Reklama

Reklama

Záhada Hory mrtvých

  • USA The Dyatlov Pass Incident (více)
Trailer 2

Film je inspirovaný skutečnými událostmi, které se odehrály v roce 1959 na Hoře mrtvých v severním Uralu, kdy  přišlo nevysvětlitelným  způsobem o život devět ruských studentů. Jejich těla byla nalezena jen ve spodním prádle, vykazovala vysoké známky radiace, měla rozsáhlá vnitřní zranění a jedné z dívek chyběl jazyk. Jejich smrt nebyla nikdy objasněna, spekulovalo se o lavině, ale i o paranormálních jevech či UFO. V roce 2012 se pětice amerických studentů rozhodne vyrazit po stopách ruské výpravy a objasnit jednu z nejzáhadnějších tragédií minulého století. Jakmile se dostanou do míst, kde tehdy zahynuli jejich vrstevníci, začnou je pronásledovat podivné, děsivé události – a je jim stále jasnější, že tajemné síly, které na místě tragédie dřímaly čtyřiapadesát let, jsou znovu připraveny vraždit... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (367)

mzss1 

všechny recenze uživatele

Sakra, to prostě nešlo. Věděl jsem, že to nebude asi nic extra, ale chtěl jsem to zkusit. Hltám většinu novinek, chci si udržet ve filmovém světě alespon trochu solidní přehled - to je důvod proč jsem toto dílo shlédnul. Docela jsem u toho trpěl, přilšo mi to, že se na to koukám minimálně 3 hodiny. Nemám moc rád filmy natočené ruční kamerou, vše se třese atd, ikdyž nyní dám velmi neobvklé přirovnání, tak třeba film Patrola byl proveden také ručnou kamerou, ale to bylo něco jiného, za to tohle ? Nikdy víc. Odpad nedávám, páč námět a samotný příběh nezněl moc špatně. I herci nebyly nejhorší. Úvodní asi tak desetiminutovka mě celkem chytla, dokázala zaujmout co se týče příběhu, ale pak se to vleklo až do nějaké padesáté minuty než se konečně něco dělo. Takže úvod mě chytl a pak dlouho dobu nic. Od zhruba 10 do 50 minuty vnímáme jen blbé a obyčejné dialogy mezi mladými lidmi, kteří mi naštěstí nepřišly moc trapní jako většina těhle sotva odrostlých pubertáků v romantických filmech. Bohužel mě žádná konverzace nezaujala. Od 50 minuty zhruba se něco konečně stane. Nehoda, jeden z mladých lidií je zraněn. A od 60 minuty do konce filmu bude mírné napětí o ničem. Uvnitř hory je to tak špatně natočeno, něco tam je tajemného a mě to vůbc nechytlo. Úplný konec byl snad to nejhorší. Hudba skoro žádná, ale zde nebyla vůbec zapotřebí. Kdyby nebyl celkem zajímavý úvod, jedena reálná nehoda a mírné napětí šel bych do odpadu. Respektive nemám moc ve zvyku pálit odpady, vždy na se na filmech snažím něco ocenit. Dokonce i 1* dávám méně často, minimální hranice je většinou u mě tak za 2*. Toto nemá největší zápor, jen je to prostě VELKÁ NUDA. No nic, toto se vůbec nepovedlo a už se teda STOPROCENTĚ nebudu vyhledávát žádný filmy s ruční kamerou. No, možná něco shlédnu a to myslím, třeba chystaný film od Davida Ayera: Sabotage. Třeba Patrola od tohoto režiséra se silně povedla a co jsem slyšel tak Sabotage má mít také ruční kameru, jen v některých scénách. Takže asi takhle. Celkově toto bez nějakého rozepisování hodnotím na slabých 13% = * ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Prikláňam sa k MIMICovmu názoru. S jedinou výnimkou - príbeh strašidelný nebol. To sa Harlinovi nepodarilo. Podarilo sa mu urobiť jemne tajomný príbeh reznutý typickým ruským prístupom. Ten spočíva zhruba v týchto pravidlách: 1. Na nič sa nepýtaj. 2. Ak sa už pýtaš, riadne si pri tom vypi. 3. Vo všetkom má prsty armáda alebo tajné služby. 4. Väčšina stavebných objektov v Rusku - vrátane vojenských - pôsobí dojmom nedorobenosti, bordelárstva a fušerstva. Krásna príroda evokujúca odľahlé horské masívy Uralu plus vierohodne pôsobiaci ruský vidiek a jeho obyvatelia prispeli k mierne nadpriemernému hodnoteniu. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Záhada hory mŕtvych má potenciál zaujať najmä spôsobom, ako sa scenárista vysporiadal so super námetom starej záhady. Ktorá mimochodom bola medzičasom označená ako následok lavíny. No a človek ani neverí vlastným očiam, čo všetko sa dá vymyslieť, a možno je to lepšie ako keby sme sledovali iba niečo "normálne". Zmysel to príliš nedáva, keďže nefunguje elementárna logika a scenár je napísaný takým spôsobom, že postavy iba hádajú, čo sa deje, aby sa následne ukázalo, že majú pravdu. Aby sme sa posunuli ďalej a najmä k pointe. Harlin to ale v horách vždy vedel, takže sugestívnu atmosféru to má, rozklepaná ručná kamera je už otrepané klišé a tu štýlom iba kopírujeme slávnejšie vzory. Bohužiaľ ani tempo nie je bohvieaké, ale za to, aký nonsense sledujeme, film rozhodne odporúčam. Hodnotenie závisí na prístupe, či dám nulu za guilty pleasure, alebo štyri hviezdy za klepanie si na čelo, lebo niečo podobne nezmyselné len tak neuvidíte a máte z toho radosť, je úplne jedno. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Záhada Dyatlovovy expedice mě fascinovala od dob, kdy jsem o ní poprvé četl v Epoše, ale filmu jsem se dost dlouho vyhýbal v domnění, že to bude další céčkovej hnůj. Nemůžu si pomoct, ale já se fakt dobře bavil. Dobrodružná atmosféra doprovází film hned od začátku a moje slabost pro horské prostředí a tajemno se projevila naplno. Na poměry found footage kousků to má hodně přívětivý vizuál, poměrně klidnou ruční kameru, relativně sympatické (resp. neotravné) postavy a hlavně atraktivní příběh, který se sice v druhé polovině promění v děsnou fantasmagorii, ale nakonec: proč ne? Kulisy jsou perfektní, prostředí zaujme na první pohled a rozjezdové dialogy o ničem nenudí. Akorát to CGI odpovídá nižšímu rozpočtu, ale to klidně překousnu. Z té hromady levných hororů patří The Dyatlov Pass Incident rozhodně mezi ty lepší. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Himmler hyml, ono se to povedlo, aneb jak zprznit záhadnou, zajímavou událost, ochotnickým sborem Oregonským! Za pomoci ruční kamery vám zkrachovalý tvůrce předvede diletantskou parodii na horror, přetvořenou do űberbáchorky o všem možném, jen ne o zajímavých věcech! Zcela upřímě, i přes iks ypsilon špatných zvěstí jsem nečekal takovou hovadinu, kde je zajímavé tak možná ssledování logických děr v smysluprostém scénáři, který má logických děr víc, než obchodní federace droidů. Dost ubližuje nesmyslně zvolená kamera found footage ala Blair witch a jiné občas dobré věci, která má celkem kvalitní záznam, tudíž by mohl být použit pro normální natáčení a hlavně, nedává vůbec žádný smysl, protože kamera v žádném případě nemohla být nalezena tak, aby záznam z ní mohl být puštěn v tv vysílání, jak je ukázáno na začátku. Už nikdy víc, tohle nerozluští ani Hercul Poirot. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (6)

  • Stany byly rozříznuty zevnitř, přičemž většina zimní výbavy byla pořád vevnitř. (ARI50)
  • Na tuto známou záhadu byl v roce 2014 natočen dokument Ruský Yetti: Zabiják žije, ve kterém se vyšetřovatel snaží objasnit tento dosud nejasný incident tím, že Dyatlovovu skupinu zabil Yetti, kterého postavy v tomto filmu také několikrát zmiňují. (Matared)
  • Holly (Holly Goss) ve filmu mluví o jediném přeživším Ďatlovovy výpravy, Pjotru Karovovi. Jméno je fiktivní, onen člověk se ve skutečnosti jmenoval Jurij Judin. Judin se od skupiny odpojil po několika dnech od započetí expedice kvůli chronickému revmatismu. Zemřel v roce 2013, v 75 letech. (Tristaver)

Reklama

Reklama