Reklama

Reklama

Iron Man 2

  • USA Iron Man 2
Trailer 2

Tony Stark, majitel velké zbrojařské firmy a vynálezce speciálního obleku Iron Mana, odmítá snahy vlády o vydání své technologie pro potřeby armády a tvrdí, že nepřátelé státu jsou ve vývoji o mnoho let pozadu. K jeho velkému překvapení se na závodech v Monze objeví podivný muž, který ve velmi podobném obleku vyvolá nejdříve autonehodu závodních formulí a následně napadne Starka. Útočníkem je Ivan Vanko, zneuznaný potomek ruského vědce, který kdysi pomáhal Tonyho otci založit Stark Technologies. Z vězení ho unese Tonyho konkurent Hammer, který chce, aby mu tajně vyrobil obleky Iron Mana. Jenže Vanko začne pracovat na takzvaných drondech - válečných robotech. Pro sebe si vyrobí svůj vlastní oblek Iron Mana a na výstavě technologických válečných novinek pomocí svého tajného softwaru a robotů napadne diváky a Tonyho... (TV Nova)

(více)

Zajímavosti (173)

  • Hlavní záporák tohoto filmu Whiplash (Mickey Rourke) se poprvé objevil v komiksu „Tales of Suspense číslo 97“ v červnu 1968, ovšem ne jako Ivan Vanko, ale jako Marco Scarlotti. (JG9)
  • Náklady na výrobu byly zhruba 200 milionů amerických dolarů. (NIRO)
  • Severoamerické tržby dosáhly 312,4 milionu amerických dolarů, celosvětové pak činily 623,9 mil. (NIRO)
  • Scarlett Johansson (Black Widow) několik dní po premiéře filmu obdržela od Marvel Studios zvláštní zásilku do svého domu. Doručení předcházelo urputné ujišťování, zda Scarlett bude skutečně doma. Když poté otevřela, aby balíček přebrala, byl jí předán se slovy: „Tady je vaše další mise.“ Mezi několika komiksy s Black Widow a detailní historií postavy se nacházela taška na oděv s logem S.H.I.E.L.D.u s poznámkou: „Uvidíme se na Vaší příští misi.“ V tašce byl její stealth kostým pro film Avengers (2012). (Kubaaa97)
  • Japonská zahrada pro závěrečnou bitvu byla vybudována v Sony Studios v Los Angeles. (Kubaaa97)
  • Během natáčení zemřel Mickeymu Rourkeovi (Ivan Vanko) pes Loki. Zármutek se tak snažil přetavit i do scén, zejména v úvodní části filmu, neboť ty se natáčely krátce po Lokiho skonu. (Kubaaa97)
  • Nedlouho poté, co byla Scarlett Johansson odmítnuta pro roli Black Widow, si obarvila vlasy narudo. Chtěla ve svém životě nějakou změnu a zároveň nechtěla, aby se na ni pohlíželo jako na „tu blonďatou herečku“. Když se po nějaké době znovu potkala s režisérem Jonem Favreauem, tak si mylně myslel, že se tak obarvila pro roli Black Widow, kterou ji chtěl znovu nabídnout. Scarlett mu ovšem elegantně řekla, že šlo pouze o shodu náhod. (Kubaaa97)
  • Scarlett Johansson se mohla ukázat v roli Natashy Romanoff díky tomu, že na tuto postavu včas znovu získalo studio Marvel. V letech 2004-2006 je totiž vlastnila společnost Lionsgate, ale jelikož svůj zvažovaný film nezrealizovala, práva se vrátila "domů". (Kubaaa97)
  • Natasha (Scarlett Johansson) v tomto filmu používá německé poloautomatické pistole Walther PPK/S a Heckler & Koch USP v kompaktní verzi. (Kubaaa97)
  • Na filmu se podílel animátor Genndy Tartakovsky. Režisér Jon Favreau ho přizval k filmu díky jeho práci na animovaném seriálu Samuraj Jack (od r. 2001). Odkazem na tento seriál je scéna, v níž Rhodey (Don Cheadle) rozstřílí jeden ze dronů a potřísní jej olejem. Černou tekutinu měly totiž místo krve postavy, se kterými Jack v seriálu bojoval. (Kubaaa97)
  • Během scény, v níž Tony (Robert Downey Jr.) navštíví Pepper (Gwyneth Paltrow), vidíme také sekretářkz Bambi Arbogast (Margy Moore). Ta je v komiksech Tonyho dlouhodobou asistentkou. (Kubaaa97)
  • Na klapce při natáčení intra pro Expo je uvedené jméno kameramana: Johnny Libatique. Jedná se o odkaz na skutečného kameramana tohoto filmu, Matthewa Libatiquea. (Kubaaa97)
  • Drony námořnictva Spojených států mají označení VX-23. To je ve skutečnosti zkušební letka námořnictva na letecké stanici Patuxent River. Provádí výzkum, testování a vyhodnocování taktických letounů s pevnými křídly a bezpilotních letounů. (Kubaaa97)
  • Když Justin Hammer (Sam Rockwell) představuje různé skupiny dronů, tak znějí v pozadí hymny jednotlivých vojenských složek USA: „The Army Goes Rolling Along“ – hymna armády. „Anchors Aweigh“ – hymna námořní akademie a neoficiální pochodová skladba námořnictva. „The U.S. Air Force“ – hymna letectva. „Marines‘ Hymn“ – hymna námořní pěchoty. (Kubaaa97)
  • Justin Hammer (Sam Rockwell) představuje Rhodeyho (Don Cheadle) oblek jako „bojový oděv pro variabilní použití“ (v originále „Variable Threat Response Battlesuit“). Jedná se o odkaz na původní název tohoto obleku v komiksech. (Kubaaa97)

Související novinky

Spectacular Music of Hollywood

Spectacular Music of Hollywood

07.12.2023

Zahajovací koncert třetího ročníku Composers Summit Prague představí světové skladatele filmové hudby na jednom pódiu, kde osobně oddirigují svá nejznámější díla. Mezi významné osobnosti patří… (více)

Liga spravedlnosti 2 jen tak nebude

Liga spravedlnosti 2 jen tak nebude

20.11.2017

U filmových sérií platí jednoduchá matematika - pokud je další díl úspěšnější než ten předchozí, jede se dál, pokud ne, místo pokračování se dá chvíli pauza a potom ideálně reboot. Letos takhle… (více)

Olivia Munn u X-Menů

Olivia Munn u X-Menů

15.04.2015

V Iron Manovi 2 se mihly hned dvě herečky, které čeká superhrdinská budoucnost u konkurence. Nejdřív se studiu 20th Century Fox zalíbila Kate Mara, která poslala Tonyho Starka na slyšení do… (více)

Reklama

Reklama