Reklama

Reklama

Captain America: Občanská válka

  • USA Captain America: Civil War (více)
Trailer 1
USA / Německo, 2016, 147 min

Film studia Marvel Captain America: Občanská válka se odehrává v době, kdy Steve Rogers převzal vedení nově zformovaného týmu Avengers, který se nadále snaží chránit lidstvo. Dojde však k dalšímu incidentu, ve kterém sehrají Avengers nešťastnou roli. Politické tlaky vyústí ve vytvoření systému zodpovědnosti vedenému vládní organizací, jež na tým super-hrdinů dohlíží a řídí ho. Nová skutečnost Avengers rozdělí na dva tábory. Jeden vede Steve Rogers, jež hájí svobodu Avengers, aby mohli bránit lidstvo bez vládních zásahů. Druhý vede Tony Stark, který překvapivě zastává myšlenku vládního dohledu a zodpovědnosti. Připravte se vybrat si svou stranu a přidat se k non-stop akci na dvou frontách. (Falcon)

(více)

Videa (34)

Trailer 1

Recenze (1 239)

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Těšil jsem se strašně dlouho, patřím do toho největšího mainstramu, ale je to tak, jsem ortodoxní marvelák. Musím ale potvrdit, že pokud jede MCU více na vážno, sedí mi to víc. Různé vtípky a gagy typické pro tenhle filmový seriál jsou ale vesměs velice trefné a až na ikonický humor jedné vyčnívající postavy nijak neruší. Když ale Russoovi potřebují trošku ubrat plyn a naladit vážnější notu, třetí Cap zvážní a jede jako na drátkách. S čím se ale tito talentovaní režiséři museli popasovat nejvíce je enormní počet postav, které se povedlo v rámci jednoho celistvého příběhu vhodně ukočírovat a obavy z toho, že by si někdo neprosadil svojí motivaci pro občanskou válku a byl nějak zásadně upozaděn se mi, kupodivu, nevyplnily. Ať už po síťích poletuje Spider-man či po čtyřech Winter Soldiera pronásleduje Black Panther, vše v rámci možností působí autenticky a to jsem ani záměrně nezmínil ty největší individuality. Nicméně jako celek začátek třetí fáze působí i přes násobně větší postav kompaktněji než Batman v Superman, v každém dalším záběru překvapuje nějakou novou featurou a baví téměř od začátku až do konce. 9/10 ()

Gimli 

všechny recenze uživatele

Zápletka je zdánlivě logickým vyústěním elitářského a arogantního chování víceméně všech Avangers. Zdánlivě proto, neboť překlenout ohromnou propast mezi naivními a zábavnými bojůvkami z předchozích filmů a globálně sociálně politickým kontextem vyžaduje oslí velemost takových rozměrů, že ho prostě ani za nějakých pětačtyřicet minut filmové stopáže nelze postavit v potřebné kvalitě a pevnosti. Není divu, že když se pak scénáristé snaží po vratkém můstku převézt náklaďáky velkých myšlenek, většina nákladu skončí v propasti. A to torzo, které se dostane na druhou stranu, už budí pouze nervózní úsměvy na tváři. Ale vidět to lze celkem bez újmy, protože alespoň ty bitevní scény a spousta drobných vtípků za něco stály. ()

Reklama

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Dalšího velkého spojení tolika komiksových postav jsem se bál, ještě do dneška mi totiž nabíhá kopřivka při vzpomínce na druhé Avengers. Tentokrát je to jinak. Třetí Kapitán Amerika má zase o něco temnější tón: superhrdinové musejí odpovídat za své činy, když při jejich mačo manévrech umře víc nevinných, než těch vinných - podobně jako tomu je u Batmana se Supermanem. No a celkem překvapivě se jakžtakž povedlo ono vyvážení mezi hlavními a především vedlejšími postavami, mezi nimiž nejvíc zazáří Ant-man s novým Spidermanem. I možná proto ta závěrečná (ač solidně vyhrocená) férovka mezi Stevem a Tonym působí komorněji a né úplně finálově, oproti velkolepé a sakra zábavné patnáctiminutovce, v níž - POZOR, ZMĚNA! - na opuštěném letišti si dávají všichni hrdinové vzájemně do držky. Jojo, nejlepší moment. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Ten film není špatný, to v žádném případě ne. Ale je dobrý? To nevím. Rozhodně jsem přesvědčený, že není zajímavý. Má v sobě několik zajímavých momentů a scén, ale to není totéž. Povětšinou jde o rutinní hláškování a ubíjející akci (Russoovi opravdu nemají nic, co by šlo nazvat "stylem"), kdy oboje se zoufale snaží nejít k hraně. Je poměrně iritující sledovat, jak se dvě skupiny dvacet minut brutálně rubají a přitom na sebe pokřikují, jak jsou furt kámoši. Chtělo to trochu víc emocí, trochu opravdového napětí a tvrdého konfliktu, kde by hrozilo, že se někomu něco vážně stane. Zvlášť když se z pomsty snaží scénář udělat vyloženě téma. Takhle žene vlastně zbytečné mlácení (nikdo nikomu doopravdy nechce ublížit a je to zdrazňováno) jen premisa a vidina boje jako takového bez následků - postavy se bijí jen proto, že se bít musí, a fyzická konfrontace je jen stopka pro děj (který film z poslední doby to jen připomíná? Jen v BvS se aspoň chvíli tvářili, že to myslí s terminací toho druhého vážně) a nejpatrnější to je ve chvíli, kdy se profackují Black Widow a Renner - tyhle dvě postavy tak, jak jsou definovány, by to nikdy neudělaly, prostě by si to vyříkaly. Ale ve scénáři se píše, že se poperou, tak se holt poperou. Dokonce i konečné střetnutí bylo tak záměrně rozmělňováno (Captain pouze brání Tonymu, aby si došlápl na Buckyho, těžiště hněvu je opět posunuto mimo ně a pořád platí, že ani jeden nechce zasadit tomu druhému konečnou ránu), že jsem se prostě nezačal zajímat. A tak je to s celým konfliktem. Megalomanie se tu tedy střetává s plytkostí, což je vůbec nejhorší kombinace. Ale napsáno to zní mnohem kritičtěji, když se to vezme kolem a kolem, je Captain poctivý film, přesněji řečeno nudný film, ve kterém je spousta dobrých scén. 70 % zaokrouhleno dolů, protože se celkového podhodnocení fakt nebojím. PS: Uvědomujeme si všichni, že aby mohl Black Panher budovat supertajné základny a financovat si svoje fetiše, musí nevyhnutelně vykořisťovat chudáky poddané ve své zemi? Jen že to bez toho nejde... :) ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Marvel naplnil klonovací zařízení na hrdiny a pak spustil generátor jednolitosti. Když se ti dávno vyprofilovaní hrdinové první hodinku slovně oťukávají, aby zjistili, jak moc jim voní diplomacie namísto svaloviny, nějak to skousnete, byť jejich pohnutky známe a tušíme, jak a proč se rozhodnou. Jenže akce na lipském letišti dokonale definuje to, co je na MCU špatně. Hrdinové, kteří až donedávna stáli při sobě, se najednou mají vydat vstříc razantní nakládačce a… a nic. Kde je osobní drama, když si mezi pěstními údery stíhají říct, že i tak jsou přátelé? Jakýkoliv tah je předvídatelný, každá akce odhadnutelná. Druhou šanci ve stejném duchu pak promarní i sibiřská anabáze. Jistě, v jednotlivostech – dílčí akční momenty, byť žádný z nich nedosahuje nástupu Winter Soldiera z minula, Black Panther, bourneovský feeling první poloviny – silné a dokazující, že Russovci to mají srovnané, ale jako celek absolutně ubíjející, nepřekvapující a za pár dní nezapamatovatelné. A vzhledem k výdělkům bez nutnosti cokoliv následující léta měnit. ()

Galerie (267)

Zajímavosti (122)

  • Když se herci poprvé potkali na natáčení, Chris Evans (Steve Rogers) chtěl po každém kolegovi, aby zatancoval na písničku z filmu Pomáda (1978). Video prý nikdy nesestříhal, samotné záběry si však nechal nastálo uložené v mobilním telefonu. (ČSFD)
  • Ve filmu se několikrát objeví Škoda Octavia. Lze ji zahlédnout v tunelu při automobilové honičce a následně při převozu Avengerů do vězení v Berlíně. (UncleMorty)

Související novinky

Natočí režisér Johna Wicka marvelovku?

Natočí režisér Johna Wicka marvelovku?

04.08.2022

Chad Stahelski (John Wick, 2, 3) má – jak vidíte – plné ruce práce s řízením jedné velmi populární akční série, to ale neznamená, že se mu mezitím v Hollywoodu nehrnou další projekty. Zejména po… (více)

Záporácká týmovka od Marvelu našla režiséra

Záporácká týmovka od Marvelu našla režiséra

10.06.2022

Nejdůležitějším projektem Marvelu v příštích pár letech bude podle všeho reboot Fantastické čtyřky. Do třetice všeho dobrého to totiž chce mít Kevin Feige správně, a podle posledních drbů by se… (více)

Zemřel herec William Hurt

Zemřel herec William Hurt

13.03.2022

Svět filmu dnes opustil další z velkých talentů. Pouhý týden před svými dvaasedmdesátými narozeninami zemřel držitel Oscara, uznávaný americký herec William Hurt. Smutnou zprávu médiím předal hercův… (více)

Black Widow nabírá starého známého?

Black Widow nabírá starého známého?

18.09.2019

Následující článek obsahuje spoilery k Avengers: Endgame, pokračujte tedy na vlastní nebezpečí. Už příští rok se dočkáme první sólovky pro postavu Black Widow v hlavní roli se Scarlett Johansson. Ve… (více)

Reklama

Reklama