z dovolené, při běhu na pláži, při chůzi na schodech, dokonce i při jízdě na kolotoči a nikdy se mi netřepala kamera tak, jako kameramanovi ve filmu Rec! Nedalo se na to koukat, 85 minut roztřepaných záběrů, ze kterých bylo slyšet jen řev španělských "putan". Shlédnul jsem desítky horrorů o Zombíí, ale tohle byla ta největší sračka a s horrorem to nemá nic společného! Ještě se mi nestalo, abych se během sledování filmu několikrát kouknul v které jsem kapitole a modlil se aby už byl konec!! Kdybych mohl, tak filmu dám ohodnocení jako "ODPAD STOLETÍ!" Já jen doufám, že americká verze bude lepší!! ()

Galerie (52)

Zajímavosti (26)

  • Ve scéně, kdy mladý požárník spadne ze schodů, žádný z herců nevěděl, že se tak stane. Všichni si mysleli, že došlo k nehodě při natáčení. Zděšené reakce herců jsou tedy reálné. (POMO)
  • Po celou dobu sledování filmu není možné spatřit tvář kameramana, na rozdíl od amerického remaku. (Freemantle)
  • Režiséri Jaume Balagueró a Paco Plaza uzavreli pred natáčaním dohodu, ktorá znamenala, že ak mal jeden z nich nápad, ktorý sa tomu druhému nepáčil, daný nápad zmietli zo stola bez ďalšieho vysvetľovania. (WalterIK7)

Související novinky

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Španělský král hororu chystá další film

Španělský král hororu chystá další film

03.11.2014

Jaume Balagueró je pevně spjatý se španělskou produkční společností Filmax, která se specializuje na žánrové filmy a pod jejíž hlavičkou si udělal mezinárodní renomé hororovou sérií REC. Poslední díl… (více)

Amy Adams terorizovaná duchy?

Amy Adams terorizovaná duchy?

03.09.2011

Španělská hororová škola je momentálně žánrovou špičkou. Uvědomují si to i za Atlantikem. Už remakovali REC, teď přijde na řadu Sirotčinec. Původní film produkoval Guillermo del Toro a Belén Rueda si… (více)

Emmerich a „skromná sci-fi“?

Emmerich a „skromná sci-fi“?

02.11.2010

Zní to jako dvě neslučitelné věci, ale Roland to asi myslí vážně. Momentálně dolaďuje svůj záhadný projekt Anonymous, který má být „historickým thrillerem o tom, kdo doopravdy napsal Shakespearovy… (více)

Reklama

Reklama