Reklama

Reklama

Black Panther

  • USA Black Panther (více)
Trailer 10
USA, 2018, 134 min

Film od studia Marvel Black Panther je dobrodružstvím válečníka T’Chally, který se po smrti svého otce, krále Wakandy, vrací domů do odloučené, avšak technologicky vyspělé africké země, aby se stal novým právoplatným králem. Když se však znovu objeví mocný dávný nepřítel, jsou T’Challovy schopnosti jako krále a Black Panthera podrobeny těžké zkoušce, neboť T’Challa je vtažen do konfliktu ohrožujícího nejen Wakandu, ale i celý svět. Tváří tvář zradě a ohrožení musí mladý král zmobilizovat své spojence a využít naplno sílu Black Pantera, aby porazil své nepřátele a zajistil svému národu a jeho kultuře bezpečnou budoucnost. (Falcon)

(více)

Videa (19)

Trailer 10

Recenze (1 119)

Arachneuss 

všechny recenze uživatele

Příběh o sirotkovi z ulice, který šel z oaklandské nuly na wakandské sto cestou trnitou... a pak ho sejme bratranec s charakterem rohlíku z Alberta, který vše v životě dostal na stříbrném podnose. Pokud divák sympatizuje s „údajným” záporákem a naopak nejvíce mu je proti srsti ústřední superhrdina, tak je něco špatně. Snaha uspokojit etnické publikum napříč kontinenty žalostně selhává, ať už v minimálním využití potenciálu africké kultury či pokusu o silnou „message”. Největším překvapením o to víc zůstává, že Disney přesto úspěšně dokázal Cooglerův mišmaš profilovat jako Svatý Grál černošské komunity. Ano, i takhle se dá dělat marketing a PR. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Dal jsem se hecnout vší tou napáleně oslavnou americkou kritikou, dopřál si Atmos™ kino a vcelku vůbec žádný zklamání. Záhy žádná další plochá nahoněná marvelovka, nýbrž i postavy, které mají dost vlastní hloubky a prostoru, africký 808 folk s puncem krásy a výjimečnosti, BLACK PANTHER je navíc přesahový, důležitý a to ne nějaká (čehož jsem se nejvíc obával) prvoplánová liberálská “blackness” ovcoblbovina ke zpytování svědomí pro privilegovaný. Řeknu to takhle - zatímco jinde v Hollywoodu je černoch často pořád do počtu aby se snad neřeklo, tady je důstojný, zásadní a inspirativní. A byť další komiksárna, je tu svým způsobem vážně převratný film, který v jádru sahá daleko za pouhý velkorozpočtový superhrdinský, politicky korektní automaty na peníze, tupý generický zápletky a nudný digitální bordel-akce, ani se otravně nepotápí v nigga sem nigga tam... Kdo chce pochopí, zbytek ať se třeba zalkne žlučí. ()

Reklama

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

Black Panther je marvelovská postava, která mě nelákala jako celovečerňák. Ale to mě nelákal ani Antman, Spiderman a dokonce ani Strážci Galaxie, a jak jsem se pletla, dneska znovu. Před blížící Infinity War byla povinnost zhlédnout i tento kousek a Marvel mě opět nezklamal. Black Panther nás tentokrát zavedl do Afriky, do Wakandy. A ta mě naprosto ohromila. Propojení starodávné kultury s vyspělou technologií bylo zase něco neokoukaného, svěžího. Města a vesnice úchvatné. Příběhově nic nového, ale to mě neurazí. A postavy, nevybavuji si žádný film, kdy by mě nevadila žádná postava :o) Záporáci skvělý, Serkis a jeho "Prší prachy" pobavila a na Jordana se hezky koukalo (no co, rasistka nejsem :o) Generálka bylo fajn, Frodo opět potěšil, ale úplně nejlepší postava byla Pantherova sestra. Mám slabost pro praštěné osoby. Efekty už nikoho nepřekvapí, tedy asi až na mě. Bitva příbuzných o trůn byla dovedena k dokonalosti. Jsem romantik, ale zapadající slunce u bitvy na život a smrt, ach. Nemůžu najít nic, co bych vytkla, uvidíme při druhé projekci! ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

6 návštěva kina a první plná palba.Možná půjdu proti proudu, ale pro mne je Black Panther nejzajímavější a nejlepší Marvelovka po Winter Soldierovi. Poslední dobou mne Marvelovky už příliš nebraly ( Doctor Strange, Strážci Galaxie či nový childish Thor 3,který jsem vyloženě protrpěl). Panter však nasadil můj oblíbený vážný, temný thrillerový tón a ubralo se víceméně na všem, co mi doposud vadilo. Není zde žádný CGI Mess, pouze nádherná a působivá Wakanda, záporákem není žádný alien či mutant, ale člověk a hned z toho máme nejlepšího záporáka v celém Marvel Universu, který má i jiný plán než všichni doposud ( Jordan byl neskutečný frajer) a vlastně chválit mohu i Andyho Serkise,který svou ujetostí připomínal Jokera, nebojuje se ve vesmíru ani v žádné cizí planetě či dimenzi, ale u nás v Korei či Africe a hned to působí nejen reálněji, ale i intenzivněji, velkým plusem je soundtrack R&b a Hip Hop to tu neskutečně válí a nový track od Weeknda, který zazněl v místním baru vyloženě potěšil. K Akci mám jen menší výhrady a to rychlejší střih, ale je dostatečně úderná, efektní a intenzivní, že jsem si ji dokázal užít na plno. Finále je slušně epické a vypjaté, postavy jsou zde super úplně všechny, exceluje i ženské osazenstvo, sestřička Pantera s tváří Rihanny byla velmi vtipná, roztomilá a technologicky nadaná, M´Baku se nám zase postaral o vtipné vložky, které byly naprosto trefné a vhodné a velmi se mi líbily i Africké rituály, obleky a tradice. Po druhém zhlédnutí nadšení opadlo. 80% ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Black Panther má docela blízko ke dvojce Kapitána Ameriky – o postavy se řádně pečuje, akce šlape na jedničku a celé je to spíš drama s minimem humoru a skvělým záporákem. Bohužel se ale opakuje i největší chyba „Zimního vojáka“, jíž je uspěchané a přehnaně velké finále, které moc nepasuje ke zbytku filmu. Marvel jako by dal Cooglerovi volnou ruku s tím, že musí na konec prostě přilepit bitvu a superhrdinský duel. Po dvou třetinách stopáže tak přijde dost povědomá řezanice, která působí spíš jako žánrová povinnost než jako nejlepší možné zakončení příběhu. I s ní je ale Black Panther další marveláckou výhrou. Podobně jako Strange totiž úspěšně hájí nové teritorium, s nímž je celý filmový vesmír zase o něco zajímavější. ()

Galerie (108)

Zajímavosti (79)

  • Film mal premiéru 29. 1. 2018 v Dolby Theatre v Los Angeles. (LuiCJ)
  • Black Panther bola prvá postava Marvelu, ktorého filmové práva sa vrátili späť do Marvelu. Predtým boli vlastnené spoločnosťami Artisan Entertainment a Columbia Pictures. Marvel získal práva späť v roku 2005. (zajo91)

Související novinky

Druhý Black Panther přepisuje rekordy

Druhý Black Panther přepisuje rekordy

14.11.2022

Přestože z druhého Black Panthera s podnázvem Wakanda nechť žije již není taková masivní společenská událost, jako kdysi při premiéře jedničky, diváci si na pokračování jedné z nejúspěšnějších… (více)

Black Panther: Kina nechť žijí

Black Panther: Kina nechť žijí

13.11.2022

První Black Panther si získal nejen status významné kulturní události jako blockbuster, kde většinu rolí ztvárnili afroameričané, ale také vydělal hromadu peněz. Druhý to přesto neměl tak docela… (více)

Diverzita ve filmech vede k vyšším tržbám

Diverzita ve filmech vede k vyšším tržbám

25.04.2022

Co si fanoušci mohli už dávno domyslet, nyní potvrdila nejnovější studia. Jedním z největších témat moderního Hollywoodu je v posledních letech tlak na smysluplnější rozmanitost ve filmovém průmyslu.… (více)

Hvězda Black Panthera bojkotuje očkování

Hvězda Black Panthera bojkotuje očkování

07.10.2021

Pandemie Covidu-19 nadále způsobuje potíže v celé řadě odvětví, a to filmové není výjimkou. Jediným efektivním bojem proti nemoci a jejímu šíření je zatím očkování, a tak je naprosto logické, že čím… (více)

Reklama

Reklama