Reklama

Reklama

Hory mají oči

(festivalový název)
  • USA The Hills Have Eyes (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Tuctová americká rodina s novorodeniatkom a dvoma psami si to hasí skrz vyprahnutú púšť do Kalifornie. Naskytnú sa problémy, minivan musí zaparkovať a naši hrdinovia sa ocitajú mimo civilizáciu, v zapadnutej plošine, pripomínajúcej mesačnú krajinu. Ide o priestor pre vzdušné cvičenia vojenských stíhačiek. A hlavne... brúsi si na nich zuby rodina domorodých kanibalov, žijúca v poblízkej jaskyni. Nízkorozpočtový horor, natočený za 230 tisíc amerických dolárov sa stal prekvapivým hitom. (POMO)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (134)

BoPo 

všechny recenze uživatele

Doplnil som si hororové vzdelanie. Remake z roku 2006 bol po všetkých stránkach trefou do čierneho (radím medzi TOP 10 v rámci žánru). U originálu sa chváliť nedá skoro nič. Wes Craven (Noční můra v Elm Street, Vřískot) na počiatku svojej kariéry vypustil do púšte zlé sny dentálnej hygieničky a snažil sa neúspešne vybudovať drsnú atmosféru. O Jupiterovi, otcovi/šéfovi celej bandy sa dozvieme, že keď sa narodil, tak mal cez 10 kg a bol chlupatý ako opica. Čakali by ste teda niečo naozaj monštrózne. Nakoniec tam v púšti pobehuje špinavý a smradľavý buran, aký sa nájde v každej slovenskej či českej hospode. Celá banda je v podstate paródia na pračloveka. Prepadnutie karavanu, ktoré remake dokázal atmosférou vyšperkovať k dokonalosti, v prevedení z roku 1977 nedokáže vzbudiť potrebné pocity zúfalstva. V podstate najzásadnejšími postavami sú psy, ktorých scény však dosť smrdia prítomnosťou cvičiteľa. Tu jednoznačne platí, že remake poráža o niekoľko levelov originál, pretože má oveľa lepších hercov, oveľa lepší vizuál, oveľa lepšie vygradované scény. ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Craven stále ututláva inteligenčnú nízkosť tam, kde začal a neprináša okrem naturalizmu veľké možnosti uplatnenia strachu. Teda jeho teleportné stelesnenie sťa hôr a samoty využíva celá rada béčkových tvorcov a šibrinkovanie s rôznymi kamerovými uhlami je účelné. Hory majú oči je preto ekvivalentom bláznivých psychopatov, ktorý svoju hlúposť a sexuálnu frustráciu odbavujú na nevinnosti zaseklých turistov uprostred sveta nikoho. A protipólom, ktorý pre temné hory predstavuje neistota teritória, ktorá labilnejšieho jedinca obklopuje. Lenže on ju združil a zakčnil, čoho výsledkom je brutálny nárez, miestami ťažko neprístupný. Keď si ale predstavím, čo všetko sa natáča dnes, prižmúrim. ()

Reklama

Claw 

všechny recenze uživatele

Tady byl Craven ještě ve výborné formě a natočil mix exploitation a slasheru. Klasické téma teroru nic netušící a nechápající nevinné skupinky lidí primitivními, agresivními domorodci je v rámci žánru vyloženě typický. Máme zde násilí, znásilnění, vraždy, napětí, akci. Ale je to vyloženě béčková záležitost, která si své místo na slunci vydobyla zřejmě celkovou nenáročností na diváka. Prostředí je neokoukané a Craven docela ještě drsný. Ovšem až Aja z tohoto starého grindhousového flicku udělal kult... /60%/ ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Jelikož nepatřím do klubu honičů Wes Cravena, ale mnohem důležitější je pro mě, jak film vypadá, než kdo ho stvořil, tak musím otevřeně prohlásit, že tento pseudo horor je ultimátní píčovina. Atmosféra funguje zhruba do doby, než se poprvé ukáže ta rodinka zaostalých dementů. Poté se to zvrhne v sebeparodující píčovinu, kde parta píčusů pobíhá sem a tam po poušti a nejnebezpečnější vrah je tam super inteligentní pes. Rodina kanibalů působí vyloženě směšně - to snad musí uznat každý nezaujatý divák. Americká rodinka se sice chová jako dementi a následuje jedno špatné a nelogické rozhodnutí za druhým, ale to už tak nějak v hororech bývá, protože přeci jen je to zajímavější, než kdyby všichni drželi hodinu a půl pohromadě a nic se nedělo. Za mě je tedy remake z roku 2006 o hodně lepší, a to po všech stránkách. Tenhle omyl nemá dynamiku a už vůbec ne napětí. Strašná sračka z pohledu dnešního diváka a nechce se mi věřit, že to někoho mohlo bavit (a už vůbec ne děsit) dokonce ani 70. letech. Koukatelných je přibližně 20 úvodních minut - do doby, než velkýho tlusťocha vyděsí letadlo a zajíc a nerozmrdá auto na rovince o jediný keř v okruhu kilometru. Zajímavé bylo, že už se následně v této letecky frekventované oblasti do konce snímku jediné letadlo neobjevilo. [15 %] ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Tak tato klasika uz trochu vycpela :(. Obcas je to stupidne ako tie najvacsie beckove vyplachy a o hororovej atmosfere sa da hovorit hadam len v prvej 20-minutovke. Najlepsim okamihom filmu je rodinna tragedia po vpade "domorodcov" do obitneho privesu - vtedy som bol do filmu vtiahnuty najviac. Inak vsak solidna nuda. (5/10) ()

Galerie (18)

Zajímavosti (27)

  • Film se natáčel ve Victorville v Californii, 30 mil od nejbližší civilizace. (Chatterer)
  • Film se měl původně jmenovat Blood Relations. (Chatterer)
  • Při castingu na roli Ruby pořádal Wes Craven mezi ucházejícími se herečkami běžecký závod. Janus Blythe závod vyhrála. (Chatterer)

Související novinky

Wes Craven (1939-2015)

Wes Craven (1939-2015)

31.08.2015

Ve věku 76 let nás včera opustila hororová legenda Wes Craven. Slavný režisér podlehl rakovině, která ho trápila mnoho měsíců, přesto mu ale nezabránila v tom, aby se věnoval svému milovanému žánru.… (více)

Festival otrlého diváka III.

Festival otrlého diváka III.

09.03.2007

Již po třetí se ve dnech 13.-18. března na plátno pražského kina Aero vrací přehlídka filmového nevkusu, hnusu, ošklivosti, strachu i smíchu a bizarností všeho druhu v podobě oblíbeného Festivalu… (více)

Krev, duchové, strach… Aja

Krev, duchové, strach… Aja

26.11.2005

Mladý francouzský režisér Alexandre Aja se rozhodl vybudovat svoji kariéru na slasher hororu. Zatímco v našich kinech běží Noc s nabroušenou břitvou, v níž neznámý příchozí terorizuje jednu rodinu,… (více)

Remake Cravenovej klasiky

Remake Cravenovej klasiky

18.06.2005

27. júna sa začne produkcia pred niekoľkými mesiacmi ohláseného remaku kultového hororu Wesa Cravena, a tým nemám na mysli Nočnú moru v Elm Street, ale u nás o niečo menej známy THE HILLS HAVE EYES o… (více)

Reklama

Reklama