Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Daniel Kintner a jeho přítelkyně Susan Watkinsová si konečně našli pár dní volna, aby odjeli na dovolenou. Zejména Susan byla v poslední době hodně vytížená a ještě těsně před odjezdem řeší problémy s filmovým štábem …Když Susan s Danielem dorazí na exotický ostrov, začnou si chvil volna užívat plnými doušky. Procházejí se po tržišti a těší se, že se druhý den budou potápět. Ráno je nádherné počasí a Davis, instruktor, dává rekreantům, účastníkům potápěčského kurzu, poslední pokyny. Daniel se Susan se pak plně věnují pozorování podmořského světa. Když se konečně vynoří nad hladinu, přesně v určený čas, zjistí ale, že jejich loď už není nablízku. Na obzoru sice zahlédnou dvě plavidla, žádné ale nereaguje na jejich mávání a volání a Daniel nedoporučuje, aby se k nim pokusili doplavat, aby příliš nemrhali silami. Výstroj, zejména láhve naplněné kyslíkem, je udržují nad vodou a oba mladí lidé začínají prožívat hrozivé hodiny uprostřed vodní hladiny, zcela bez pomoci a odkázáni jen jeden na druhého. Susan má žaludeční potíže a tak jí Daniel radí, aby se na chvilku natáhla na vodu a zdřímla si. Když se dívka probudí, nikde Daniela nevidí. Málem se jí zmocní panika, ale nakonec se oba opět setkají: když usnuli, rozdělily je vodní proudy, které jsou v těchto místech, jak se zdá, velmi silné. Po chvíli oba požahají medúzy a Susan kousne do lýtka nějaká ryba. Horší ale je, že kolem neustále plavou žraloci. Zatím se sice agresivně nechovají, ale jejich přítomnost je více než hrozivá. Tak pomalu plynou hodiny a přichází noc... (TV Prima)

(více)

Recenze (206)

Kryton 

všechny recenze uživatele

A víte co? Já se bál a tu krátkou dobu filmu jsem byl napjatý jak struna. Mám rád žraloky a osobně se mi líbí ten pocit stísnění. Co na to, že to je levné. Takže to má mít produkci jak Bayovi filmy? No ták. Mě se film líbil a splnil co měl. Zajímavý nápad + žraloci + žádný happyend. Za každý tento bod je hvězda a ta navíc? Za to jak to akorát velká většina shazuje a hledá jen to špatné. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Minimalistické, jednoduché, no účinné. Tá dusnota a napätie okolo nepríjemnej situácie nešťastnej dvojice, ktorú nechala ich výprava v otvorenom mori, by sa dala miestami krájať. Tiež sa tu nezabudlo ani na psychológiu postáv v takej situácii, kde postavy jednajú tak, ako by asi jednali všetci - od hádok, obviňovania, plač, zúfalstvo až po odovzdanie sa osudu.... Človek už len čakal čo sa kde vynorí a kde a z koho si odhryzne. Výborná záležitosť. 75/100 ()

Reklama

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Nevím jak bylo dvěma novomanželům, kteří si jako svatební cestu vybrali dovolenou spojenou s potápěním a posádka lodi si na ně vzpomněla až za 2 dny. Nevím jak bylo těmto dvěma lidem, podle jejichž příběhu se rozhodl režisér Chris Kentis natočit tento film. Neskutečně slibný námět však Kentis nechutně zatnul svoji beznápaditou a bezduchou režií a ještě hůře použitým střihem. Stopáž 79 minut uběhne sice jako voda, ale náplň filmu je značně rozporuplná. Po patnácti minutách se vleze do vody a drama začíná. Hrdinové jsou podrobeni opravdové zkoučce. Divák s nimi opravdu soucítí a čeká jak se jejich situace posune dál. Pak přijde hrubý střih a sledujeme dvojici jak si nadává, obviňuje se ze všeho možného a pak zase střih a je klid. Říkají si jak se milují a že to všechno dobře dopadne. Po skončení jsem byl téměř vzteky bez sebe, když jsem si uvědomil, jaký potenciál v rukou Chris Kentis držel. Kdyby alespoň trochu rozvinul psychologii obou lidí tím, že by do hádky a z ní šli přes malé náznaky, tak by se taky mohlo stát, že film by získal opravdový filmový rozměr. Takhle působí jako nesympatický sestříhaný dokument. Digitální kamera (která navíc střídá asi tak čtyři úhly pohledu) filmu taky dvakrát neprospěla. Je to dnes sice moderní, ale snaha o syrovější obraz ne vždy vyjde podle plánu. Kentisovi se to nepodařilo ani za nic. Když to tak vezmu, tak Otevřené moře mohlo být kultem, protože od Čelistí (které jsou proti tomuto velkolepou podívanou) se už žádný podobný film neobjevil. Ale na druhou stranu se musí uznat, že Kentisův záměr byl opravdu úctyhodný a jeho verva s jakou film natáčel velká. Bohužel mě zajímá výsledný produkt, který se zdá jako špatný vtip podobně jako záběr na kuchaného žraloka běžícího pod závěrečnými titulky. ()

6thSun 

všechny recenze uživatele

Dobrá je postelová scéna, kdy nedojde na sex, páč je partnerka unavená (což byla chvilku reality show) a nám je jasná pointa celý situace, kdy to byla její poslední kopulační šance, o čemž samozřejmě nemá v tu chvíli ponětí. Zkuste si z toho, milá děvčata vzít příklad, nikdy nevíte, kdy je to naposled. ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

V pardubickém kině Dukla jsme s zcela cizími lidmi na sedmého diváka, aby se mohlo promítat. Jsem rád, že jsem viděl Otevřené moře na velkém plátně, i když je svým způsobem film na jedno podívání, tak je zajímavě natočen a v době vzniku pro mne originální. Film může způsobit negativní pocity k potápění a moři. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (11)

  • Jména hlavních postav se shodují se jmény jejich herců. (KucC)
  • Chris Kentis napsal původní návrh scénáře za necelých šest dní. (KucC)
  • Ve filmu byli použiti karibští útesoví žraloci. (KucC)

Reklama

Reklama