Reklama

Reklama

Noc s nabroušenou břitvou

  • Francie Haute tension (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Horor Noc s nabroušenou břitvou je děsivý příběh dvou dívek, které bojují o přežití s šíleným psychopatem. Spolužačky Marie a Alexia jsou nejlepší kamarádky. Aby se mohly v klidu připravovat na univerzitní zkoušky, rozhod-nou se strávit víkend na odlehlé usedlosti Alexiiných rodičů. Uprostřed noci zastaví u domu dodávka a na dveře zaklepe neznámý muž. Otec Alexie otevře a s prvním zasvištěním břitvy se pro obě dívky idylický víkend změní v nekonečnou noc plnou teroru. Alexia je neznámým šílencem spoutána a unesena. Podaří se Marii zachránit kamarádce život? Nebo se také dostane do rukou brutálního vraha?

Horor Noc s nabroušenou břitvou je natočený ve stylu diváckých hitů jako byl Texaský masakr motorovou pilou nebo 3:15 zemřeš. Producentem filmu je slavný francouzský režisér a scenárista Luc Besson (Brutální Nikita/Nikita, Leon, Pátý element/The Fifth Element, Johanka z Arku/The Messenger: The Story of Joan of Arc, Utržený ze řetězu/Unleashed). V jeho produkci vznikly úspěšné filmy jako jsou série Taxi, Kurýr/The Transporter. Nocí s nabroušenou břitvou se vrací k hrůze a napětí, kterou disponovaly klasické horory 70. let. Režisér Alexandre Aja rafinovaně stupňuje tísnivou a děsivou atmosféru až k šokujícímu vrcholu. V hlavních rolích excelují Cécile de France (Cesta kolem světa za 80 dní/Around the World in 80 Days), Maïwenn (Pátý element/The Fifth Element, Leon) a Philippe Nahon (Purpurové řeky/Les Riviéres pourpres, Bratrstvo vlků Hon na bestii/Le Pacte des loups). Noc s nabroušenou břitvou získala ocenění ve čtyřech kategoriích na Katalánském MFF ve Španělsku a získala si velkou pozornost na Festivalu fantasy filmů v Amsterodamu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (513)

Adrian 

všechny recenze uživatele

Podobne ako Hooperov TCM a Cravenov The Hills Have Eyes aj Haute tension z prostredia "vidieckeho buranstva" vyprodukoval úchylného zabijaka, ktorý vzhľadom na to, že v jeho svete na mape "krajiny nikoho" sme cudzincami my, nepotrebuje svoju identitu maskovať - týmto vymedzením filmového priestoru je zároveň daný aj základný rozdiel oproti typickým slasherom z mestského prostredia. Rovnako "porcovacie" aktivity zabijaka nie sú iniciované nudou a túžbou mestských vrahov otestovať svoju inteligenciu a sofistikovanú efektívnosť, ale vychádzajú z jeho vnútra, nemajú racionálny dôvod a práve o to sú hrozivejšie. Z hľadiska žánru je veľmi osviežujúcim a vítaným potom fakt, ako Haute tension niektorými prvkami vchádza na pôdu moderných teen slasherov (obeť postupne preberajúca aktivitu). Ešte dôležitejšie je to, ako takmer neustále nabúrava zabehané klišé podobne ladených hororov (čakáte, že sa niečo stane, pritom sa to nestane a opačne) a rovnako treba pochváliť neskutočne atmosféricku, zároveň minimalistickú až ambientne podprahovú hudbu. K tomu si pridajte vydarené gore, miestami dosahujúce intenzitu starých japonských shock systémov. Žiaľ toto variovanie žánrových pravidiel dopadlo veľmi negatívne v rámci samotnej štruktúry príbehu, kedy autori efektnú a silnú jednoduchosť úplne zabili záverečným twist efektom. Osobne som ho tušil už od "podozrivého" úvodu a bol som sklamaný, že som sa nemýlil, ale ešte horšia je skutočnosť, že tento bod zvratu na veľa miestach úplne knokautuje logiku. Vo výsledku 3,5* pričom Haute tension považujem za vydarenú európsku odpoveď na japonské duchariny a americké nudné vyvražďovačky z posledného obdobia. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

No tak podľa mňa to bolo celé naozaj cool. Na začiatku tvrdá a hustá vyvražďovačka, ktorá sa časom zmení na naháňačku. Celé to prebehne veľmi rýchlo, celkom zaujme, nenudí a čo je pri horroroch hlavné, dosť miestami vydesí. Veľmi sa mi páčilo, že vrah bola aj žena a že vrah komunikoval a dokonca mu divák videl do tváre. Fakt dobré. 80%. ()

Reklama

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Původně jsem myslel, že půjde o tuctový horor á la Texaský masakr, ale pár věcí mě docela překvapilo. No..Pár... Přiznám se, že horory moc nemusím a scény, kde chlápek podřízne své oběti hrdlo, ze kterého pryští krev, jako by to byla Křižíkova fontána, tak tyhle scény skoro až nesnáším. Ale je to horor a napětí je tu to nejdůležitější. Co mě ale překvapilo, byl smysl celého toho šílenství. Jak pozoruju, tak skoro každého tady zaskočil ten závěr, ale už od prvních záběrů filmu se dalo tušit (a především z Mariiny repliky "Nebyl to chlap. Byla jsem to já.To je na tom to nejstrašnější."), že se k něčemu takovému schyluje. Uvodní "Nahráváte to?" tak odstartovalo děsivou story jedné schizofrenní vysokoškolačky, která byla tak beznadějně zamilovaná do své nejlepší kamarádky, že jí to nedalo a musela si lásku vynutit..:-)) Tuhle domněnku potvrzuje scéna, kde zjevně něčím nespokojená Marie venku pokuřuje cigárko, sleduje nahou Alexii, jak se sprchuje a hned na to v pokoji zručně provádní jistou manuální činnost..:-) Něco se v ní zlomilo a zvítězily destruktivní sklony. Výtka patří některým nelogičnostem, ale tím nemyslím např. scény, kde vrah řídí dodávku a obě dívky jsou zavřené vzadu... V tomto konkrétním případě jde jen o dost pokřivený pohled pomatené dívky, který máme zrovinka možnost sledovat. Závěr: Slušný tahák nervů s překvapivým rozuzlením, ale s některými nelogickými úlety. 3x* ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Non-brain priama čiara cez ultragore k happy záveru. A potom prišla pointa, ktorá keď sa človek trošku zamyslí nad tým čo jej predchádzalo, silne pokrivkáva na nelogičnostiach (čo je škoda). Ale dokázala ma prebrať s letargie 100x videného a to je veľké plus. Tým, že som o filme nič nevedel = neočakával, tak som spokojný. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Vždycky, když někde někdo píše o slasherovém žánru a množství vyteklých tekutin a vyhřezlých orgánů v určitém filmu shazuje jako čajíčkovou záležitost, mě napadá, zda by dotyčný v případě, že by se nachomýtl u havárie a měl poskytnout první pomoc, dřív omdlel, pozvracel se nebo vzal roha. Napadalo mě to dávno předtím, než jsem se na svých pracovištích začala přesvědčovat na vlastní oči, do jakého stavu je schopná lidská bytost dostat sebe nebo druhé. Takže se nedá tak úplně říct, že by se jednalo o můj oblíbený žánr, i když bádání, co na tom ostatní vidí, nepostrádá na zajímavosti. Nicméně jsem se snažila nedat předsudkům šanci a atmosféra zoufalství kombinovaného s odhodláním mě u obrazovky držela poměrně dlouho bez reptání. Ovšem pointě musím poděkovat za zprostředkování pocitu bezmocného ležení na zemi poté, co vás někdo půl hodiny kopal do koulí. Ne že by můj smysl pro logiku věci byl kdovíjaký, ale tady dostal výstavní hysterický záchvat, válel se, kopal a ječel: "Já chci nějakej smysl a vysvětlení a chci a chci a chci!" Sakra, scénáristi, ujasněte si už jednou rozdíl mezi šokujícím vyvrcholením a donebevolající pitomostí nebo aspoň svoji nemohoucnost oslaďte dostatečným počtem cukrátek, která tomu nevděčnému rozmazlenému spratkovi zavřou hubu. A ze mě laskavě nedělejte blbce, já to většinou úspěšně zvládám sama. P.S. Jen tak mimochodem, román D. Koontze Intensity, z kterého film volně vychází, podobnou debilní pointu nemá. Možná by nebylo od věci nezkoušet být kreativní za každou cenu... ()

Galerie (19)

Zajímavosti (13)

  • Režisér si ve filmu střihl svérázné cameo, ztvárnil nohy otce Alexe. (imro)
  • Vrah má na zádech nápis „Aja & Freres“, což je odkaz na jméno režiséra. (imro)
  • Hoci sa Alexii pri scéne v aute dostala striekajúca krv aj do úst, o pár sekúnd neskôr má žiarivo biele zuby. (ČSFD)

Související novinky

Kinopremiéry v květnu

Kinopremiéry v květnu

01.05.2006

Konečně je tu květen, filmovými fanoušky velice očekávaný měsíc. Do kin dorazí filmy, které bychom si rozhodně neměli nechat ujít. V první řadě se jedná o trojici velice silných blockubsterů. První z… (více)

Krev, duchové, strach… Aja

Krev, duchové, strach… Aja

26.11.2005

Mladý francouzský režisér Alexandre Aja se rozhodl vybudovat svoji kariéru na slasher hororu. Zatímco v našich kinech běží Noc s nabroušenou břitvou, v níž neznámý příchozí terorizuje jednu rodinu,… (více)

Remake Cravenovej klasiky

Remake Cravenovej klasiky

18.06.2005

27. júna sa začne produkcia pred niekoľkými mesiacmi ohláseného remaku kultového hororu Wesa Cravena, a tým nemám na mysli Nočnú moru v Elm Street, ale u nás o niečo menej známy THE HILLS HAVE EYES o… (více)

Reklama

Reklama