Reklama

Reklama

Gotham

(seriál)
Trailer
USA, (2014–2019), 72 h 58 min (Minutáž: 42–50 min)

Tvůrci:

Bruno Heller

Předloha:

Bob Kane (komiks), Bill Finger (komiks)

Hrají:

Ben McKenzie, Donal Logue, Jada Pinkett Smith, Camren Bicondova, Robin Lord Taylor, Andrew Stewart-Jones, John Doman, Cory Michael Smith, Sean Pertwee (více)
(další profese)

Série(5) / Epizody(100)

Dlouho předtím, než se stane komisařem, se policejní zelenáč James Gordon postaví zločinu a korupci v Gotham City a chce pomstít vraždu rodičů Bruce Wayna. (Netflix)

Videa (169)

Trailer

Recenze (310)

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Jsem jednoznačně městský typ, ale než bydlet v Gothamu, to si radši najdu samotu v lesích, kde maximálně jednou za rok otravuje nějaká holčička v červené pláštěnce. V Gothamu je buď hnusně, odporně nebo prší. Případně vše najednou. Městský blázinec je děravý jak cedník, takže z něj furt někdo prchá. Vzhledem k chování všech postav je víceméně jasné, že Arkhamským cvokhausem prošli všichni. ______ První řada série, která si pohrávala s úplnými začátky motivů a vztahů, které jsou obecně známé z komixů a filmů, měla velmi slušně našlápnuto. V dalších sériích se však ukázalo, že našlápnutí bylo pouhým stoupnutím do hov.. Série se nikam neposouvá, mnohé epizody jsou zapouzdřené a ději nic nepřidávají. Postavy se chovají zmateně a beze smyslu. Uzavírají se spojenectví, která nemají pražádnou logiku. Postupně stále více a více vysvítá, jak je Jim Gordon plochá postava. Ve finální řadě se pak soustředí hlavně na vyprázdněný slovní heroizmus. Patosu je v tom tolik, až je to trapné. Mrtvé postavy se vrací zpátky do hry častěji než figurky z Člověče nezlob se, takže smrt záporáka nepřináší žádnou úlevu nebo završení, protože víme, že se za pár dílu vrátí jako zombie bumerang. Fakt, zmrtvýchvstání je v seriálu víc než o Soudném dni. Čímž vymizí i poslední zbytky napětí. ____  Tématem seriálu je dvojznačnost nebo dvojtvářnost postav, v nichž se snoubí či soupeří dobro se zlem. V DC Comics je to obvyklý motiv. Zde ho však vytěžili jen na povrchu, na pár vnějších jevech a ještě ho v případě Tučňáka i Riddla využili tak nešikovně, že tyhle jednoznačně záporné figury a vraždící monstra v mnohých scénách ukazují jako téměř roztomilé poplety a jinak vcelku fajn brachy. Tohle relativizování je dost stupidní. SHRNUTÍ: Srovnejte Gotham se zemí a půdu posolte! ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Osobne som asi viac Marvel človek, než DC, no musím povedať, že tvorcovia Gothamu si na prvej sérii dali poriadne záležať, aby nám priniesli niečo nové, zaujímavé a výnimočné. Plus je zaujímavé sledovať príbehy Gothamu z trošku iného uhla pohľadu a trošku viac nám predstaviť jednotlivých hrdinov aj zločincov. A musím povedať, že ich osobnosti sú tu vyprofilované veľmi dobre. Občas dokonca je seriál aj poriadne temný a človeku v niektorých scénkách alebo z niektorých myšlienok vie stuhnúť krv v žilách. Okrem toho ale treba pochváliť aj vynikajúci výber hercov do jednotlivých rolí, lebo každý vie dať svojej postave to, čo ju robí výnimočnou. Mám rád Cat, mám rád Nygmu, rovnako ako Penguina aj Fish Mooney a všetko to je vďaka tomu, že ich výkony a zžitie s rolou sú absolútne uveriteľné. Som zvedavý, čo urobia tohto roku s druhou sériou a držím palce, aby nezaspali na vavrínoch, lebo by som bol nerád, keby zaujímavý projekt skončil v budúcnosti zapadnutý prachom. Nápadité to je, teraz to už len udržať v správnom smere. ()

Reklama

PavelVanekArt 

všechny recenze uživatele

Určitě jeden z nejlepších vážných seriálů co jsem kdy viděl. Sice mě nehorázně sere mladej Bruce (ale to byl zřejmě záměr) a dokonce i Gordon. Zahranej je špicově, ale ty ksichty někdy... Victor Zsaz, Alfred, Nygma, Penguin, Cat... špičková práce na poli herectví se tu odehrává díl od dílu a já doufám alespoň v 5 sezón! ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Totální pecka! Je to ještě lepší, než jsem si myslel. Přesně takhle jsem Gotham představoval. Prohnilý korupcí, mafií a zločinem. Nasadili laťku hodně vysoko. Celé to začíná vraždou manželů Wayneových. Celé to viděl malý Bruce Wayne. Na tuto vraždu je nasazený mladý detektiv James Gordon a jeho ostřílený parťák Harvey Bullock. Jsou toho plné média a tudíž jsou pod velkým tlakem. Zaplete se do toho i místní mafiánka Fish Mooney, která v komixu vůbec není... Celé se to komplikuje a případ nikam nevede. Objevuje se tu i spousta dalších známých záporáků jako jsou: Carmine Falcone, Maroni, Hádankář, Tučňák, Loutkař, Harvey Dent nebo mladá Poison Ivy, Catwoman a Scarecrow, Firefly, Mr. Freeze a Joker. Najde se tam i otec prvního Robina nebo Lucius Fox. Taky nemůže chybět rodinný sluha rodiny Waynových Alfred Pennyworth. Jim si zkusil práci v Arkhamu. Tam taky sbalil doktorku Leslie Thompkins. ;) Celé to má atmosféru detektivek ze 70. let. Naprosto úžasné, i když trochu otevřené finále. 2. série přináší nové problémy a záporáky. naše postavy se opět dostanou do nepříjemných situací, ze kterých se ale nakonec vždy dostanou. Ve 3. sérii musí Jim uklidit nepořádek po Hugo Strangeovi. Objevuje se řada nových postav a problémů. celé= město je vzhůru nohama. Svět se rozrůstá a Bruce je zase o krok blíž k tomu stát se Batmanem. ;) Ve 4. sérii se objevují noví padouši. Gotham je čím dál temnější a Bruce na své cestě k tomu stát se Temným rytířem. Na konci 5. série se to konečně stane. Je sice kratší, ale pořád dobrá. Je tam velký časový skok, 10 let. Postavy se změní a už je to jakoby jiný seriál. "Kdo ovládá Arkham, ovládá Gotham." ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Po pilotu: Úvodní půl hodinka je lehce zmatená, občas ty dialogy skřípou a vy si říkáte "to jako fakt?" ale pak se to rozjede, Ben "ten sympaťák z O.C." McKenzie se na roli mladého komisaře Gordona hodí skvěle a já osobně nemám problém mu ten vztek a odhodlání věřit. Mladej Bruce Wayne moc prostoru nedostal ale na tom malém prostoru taky přesvědčil, jsem zvědavej jak mu to půjde dál. Samozřejmě vedlejších postav tam je tuna a ještě to chvíli potrvá, než půjdou nějak zařadit ale potenciál tam rozhodně je. Gotham nebude seriálem roku, není to "Emmy" materiál (zato na MTV bude válet!) ale to od něj vlastně ani nikdo nechtěl snad. Je to poctivě komiksové a na rozdíl od Agents of SHIELD to není tak přiblblé, jak jsem se bál. Za mě dobrý ;) // edit: třetí díl už lehké zklamání, dostanu vůbec epizodu, která by mi dokázala vytřít zrak? já doufám. ()

Galerie (1 391)

Zajímavosti (123)

  • Postava Fish Mooney (Jada Pinkett Smith) v původních komiksech neexistuje a byla vytvořena speciálně pro seriál. (Barghest)
  • V této epizodě hraje Charlie Tahan naposledy postavu Jonathana Cranea. V dalších dílech ho hraje David Thompson. (G....)

Související novinky

Colin Farrell se vrátí jako Tučňák

Colin Farrell se vrátí jako Tučňák

08.12.2021

Obvykle je zvykem nejprve uvést film, v tomhle případě komiksový reboot Batmana od Matta Reevese (Válka o planetu opic) čistě pojmenovaný The Batman, počkat si, jestli bude úspěšný a fanoušci s vizí… (více)

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

18.09.2021

Druhý ročník festivalu Comic-Con Prague proběhne v termínu 15. – 17. října 2021 v pražském O₂ universu. Comic-Con Prague 2021 nabídne fanouškům sci-fi, fantasy a hororu velmi pestrý a bohatý program… (více)

Spin-off Batmana se zaměří na Gordona

Spin-off Batmana se zaměří na Gordona

20.04.2021

A teď jedna špatná zpráva pro fanoušky oceňovaného komiksu Gotham Central. Před pár měsíci jsme informovali o tom, že se chystaný komiksový snímek The Batman s Robertem Pattinsonem dočká seriálového… (více)

Sebevražedný oddíl 2 má nové scenáristy

Sebevražedný oddíl 2 má nové scenáristy

11.06.2018

Zatímco hodnocení kritiků nebylo v případě Sebevražedného oddílu nijak oslnivé, po finanční stránce se filmu dařilo. Momentálně tak vzniká pokračování, které do kin pošle zkušený režisér Gavin O… (více)

Reklama

Reklama