Reklama

Reklama

Black Panther: Wakanda nechť žije

  • USA Black Panther: Wakanda Forever (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

Královna Ramonda (Angela Bassett), Shuri (Letitia Wright), M’Baku (Winston Duke), Okoye (Danai Gurira) a Dora Milaje (Ivy Haralson) bojují o ochranu svého národa před zasahujícími světovými mocnostmi poté, co se rozšířily zprávy o smrti krále T’Chally. Zatímco se obyvatelé Wakandy snaží přijmout svou další kapitolu, hrdinové se musí spojit a s pomocí Nakii (Lupita Nyong'o) a Everetta Rosse (Martin Freeman) vytvořit nový svět pro království Wakanda. (Falcon)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (581)

MrHlad 

všechny recenze uživatele

Návrat k tradičněji vystavěným marvelovkám z let minulých rozhodně potěší. Je fajn, že Black Panther se až na pár momentů pokouší tvářit vážně – pochopitelně v mezích superhrdinského filmu – a nedělá tu idiotské humory jako Thor. Ono to asi ani dost dobře nešlo, protože truchlení za Chadwicka Bosemana, respektive v tomhle případě za T´Challu, má být jeden z pilířů druhého Black Panthera. A je to malinko problém. Zároveň s tím truchlením totiž dostáváme docela dost nových postav, které se musí představit a podmořskou civilizaci, do jejíhož města se taky musíme podívat. A i když je to všechno pěkné a vizuálně nápadité, v první půlce jako by se zapomínalo na to, že film musí mít i děj.    Druhý Black Panther se pořádně rozjede až někdy po hodině a bohužel to přijde pozdě, protože do závěrečných titulků už nestihne Ryan Coogler pořádně zapojit do děje nové (a často i staré) hrdiny a … je tam toho prostě moc. Momenty, kdy se film alespoň na chvíli promění ve fajn politický thriller, případně když hrdinové začnou řešit víc svoje emoce a traumata, jsou zajímavé. Ale nutnost věnovat se tu obrovskému množství věcí a gradovat to celé do velkého finále, respektive velkého finále a ještě většího dobývání Wakandy v půlce, má za následek, že i ty dvě a půl hodiny jsou zkrátka příliš málo na to, aby mohli tvůrci servírovat všechno, co si chtěli navařit. Nehledě na to, že Letitia Wright bohužel nemá tolik talentu, aby utáhla hlavní roli v takhle papírově komplexním příběhu a že Riri Williams, budoucí tahoun, se zatím profiluje spíš jako uřvaná slepice než někdo, koho bych chtěl vídat na plátně častěji. ()

BMW12 

všechny recenze uživatele

Chadwick Boseman je obrovská ztráta jako i Black Panthera. Tvůrci se však s jeho smrtí, resp. se smrtí T'Challi skvěle vyrovnali a nabídli nám výborně natočené akční drama. Celá Wakanda samozřejmě truchlí, ale objeví se nový národ a nový záporák a tato dějová linie mě neskutečně bavila, protože Tenoch Huerta je v roli Namora fantastický a každou scénu si krade pro sebe. Scénář tedy musím pochválit, nemám námitek, jen se mi moc nelíbil nový, drobný, hubený Black Panther, ale to bohužel asi jinak vyřešit nešlo, protože dotyčná osoba má na ten oblek právo. Ale v kostýmu Black Panthera bych očekával velkého statného chlapa. ()

Reklama

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Je to prakticky převyprávěná jednička zase od znova, jen ten nový záporák je tentokrát tak moc v právu a je tak rozumný (na jeho straně jsou i velryby!), že už vůbec nedává smysl, proč tu existuje nějaký konflikt, když všichni přítomní by měli být schopní své spory vyřešit rychlým emailem. Jsem taky naprosto zhnechucený kvótovým natáčením - kdyby tu nemusel být aspoň jeden běloch v podobě naprosto zbytečné linky Martina Freemana, mohlo to mít o půl hodiny míň a třeba by to bylo o kus lepší. Takhle, nechci hejtovat, protože to je lepší než jednička, a kdyby to existovalo izolovaně, možná dám i čtyři. Ale v tuhle chvíli už prostě tohle nestačí. ()

Pethushka 

všechny recenze uživatele

Konečně zase Marvel, po kterém jsem víc nadšená, než znuděná. Přes veškerou skepsi, která mě na začátku pohltila, se mi dostalo celkem slušného příběhu, na který se - i přes jeho délku - dobře kouká, a má navíc moc hezký soundtrack.  Škoda je, že si tvůrci nevěděli rady s tím, jak to ke konci celé rozmotat, a tak se z diváka stává svědek války, která byla ještě zbytečnější, než většina válek předešlých. Ale nebudu si to kazit... Wakanda forever, 4* ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Ryan Coogler dostal volné ruce a desítky milionů k tomu, aby natočil všeobjímající komiksárnu, v níž se bude řešit doslova a do písmene úplně všechno. Každý origin, každá ztráta, každá motivace, u všech hlavních postav, a pro jistotu několikrát za film. Nepřekvapivě snímku taková nálož témat láme záda, přitom v dílčích aspektech je to moc fajn až výborné (Riri Williams skvělá, Namor po delší době zase ikonickej záporák/antihrdina). Srovnávačkám s podobnými filmy se to bohužel nevyhne, a v konkurenci letošního Batmana pak Marvel zkrátka nenašel adekvátní odpověď, cením si ale těch ambic a líbí se mi, že opět došlo na rozšiřování světa zodpovědným a nikoli přepáleným způsobem. Druhá projekce bude. 7/10 ()

Galerie (64)

Zajímavosti (47)

  • S délkou 161 minut šlo v době premiéry o druhý nejdelší MCU film po Avengers: Endgame (2019). (NiWi)
  • Socha Bashengy, krále Wakandy, odkazuje na podobizny Mansy Músy. Mansá Músa byl králem západoafrické Říše Mali a byl to nejbohatší člověk v dějinách: jeho majetek se zpětně odhaduje na půl bilionu amerických dolarů. Mansá Músa byl znázorňován držíc zlatou kouli a zlaté kopí. Na to také socha odkazuje, nicméně Bashenga drží kouli a kopí z vibrania. (Kubaaa97)
  • Když Shuri (Letitia Wright) vchází k Riri (Dominique Thorne) do pokoje, můžeme si na dveřích všimnout nápisu „Collatz Conjuncture 300+1“. Jedná se o odkaz na tzv. Collatzův problém: domněnku, že nehledě na to, jaké je počáteční číslo n, tak výsledná posloupnost vždy nakonec dojde k číslu 1. Sudá kladná celá čísla n se dělí 2 a lichá kladná celá čísla n se násobí 3 a přičte se 1. Tento postup se opakuje až k číslu 1. (Kubaaa97)

Související novinky

Posuny v marvelovském kalendáři

Posuny v marvelovském kalendáři

04.09.2023

Stávka nebo ne, šéf studia Disney Bob Iger už delší dobu tvrdí, že společnost hodlá výrazně ubrat na míře obsahu, zejména toho seriálového, který proudí na streamovací službu Disney+. A platí to… (více)

Jak dlouhé bude pokračování Captain Marvel?

Jak dlouhé bude pokračování Captain Marvel?

30.08.2023

Sezóna dlouhých stopáží rozhodně nekončí a už brzy nás po tříhodinovém kolosu jménem Oppenheimer čekají další obsáhlá dramata – Scorseseho Zabijáci rozkvetlého měsíce (206 minut) a Scottův Napoleon … (více)

95. Ceny Akademie ovládlo Všechno, všude, najednou

95. Ceny Akademie ovládlo Všechno, všude, najednou

13.03.2023

V noci z 12. na 13. března proběhl v losangeleském Dolby Theatre slavnostní ceremoniál 95. ročníku předávání prestižních Oscarů, tedy cen americké Akademie filmového umění a věd (AMPAS). Opulentním… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

29.12.2022

Opět se nám blíží konec roku, ale ještě před tím, než se všichni ČSFĎáci rozutečou do víru silvestrovských oslav, máme tu tradiční ohlédnutí za nejlepšími filmy a seriály roku podle nejoblíbenějších… (více)

Reklama

Reklama