Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Pôvodný seriál Ms. Marvel od štúdia Marvel predstavuje Kamalu Khan, násťročnú americkú moslimku, ktorá vyrastá v Jersey City. Kamala, nadšená hráčka a vášnivá autorka fan-fiction, je megafanúšička superhrdinov s bujnou fantáziou, najmä čo sa týka Captain Marvel. Kamala cíti, že nezapadá v škole a niekedy dokonca ani doma, až kým nezíska také superschopnosti ako hrdinovia, ktorých vždy obdivovala. Život je predsa lepší so superschopnosťami, no nie? (Disney+)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (144)

Blackhand47 

všechny recenze uživatele

Ms. Marvel je postava, která si i přes to, že má zřejmě ty nejgeneričtější schopnosti vůbec, získala oblibu u čtenářů. Možná je to i tím, že se tvůrci chopili pákistánské a muslimské kultury, která neměla v komiksech moc velké zastoupení a nyní se hrdinka podívala i na obrazovky. Její představitelka Iman Vellani je v roli samozřejmě skvělá a roli jí věřím a se samotnou kulturou také nemám problém… přeci jenom jsem taky četl Korán i všechny svazky Knihy tisíci a jedné noci, tak kde je problém? Scénář a dílčí změny. Co mi trochu vadí, je, že zatímco Captain Marvel se snažili upravit tak, aby se její origin více lišil od Green Lanterna, Ms. Marvel k němu nedopatřením s kouzelným náramkem a schopností manifestovat své představy, zase přiblížili. Změnu ohledně mutanského/inhumanského původu nebudu příliš řešit, už nám tu dávno překopali dvojčata, Ega i další postavy a tohle je víceméně nic. Další postavy v seriálu jsou jinak funkční, byť nemá seriál pořádného padoucha, proti kterému by hrdina stál. Dalo by se říct, že tu máme dvě frakce – džiny a DODC, ale ani jedna není udělána tak, aby byla zajímavá. Dílo je přeci jen tak dobré jako jeho záporák a Ms. Marvel je v tomhle pozadu. Děj seriál pořádně nemá. Můžeme tu vysledovat nějakou jednoduchou osu, ale daleko více se tu řeší kultura a rodina postavy, jenže o tom to být nemá. Vrcholem bylo, když se hrdinka přesunula do Pákistánu jen proto, aby nám tuto kulturu mohli ukázat přímo u zdroje. A k tomu i něco z historie. Poslední díl pak byl více než hloupý, protože na něm šla vidět neschopnost samotných scenáristů. Věci se tu děly, jen proto, že to tak scenáristé napsali a stejně tak se tu pohybovaly i postavy. Zoe byla ve škole jen proto, že je tam lepší světlo pro TikToky a Aamir tam vlezl okénkem na záchodě, aby mohl Kamalu ohlídat. Jakože cože? Smysluplné to opravdu nebylo a skončilo to jako podivná variace na //Sám doma//, kdy parta puberťáků porážela komando cvičené v boji proti superlidem. Ze seriálu jsem měl trochu obavy už od jeho oznámení a pak po následném traileru. První díl nám přinesl zajímavý vizuál v podobě střihu a prací s animacemi, jenže to nezakrylo plno děr, nesmyslů a prázdných pasáží, které seriál nabídl. Potitulková scéna je WTF a jestli to mělo navnadit na nadcházející film Marvels, tak to potěš, protože to udělalo pravý opak. Marvel dokazuje, že kvantita dávno přebila kvalitu a jede se dnes spíše na kulturní rozmanitost, než propracovaný děj. Slovy Oprah by se dalo říct, že čtvrtá fáze je akorát: „Ty dostaneš hrdinu, ty dostaneš hrdinu, každá menšina dostane svého hrdinu,“ ale to vám kvalitu prostě neudělá. Hodnocení: 40 % ()

Vidly10 

všechny recenze uživatele

Upřímně jsem se Ms. Marvel bál. Ačkoliv mám komiksovou předlohu rád a Kamala je jednou z nejlepších mladých postav Marvelu, cokoliv, co se kolem seriálu objevilo, mě děsilo. Herečka, která hraje poprvé, téma utlačovaných menšin (problém s dobou ne s nimi), fakt, že jde opět o šestidílnou sérii nebo anální znásilnění předlohy. Tohle všechno nasvědčovalo tomu, že Ms. Marvel bude propadák. První epizoda mi ovšem vytřela zrak. Šlo o nejvíce autorský, konzistentní, originální počin v MCU po velmi dlouhé době. Sympatické obsazení, rodinná témata a neuvěřitelná hravost a živost scén ve mně zanechaly velmi hřejivý pocit, že může jít o velmi nadprůměrnou záležitost. První problém přišel s odhalením záporáka, který je neuvěřitelně nudný, ohraný a nic neznamenající. Nový kandidát na nejhoršího záporáka MCU byl hned na světě. Dalším problémem bylo rozvržení scénáře a epizod. Už u Moon Knighta byl tento problém velmi znát, kdy 6 dílů na tohle téma nestačilo. Dle mého názoru je 6 epizod pro novou postavu málo a příběh mnohdy působí zkratkovitě nebo zbytečně urychleně. S tímto problémem přichází spousta nelogičností nebo scénáristických zkratek, které působí velmi naivně. K velkým plusům patří již zmíněná hlavní herečka. Iman Vellani je neuvěřitelně sympatickou herečkou a naprosto přesnou volbou pro postavu Kamaly a velmi mě potěšila. Za zmínku stojí i kreativní využití písniček, které seděly do příběhu. Přesto bych v moderních superhrdinských projektech uvítal zpět „theme“ hudbu, která je v poslední době upozaděna populárními skladbami, které slouží jako propagátor. Ve výsledku je Ms. Marvel sympatickým originem, který ovšem sklouzne do marvelovské klasiky, která ho velmi poškodí. Dost mě mrzí, že se mnohdy seriálu vyčítají věci, které by neměly hrát roli (rasa, náboženství, prostředí) namísto těch, na kterých skutečně záleží. 6/10 ()

Reklama

drackula 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pohodová teenage jednohubka, ktorej podkopáva nohy nevyrovnaný scenár. Sú pasáže, kedy sa skoro nič nedeje a neskôr príbeh postupuje ako z rýchlika. Ms. Marvel má ale množstvo vizuálnych a hudobných nápadov a vôbec mi nevadilo, že sa jej schopnosti odklonili od komiksu. Seriál si svoju cieľovku našiel. A to je asi najdôležitejšie. Disney plus ()

666Carnage 

všechny recenze uživatele

Ono to není tak špatný, ale asi jsem čekal víc. Je to takový teenage seriál, jenže já bych spíš tuhle postavu viděl ve filmu. To se teda povede ve snímku The Marvels. Tohle je takový origin postavy pro lidi co neví vůbec kdo to je. Marvel si tak snaží získat další diváky, hlavně teda divačky mladšího věku. Nijak mě tam nic extra neotravovalo, jenže na zadek jsem si z toho nesedl. Snad to bude ve filmu lepší. 60% ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Kamala Khan je první superhrdina, který má za sebou normální, kompletní, fungující a podporující rodinu (oba rodiče, sourozenec) a ani si nenese si v duši rodinné trauma. Což je velmi osvěžující a nové. Také je prvním superhrdinou, který má víc opravdových přátel a doslova čerpá podporu z nevirtuálních sociálních sítí. Těším se na další věci, ve kterých se objeví. Ať budou jakékoli. P.S. Pokud mám kritizovat, tak délku páté epizody. 30 minut je prostě málo. ()

Galerie (145)

Zajímavosti (77)

  • Věta otce Kamaly (Mohan Kapur): „Aamir, if you don’t stop praying long enough to put some food in your mouth, one day you will starve to death,“ na začátku epizody, je přímo převzata ze sešitu „Ms. Marvel #1“ z února 2014. (Kubaaa97)
  • Postavu Aamira Khana vymysleli G. Willow Wilson a Adrian Alphona a poprvé se objevila v sešitu „All-New Marvel NOW! Point One #1.NOW“ z roku 2014. (Kubaaa97)
  • Skladba, která zní na začátku epizody, je „Blinding Lights“ od The Weeknd. První verš písně odkazuje na autorovu osamělost a zranitelnost, jež si můžeme v této epizodě spojit s pocity Kamaly (Iman Vellani) ve škole. (Kubaaa97)

Související novinky

Tajná invaze má pomalý start

Tajná invaze má pomalý start

30.06.2023

Minulý týden si na streamovací službě Disney+ odbyl premiéru nový marvelovský seriál Tajná invaze. V ní se navrátivší se Nick Fury s tváří Samuela L. Jacksona snaží konfrontovat tajnou skupinu… (více)

Star Wars film Damona Lindelofa našel režisérku

Star Wars film Damona Lindelofa našel režisérku

23.10.2022

Disney si svůj talent hýčká, a tak nyní režisérka dvou epizod Ms. Marvel a předtím dvou pákistánských animáků 3 Bahadur a 3 Bahadur: Rise of the Warriors Sharmeen Obaid-Chinoy dostane příležitost,… (více)

Marvel oznámil Multiverse ságu

Marvel oznámil Multiverse ságu

24.07.2022

7. listopadu 2025, tohle datum si zapište do kalendáře, než se ještě třikrát změní, protože v tento den vstoupí do kin závěrečný snímek nejen šesté fáze MCU, ale taky čerstvě oznámené (a už nějakou… (více)

Nová řada Daredevila potvrzena

Nová řada Daredevila potvrzena

20.05.2022

Na Disney+ oficiálně dorazí nová řada seriálu Daredevil. Informoval o tom server Variety, který tvrdí, že scenáristé Matt Corman a Chris Ord (Covert Affairs) byli zaúkolování napsat scénář a budou… (více)

Reklama

Reklama