Reklama

Reklama

Záhada Hory mrtvých

  • USA The Dyatlov Pass Incident (více)
Trailer 1

Film je inspirovaný skutečnými událostmi, které se odehrály v roce 1959 na Hoře mrtvých v severním Uralu, kdy  přišlo nevysvětlitelným  způsobem o život devět ruských studentů. Jejich těla byla nalezena jen ve spodním prádle, vykazovala vysoké známky radiace, měla rozsáhlá vnitřní zranění a jedné z dívek chyběl jazyk. Jejich smrt nebyla nikdy objasněna, spekulovalo se o lavině, ale i o paranormálních jevech či UFO. V roce 2012 se pětice amerických studentů rozhodne vyrazit po stopách ruské výpravy a objasnit jednu z nejzáhadnějších tragédií minulého století. Jakmile se dostanou do míst, kde tehdy zahynuli jejich vrstevníci, začnou je pronásledovat podivné, děsivé události – a je jim stále jasnější, že tajemné síly, které na místě tragédie dřímaly čtyřiapadesát let, jsou znovu připraveny vraždit... (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (6)

  • Na tuto známou záhadu byl v roce 2014 natočen dokument Ruský Yetti: Zabiják žije, ve kterém se vyšetřovatel snaží objasnit tento dosud nejasný incident tím, že Dyatlovovu skupinu zabil Yetti, kterého postavy v tomto filmu také několikrát zmiňují. (Matared)
  • Dodnes není objasněno, proč zemřelo 2. 2. 1959 v ruském pohoří 9 studentu výpravy. Událost zůstává jedním z největších tajemství 20. století. Vyšetřovatelé zjistili, že 6 lidí zemřelo na podchlazení a další 3 kvůli smrtelnému zranění které utrpěli (zlomená žebra, rozdrcená lebka, obličej bez oka a chybějícího jazyku byly příčiny smrti třech studentů). (ARI50)
  • Stany byly rozříznuty zevnitř, přičemž většina zimní výbavy byla pořád vevnitř. (ARI50)
  • Holly (Holly Goss) ve filmu mluví o jediném přeživším Ďatlovovy výpravy, Pjotru Karovovi. Jméno je fiktivní, onen člověk se ve skutečnosti jmenoval Jurij Judin. Judin se od skupiny odpojil po několika dnech od započetí expedice kvůli chronickému revmatismu. Zemřel v roce 2013, v 75 letech. (Tristaver)
  • Film je natočený podľa skutočných udalosti, ktoré sa stali v roku 1959 jednej lyžiarskej expedícii. Hora, kde sa daná tragédia odohrala, bola neskôr pomenovaná na Dyatlov Pass. (Slunkoo)

Reklama

Reklama