Reklama

Reklama

Pátek třináctého 9

  • USA Jason Goes to Hell: The Final Friday (více)
Trailer 1

V úvodní scéně filmu je Jason rozstřílen komandem FBI na hadry, na kterých si v márnici následně pošmákne černošský koroner a stává se Jasonovým nedobrovolným hostitelem. Jason degradovaný na vetřelcoidního červa, přeskakujícího z těla do těla, se vrací ke Křišťálovému jezeru najít svou sestru, protože aby se mohl znovu zrodit, potřebuje tělo s příbuzenskou krví. V patách má ale lovce odměn a sestřina přítele. Deváté pokračování slavné slasherové série 80. let a mezinárodně srozumitelné synonymum pro hnusnou svatokrádež. (choze)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (193)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Možno by sa podľa tohto pre sériu netradičného námetu a scenáru dal nakrútiť slušný film. Lenže Marcus nedokáže vytvoriť poriadnu atmosféru a dodať devinke vlastnú tvár. Výsledkom je konštatovanie, že Jason je postava osemdesiatok (a konca sedemdesiatok) a do deväťdesiatok sa už nehodí. On za to nemôže, nie je v tom sám. Názov Jason Go to Hell je asi taký spoiler, ako keby sa Šiesty zmysel na poslednú chvíľu premenoval na Psychiater ide do neba. Pozerať sa na to ale dá a má to aj zopár slušných momentov. ()

Nach 

všechny recenze uživatele

První pokus o jakýsi hororový multivesmír ala Avengers na počátku 90. let. Bohužel tak došlo u filmu, který byl zaslouženým propadákem. A je to škoda, protože Pátek třináctého, Noční můra v Elm Street a Evil Dead a Hellraiser měli na to aby se vzájemně propojili. Bohužel se tak nestalo a i vinu na tom má tento snímek. Přeci jen když stavíte sérii na Jasonovi, kterého v úvodu zabijete a jinak celý snímek stavíte na nějakém červu co mění těla, není to to pravé ořechové. Zvláště když porušujete dříve nastavená pravidla a sdělíte, že Jason měl najednou sestru. To a plus nezajímavé charaktery s nezajímavým scénářem, to už si o průser koledovalo a zaslouženě tak Jasona poslalo do oficiálního důchodu. Ostatně stejně tak v té době skončil i Freddy Krueger. Palec dolu a hurá na Freddy vs. Jason. 45% ()

Reklama

Dudek odpad!

všechny recenze uživatele

SPOILER: Jason jde do pekla, bohužel to s jeho odchodem není tak slavné jak by mohl filmový divák čekat. Podivná slátanina, kde se Jason převtěluje z jednoho těla do druhého se odehrává v naprosto jiném duchu než předchozí filmy, je to však škoda? Adam Marcus se pokusil kult Pátků třináctého trochu zmodernizovat, přičemž se chtěl co nejvíce vyhnout vykrádání předchozích dílů. Nakonec tak vznikl film, které skalní fanoušky nejspíše zklame, ale já jsem se docela bavil. Hororová atmosféra, jakou známe z předešlých děl je ta tam, ovšem není nahrazena humorem, jak se tomu děje u dnešních děl. Přesto je však humor z filmu pořádně cítit. Vezměme si například úvodní scénu, kdy se mladá žena vydává ke Křišťálovému jezeru, po několika klasických hororových klišé s dveřmi a žárovkami se nakonec setká tváří tvář s Jasonem. Žena se dá samozřejmě na útěk, přičemž Jason za ní pomalu pochoduje. Když tu najednou pronásledovat zmizí a černovláska se nervózně rozhlíží, kde by asi tak mohl být. Jak už tomu bývá, vrahoun se efektivně zjeví vedle ní a je připraven se o ní postarat... Tady se ale stane něco co bych nikdy nečekal. Rosvítí se světla, žena pomocí salta odskočí a všude se zjeví vojáci, kteří pomocí samopalů a granátů Jasona rozstřílí na malé kousíčky... Nechtěně vtipně působí i scéna, kde patolog sní Jasonovo srdce a ta - i když zde byl černý humor nejspíše zamýšlen - s restaurací, kde podávají hamburgery, ve kterých má maso podoby hokejové masky. Celkově se jedná o důstojné pokračování jedné hororové legendy, které funguje jako samostatný film (90ková teen vlna!), ale jako sequel si vede podprůměrně. ()

Gorehound 

všechny recenze uživatele

Fakt nechápem ten hate okolo filmu. Áno, pozmenil sa koncept, Jason sa prevteľuje... A prečo raz za čas nie? Ak sa to urobí takýmto zábavným spôsobom... Inak je to neskutočne zábavná jazda, s late 80s/ early 90s atmosférou, a neuveriteľnými gore efektami a maskami. Vôbec, dej sa nijako neprotivý ostatným Piatkom, a povedal by som, že má jedny z najlepších kills ever. Troška nakopne Vorheesovskú mytológiu, jemne ju spojí s Freddym, odohráva sa okolo Crystal lake. V podstate slasher, ako má byť. Veľmi podceňovaná klasika. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Jason Voorhees se opět vrátil. Jeho tělesnou schránku už hnilobné procesy poznamenaly natolik, že mu nesedí ani jeho pověstná hokejová maska. K zakrytí své bobtnající hlavy by ji zřejmě potřeboval minimálně o číslo větší. Jeho podivně pozměněnou vizáž si však příliš neužijeme, z našeho zabijáka se tu totiž vykulil démonický panáček, a tak vše nabere od zbytku série naprosto odlišných nuancí. Kdo viděl třeba Cravenova Shockera, jistě tuší, kudy se vydáme. Ač není devátý příspěvek žádným filmovým zázrakem, rozhodně si nezaslouží zdejší hodnocení. Ve vodách béčkového hororu se pohybuje s nezpochybnitelnou dávkou řemeslné kvality, minimálně nabízí slušnou porci gore opentlenou zdařilými triky, zde je nutno zmínit zejména krvavě orgastickou scénu ve stanu či rozpadajícího se hostitele zabijákova a potěší i odkazy na další slavné horory, fanoušky asi nejvíc předzvěst pozdějšího crossoveru s Freddym. Žádný velký průser se prostě nekonal, asi jsem koukal na jiný film než většina hodnotících. Edit komentáře a hodnocení trapně už po 6 letech (původní komentář shnil, původní hodnocení na protest zvýšeno o jednu hvězdu) Reedit: A teď koukám, že jsem aspoň viděl stejný film jako darkrobyk, vypíchl lautr to samý. Neopisoval jsem! ()

Galerie (75)

Zajímavosti (30)

  • Velká klec ve sklepě Voorheesových byla použita již při natáčení Romerova filmu Creepshow (1982) v povídce “The Crate“. (Stocki)
  • Původní název filmu byl Friday the 13th Part IX: The Dark Heart of Jason Voorhees. (Stocki)
  • První díl série, který distribuovala společnost New Line Cinema. Předešlých osm dílů distribuovala společnost Paramount Pictures, která předtím vlastnila práva k sérii. (Stocki)

Související novinky

Bayův Pátek třináctého

Bayův Pátek třináctého

15.02.2006

Maskovaný vrah Jason Vorhees se s největší pravděpodobností dočká návratu na filmová plátna. O znovuzrození hororové ikony s hokejovou maskou se postará režisér Michael Bay a jeho produkční firma… (více)

Reklama

Reklama