Reklama

Reklama

Záhada Hory mrtvých

  • USA The Dyatlov Pass Incident (více)
Trailer 2

Film je inspirovaný skutečnými událostmi, které se odehrály v roce 1959 na Hoře mrtvých v severním Uralu, kdy  přišlo nevysvětlitelným  způsobem o život devět ruských studentů. Jejich těla byla nalezena jen ve spodním prádle, vykazovala vysoké známky radiace, měla rozsáhlá vnitřní zranění a jedné z dívek chyběl jazyk. Jejich smrt nebyla nikdy objasněna, spekulovalo se o lavině, ale i o paranormálních jevech či UFO. V roce 2012 se pětice amerických studentů rozhodne vyrazit po stopách ruské výpravy a objasnit jednu z nejzáhadnějších tragédií minulého století. Jakmile se dostanou do míst, kde tehdy zahynuli jejich vrstevníci, začnou je pronásledovat podivné, děsivé události – a je jim stále jasnější, že tajemné síly, které na místě tragédie dřímaly čtyřiapadesát let, jsou znovu připraveny vraždit... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (367)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Záhada hory mŕtvych má potenciál zaujať najmä spôsobom, ako sa scenárista vysporiadal so super námetom starej záhady. Ktorá mimochodom bola medzičasom označená ako následok lavíny. No a človek ani neverí vlastným očiam, čo všetko sa dá vymyslieť, a možno je to lepšie ako keby sme sledovali iba niečo "normálne". Zmysel to príliš nedáva, keďže nefunguje elementárna logika a scenár je napísaný takým spôsobom, že postavy iba hádajú, čo sa deje, aby sa následne ukázalo, že majú pravdu. Aby sme sa posunuli ďalej a najmä k pointe. Harlin to ale v horách vždy vedel, takže sugestívnu atmosféru to má, rozklepaná ručná kamera je už otrepané klišé a tu štýlom iba kopírujeme slávnejšie vzory. Bohužiaľ ani tempo nie je bohvieaké, ale za to, aký nonsense sledujeme, film rozhodne odporúčam. Hodnotenie závisí na prístupe, či dám nulu za guilty pleasure, alebo štyri hviezdy za klepanie si na čelo, lebo niečo podobne nezmyselné len tak neuvidíte a máte z toho radosť, je úplne jedno. ()

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Regulérní dvd béčko/céčko jako prase, které se nějakou "ZÁHADOU" dostalo až do kin.Renny Harlin jako tvůrce spadl do propasti zoufalého rutinérství, obyčejnosti a nudy.Připomělo mi to found footage hovna točený ruční kamerou kd jakým puberťákem, jakých je v americké produkci mrak, tady ten ansábl zoufale netalentovaných neherců ovšem vede člověk, který v kinematografii přeci jen kdysi jméno měl a možná i díky tomu, se dá místy mluvit o něčem, co by se dalo nazvat snad i filmem nebo tak něčím.Např. scéna s lavinou je opravdu výtečná a s překvapivě dobrými triky, při naháněčce v bunkru to mělo místy opravdu atmosféru a našla se i nějaká lekačka.To ovšem nestačí a celkově to film, ve kterém je hora kolosálních scénáristických píčovin, nesympatických herců a tupého a neuvěřitelně předvídatelného konce, nezachrání.Hlavní hrdinové vám budou u prdele a celou stopáž pro mě bylo největší ZAHÁDOU, jak mohla jedna píča v manželství udělat z akční ikony Horu Sraček, která za posledních 20 let natočila doslovu horu píčovin.Pokud můžu ještě dodat, nadávat scénáristovi, že napsal sračku jen proto, že se jmenuje Vikram, svědčí opět o totální demenci jedné zdejší hvězdy, pravdou ovšem zůstává, že Vigvam se opravdu moc nepředvedl a jeho scénář působí, jako by ho psal 14 letý zhulený osmák při přestávce mezi zeměpisem a dějepisem.20%. ()

Reklama

luka4615 

všechny recenze uživatele

"Horor", který v sobě mixuje Záhadu Hory Mrtvých, Philadelpský experiment, mimozemšťany, upíry?, teleportaci, časové i prostorové anomálie a červí díry. Tvůrce očividně seděl pod vlivem nějakých silných drog u televize, kde zrovna běžel nějaký brakový seriál o konspiracích a pak přepnul na Akta X po kterých následoval seriál Stargate. Jinak si vznik téhle slátaniny opravdu představit nedokážu. Jednou hvězdou oceňuji přesné historické souvislosti jako například jména, data a popisy místa činu. ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Jedna z největších záhad 20. století, na kterou nelze aplikovat racionální vysvětlení ani po padesáti letech a Američané dokážou znásilnit i tuto reálnou předlohu, z principu děsivou jako prase. Nejvíce smutná je naprostá neschopnost tvůrců zasvětit neznalé diváky do okolností této události, což by z naprosto impotentního hororu bez špetky inteligence a napětí, mohlo udělat alespoň mírně zajímavý thriller. Pokud už dojde na "popis" události, je předveden ochotnickými herci s nepřesvědčivými výpovědmi a naprosto mylnými rekonstrukcemi míst, kde se našly těla. Nechápu, proč si diletantský scénárista ani nedokázal přečíst vyšetřovací zprávu, případně projet ty tři weby, které se události podrobně věnují a nepředložil režisérovi věrohodné (zkopírované) informace, ale jen mylné a odfláknuté popisy, kdy veskrze vše, co tam budou herci mektat po celý film, je naprosto nepřesné. Pokud má jít o horor pracující se skutečnou (nevysvětlitelnou) událostí, měl by rovněž pracovat s nejčastějšími teoriemi, které okolo ní kolují (UFO, Yetti, armádní střelnice,Mansové, paranoia), aby se trochu přiživil na děsivé legendě této události a zapůsobil na diváky. Jenže pro Amíky bylo tohle všechno asi dost málo zajímavé a vlastenecky přitažlivé, tak do ryze sovětské události našroubovali sami sebe a vymysleli ještě větší píčoviny, které se nedají aplikovat absolutně na žádnou z nalezených stop z místa činu (zombies, časoprostorová teleportace). Nechápu také potřebu předstírat, že se jedná o "reálnou nahrávku" a přistoupit na found footage, když fakticky je na tom film mizerně, a raději nezvolit klasický postup natočení filmu, u kterého by diváci nemuseli prožívat epileptický záchvat při každém pohybu kamery. No jo, jenže ono by to pak vlastně nestálo 4 000 dolarů. Otřesný scénář, směšné herecké výkony, naprosto bez napětí a hrozně tupé. Pokud mnohem větší horor předvedou i diletanti z pořadu Ancient Aliens se svojí klasickou agitkou o mimozemšťanech, než celovečerní film s profesionálními filmaři, herci a postprodukcí, je to vskutku žalostné. 35% ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Moc rád bych, aby se mi film líbil, ale prostě nemůžu. Zdlouhavé úvodní představování studentů mi lezlo na nervy, mužici a samohonka, babka s ikonou Krista v pozadí mi lezli na nervy, přehnané hysterické reakce při jakémkoliv zvuku mi lezly na nervy... Od objevení dveří to začalo být zajímavé, teorie střídala teorii, aby nakonec přišla teorie podle mne hodně přitažená za vlasy, a vlastně nic neřešící. Chvílemi to mělo skvělé efekty, sem tam i napětí, ale celkově mě to zklamalo, potenciál byl vyšší. A hlavně - běžte už s found footage do pérdele a začněte zas točit normální filmy. Sice bude nutné napsat poněkud komplikovanější scénář, ale vo to de, kurňa! ()

Galerie (38)

Zajímavosti (6)

  • Dodnes není objasněno, proč zemřelo 2. 2. 1959 v ruském pohoří 9 studentu výpravy. Událost zůstává jedním z největších tajemství 20. století. Vyšetřovatelé zjistili, že 6 lidí zemřelo na podchlazení a další 3 kvůli smrtelnému zranění které utrpěli (zlomená žebra, rozdrcená lebka, obličej bez oka a chybějícího jazyku byly příčiny smrti třech studentů). (ARI50)
  • Holly (Holly Goss) ve snímku říká, že tělu Zinaidy Kolmogorovové chyběl jazyk v ústní dutině. Ve skutečnosti byla bez jazyka nalezena mrtvola Ljudmily Dubininové. (Tristaver)
  • Na tuto známou záhadu byl v roce 2014 natočen dokument Ruský Yetti: Zabiják žije, ve kterém se vyšetřovatel snaží objasnit tento dosud nejasný incident tím, že Dyatlovovu skupinu zabil Yetti, kterého postavy v tomto filmu také několikrát zmiňují. (Matared)

Reklama

Reklama