Reklama

Reklama

Captain America: První Avenger

  • USA Captain America: The First Avenger (více)
Trailer 1

Steve Rogers je idealistický mladík, který touží vstoupit do armády a pomoci Americe porazit nacisty. Nemá však nejmenší šanci, je neduživý a odvodové komise po celé zemi ho odmítají. Při jednom z pokusů si jeho vytrvalosti a zarputilosti všimne doktor Abraham Erskine a nabídne mu účast v tajném vojenském experimentu, jehož cílem je vytvořit pro Ameriku skupinu supervojáků. Ze Steva se tak stane dokonalá lidská bytost. Na boj s nacisty přesto nedojde. Objeví se mnohem větší a nebezpečnější nepřítel, tajná organizace Hydra, vedená všehoschopným gaunerem Johannem Schmidtem, který má svůj vlastní plán na ovládnutí světa. Jeho součástí má být i tajná formule doktora Erskina na výrobu supervojáků. Steve dostane štít, který se stane jeho poznávacím znamením, a se skupinou vojáků, které zachránil ze zajetí, začne likvidovat základny Hydry. Přinese mu tato mise nesmrtelnost, nebo smrt? (TV Nova)

(více)

Zajímavosti (208)

  • Na Světové výstavě zítřka 1943 si můžeme všimnout několika vlajek. Mezi nimi je i vlajka Českoslovenka, ačkoliv v té době neexistovalo. Dále je mezi nimi i vlajka Baham, i když byla adoptována až v roce 1973. V následující scéně je již vlajka Baham vyměněna za vlajku Jugoslávie, ta v té době ale také neexistovala a stejně jako v případě Československa fungovala jen její exilová vláda. (Kubaaa97)
  • V uličce, kde dojde k potyčce, si můžeme všimnout plakátu odkazujícího na zápas týmů amerického fotbalu Paterson Panthers a Brooklyn Dodgers. Tato scéna se odehrává v roce 1943. Poslední vzájemný zápas, jenž spolu týmy sehrály, byl sice opravdu na stadionu domácího týmu Paterson (Hinchliffe Stadion), ale ten se odehrál 22. září 1940. Poté už proti sobě týmy nikdy nenastoupily. (Kubaaa97)
  • Fráze „Mind the Gap“, kterou řekne James Falsworth (JJ Feild), se začala používat v Británii až od roku 1969. (Kubaaa97)
  • V jedné scéně Johann Schmidt (Hugo Weaving) poslouchá operu „Valkýra“ od Richarda Wagnera. Nahrávku, kterou poslouchá, dirigoval Herbert von Karajan a zpíval tenorista Jon Vickers. Byla nahrána v roce 1968, tedy 25 let poté, co se scéna odehrává. (Kubaaa97)
  • Mapa za plukovníkem Phillipsem (Tommy Lee Jones) na posledním briefingu zobrazuje současnou Kanadu. Provincie Newfoundland a Labrador se ale ke Kanadě připojila až v roce 1949. (Kubaaa97)
  • Norský Tønsberg je vyobrazen obklopen několika vysokými horami, ve skutečnosti se ale jedná o pobřežní město v poměrně rovinaté oblasti. (Kubaaa97)
  • Ve scéně, kdy Steve (Chris Evans) a Bucky (Sebastian Stan) jdou na Expo, si můžeme všimnout Unisphere, sférického znázornění Země z nerezové oceli. Scéna se odehrává v roce 1943, ale Unisphere byla postavena až v roce 1964. (Kubaaa97)
  • Ve filmu můžeme vidět Steva (Chris Evans), jak nosí žlutou stuhu, která byla udělována k Medaili americké obranné služby. Tato medaile byla ale udělována mezi 8. zářím 1939 a 7. prosincem 1941. Steve vstoupil do armády až poté, co USA zasáhly do druhé světové války, tím pádem nemá na nošení této stuhy nárok. (Kubaaa97)
  • Při výslechu doktora Zoly (Toby Jones) přinese plukovník Phillips (Tommy Lee Jones) tác s jídlem, na němž jsou z jeho pohledu v pravém předním rohu dvě slánky. Poté, co Zola jídlo odmítne, otočí Phillips tác k sobě, a aniž by pohnul slánkami (jak to udělal se sklenicí mléka), jsou v následujícím záběru v levém předním rohu. Nyní se tedy slánky a mléko nachází v předních rozích. Ovšem poté, co Phillips podá Zolovi vojenskou zprávu, jsou oba objekty v zadních rozích. (Patrik256)
  • Když se Captain America (Chris Evans) poprvé setká s Red Skullem (Hugo Weaving) a následně utíkají nahoru s Buckym (Sebastian Stan), tak Bucky přeleze přes zábradlí a dostane se na druhou stranu. Následně je záběr na Captaina a zábradlí před ním není poškozeno. Následují záběry na Buckyho a opět na Captaina... a najednou je zábradlí zlomené a Captain ho ohýbá. (Patrik256)
  • Ve filmu se v rukách Hydry kromě zbraní a vozidel, vyrobených přímo pro film (Hydra Schmidt Coupé, obří Hydra tank nebo i na dnešní poměry celkem moderní kolové bojové vozidlo) objevují i současné stroje, které za 2. světové války ještě nebyly vyrobeny. Například britský pásový obrněný transportér FV432, který je ve službě až od roku 1963 anebo francouzské těžké nákladní vozidlo Berliet GBC 8 KT (ve službě od 1956). Nebo těžké nákladní vozidlo M35, které je sice správně dobově zasazené, ale americké. (Maulincio)
  • Ve scéně, kdy se objevuje pohled na mapu Severní Ameriky, na území Kanady je možné všimnout si teritoria Nunavut. To však bylo osamostatněno až 1. dubna 1999, tedy o mnoho desítek let později, než se příběh filmu odehrává. (Miro_CZ)
  • Poté, co se Captain America (Chris Evans), Bucky (Sebastian Stan) a další voják dostanou na střechu vlaku, musejí přejít na přední vagón, aby mohli slézt po postranním žebříku. Ovšem způsob, jakým se k němu dostanou, je neproveditelný. Jen mírně ohnuté v zádech by je smetl odpor větru, přičemž ještě předchozí scéna dokazuje, že vlak jede maximální rychlostí. (MIG29)
  • Steve (Chris Evans) po přeměně pronásleduje nepřátelského agenta do přístavu zraněný. Po výstupu z vody však zranění nemá. (MIG29)
  • Když Rogers (Chris Evans) leze do stroje, který má upravit jeho tělo, tak má na sobě kalhoty úměrné k jeho velikosti. Ale když vyleze, tak se kalhoty zvětšily i s jeho tělem. (Listeroman)

Související novinky

Harrison Ford je nový generál Ross

Harrison Ford je nový generál Ross

15.10.2022

MCU se po premiéře snímku Black Panther: Wakanda nechť žije a s nástupem nového roku překlopí do páté fáze, spolu s tím nás pak čeká pochopitelně hromada nových filmů, seriálů, a samozřejmě i postav.… (více)

Čtvrtý Captain America našel režiséra

Čtvrtý Captain America našel režiséra

09.07.2022

Před dvěma dny vstoupilo do kin po celém světě nejnovětší akční dobrodružství od studia Marvel pod názvem Thor: Láska jako hrom režiséra Taiky Waititiho a zatímco nový snímek o hrdinovi z Asgardu… (více)

Třetí Deadpool zůstane sprostý

Třetí Deadpool zůstane sprostý

05.06.2022

Scenáristé Rhett Reese a Paul Wernick (Deadpool, 6 Underground, Zombieland) se čerstvě vyjádřili na téma třetího Deadpoola, který poprvé vznikne pod hlavičkou studia Disney, a dvojice nyní chtěla… (více)

Čtvrtý Kapitán Amerika potvrzen

Čtvrtý Kapitán Amerika potvrzen

18.08.2021

Čtvrtý díl filmové série Kapitán Amerika od studia Marvel má oficiálně zelenou. Hlavní roli nového Kapitána pak ztvární Anthony Mackie, jenž přebral štít i roli po Steveu Rogersovi v seriálu Falcon… (více)

Reklama

Reklama