Reklama

Reklama

Noc s nabroušenou břitvou

  • Francie Haute tension (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Horor Noc s nabroušenou břitvou je děsivý příběh dvou dívek, které bojují o přežití s šíleným psychopatem. Spolužačky Marie a Alexia jsou nejlepší kamarádky. Aby se mohly v klidu připravovat na univerzitní zkoušky, rozhod-nou se strávit víkend na odlehlé usedlosti Alexiiných rodičů. Uprostřed noci zastaví u domu dodávka a na dveře zaklepe neznámý muž. Otec Alexie otevře a s prvním zasvištěním břitvy se pro obě dívky idylický víkend změní v nekonečnou noc plnou teroru. Alexia je neznámým šílencem spoutána a unesena. Podaří se Marii zachránit kamarádce život? Nebo se také dostane do rukou brutálního vraha?

Horor Noc s nabroušenou břitvou je natočený ve stylu diváckých hitů jako byl Texaský masakr motorovou pilou nebo 3:15 zemřeš. Producentem filmu je slavný francouzský režisér a scenárista Luc Besson (Brutální Nikita/Nikita, Leon, Pátý element/The Fifth Element, Johanka z Arku/The Messenger: The Story of Joan of Arc, Utržený ze řetězu/Unleashed). V jeho produkci vznikly úspěšné filmy jako jsou série Taxi, Kurýr/The Transporter. Nocí s nabroušenou břitvou se vrací k hrůze a napětí, kterou disponovaly klasické horory 70. let. Režisér Alexandre Aja rafinovaně stupňuje tísnivou a děsivou atmosféru až k šokujícímu vrcholu. V hlavních rolích excelují Cécile de France (Cesta kolem světa za 80 dní/Around the World in 80 Days), Maïwenn (Pátý element/The Fifth Element, Leon) a Philippe Nahon (Purpurové řeky/Les Riviéres pourpres, Bratrstvo vlků Hon na bestii/Le Pacte des loups). Noc s nabroušenou břitvou získala ocenění ve čtyřech kategoriích na Katalánském MFF ve Španělsku a získala si velkou pozornost na Festivalu fantasy filmů v Amsterodamu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (513)

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to veľmi dobrý horor z francúzskej produkcie. Má výborný príbeh o mladej žene, ktorá pricestuje do domu kamarátkinej rodiny kvôli učeniu, no po brutálnom útoku neznámeho vraha musí zachrániť život kamarátke, ktorú vrah uniesol. Spracovanie je dosť dobré, po dvadsaťminútovom nenudiacom úvode už príde na scénu vrah a začne sa v rámci žánru dokonalý vrchol filmu, ktorý vydrží dve dlhé fázy, časť v dome a aj na benzínke, potom už zaujímavosť filmu trochu klesne, ale stále sa je rozhodne na čo pozerať. Len škoda, že úplnú uveriteľnosť filmu kazí záver, ktorý kompletne zničí logiku filmu. Krvavých scén tu nie je málo a sú vynikajúce. Sú tu štyri zásadné zabitia a všetky sú obsahovo odlišné, vykonané iným nástrojom, mimoriadne krvavé a vizuálne realistické, považujem ich za absolútny vrchol hororových gore. A najviac vyzdvihujem scénu s podrezaním a so sekerou. Herecké obsadenie je úplne neznáme, ale s nikým nemám problém, postavy sú uveriteľné a vrah správne nepríjemný. Réžia a technická stránka sú perfektné, film má výbornú surovú atmosféru, skvelú kameru a strih, realistické efekty, fungujúce napätie, tu nemám čo vytknúť. A dobre je na tom aj hudba, obzvlášť pri prenasledovaní autom. Noc s nabrúsenou britvou je prvotriedny horor, ktorý výrazne ovplyvnil žáner, len škoda toho konca. Alexandre Aja ukázal, že má talent, ale nanešťastie ho začal mŕhať v obyčajných amerických hororoch. 80% ()

ScreamJay 

všechny recenze uživatele

A strach se stal ostrou čepelí, chladnou a nekompromisní, jež proťala hrdla stažená úzkostným napětím. Lapáš po dechu?. Pokud i vy rádi lapáte po dechu, jistě se optáte, co on ten debutující mladíček Alexandre Aja může nabídnout? Moderní éra hororu rozehrála hru kočky s myší, kde kočkou je stupňující se brutalita, otevřenost a myškou divákovo (estetické) vnímání. Haute Tension je příkladem moderního slasheru s celkem umně zvládnutou obrazovou kompozicí, slušně budovaným napětím, dobrým zvukem a svěží, sugestivní kamerou (kdeže sou léta 80tá). V základní výbavě dodáváno s jedním špekatým erotomanem, který věnuje patřičnou invenci ku provedení bizardních poprav a na rozdíl od jiných, přec mnohem charismatičtějších řezníků, je pěkně vychytralej a precizní (mimo jiné děsí 4 z 5ti obezitologů). K dokreslení celého snažení hraje ku prospěchu výběr prostředí, pěkně sešlé stavení posazené do pustopusté samoty, kde křiku nikdo neuslyší. Navíc velice slušná hudební složka (včetně zařazení toho italskýho retro-popu) a velmi půvabná Céline de France. Jistou slabinou je pak prostřední pasáž, kde ono úvodní běsnění decentně opadá tak, že když už si myslíte, že tenhle slasher, krom nějakého masakrálního finiše nemůže nic nabídnout, dostanete facku přeci jen snažně vypointovaným (však možná trošku očekávaně) rozuzlením. Co říct na závěr? Je to svěží, místy překvapivě atmosferické, nepřeplácané a toho kluka za kamerou to fakt baví. U mě za [8/10] ()

Reklama

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Prekvapivo dobrý horror z francúzskej produkcie. Je to naozaj ostrý snímok ako tá nabrúsená britva, ktorú si nesie vo svojom tuzemskom názve. Európsky slasher, ktorý sa veľmi dobre podaril. Atmosféra, ľakačky, vraždy, násilie... a i ten buranský vraždiaci maniak v monterkách a šiltovke sa mi videl dosť charismatický, aj keď bol vlastne len fiktívny. No a to konečné odhalenie je naozaj francúzske. *** ()

Trellíno 

všechny recenze uživatele

Dlouho to bylo na čtyři, pak na hodně silné tři, ale za ten závěr by scénárista snad zasloužil nakopat tam, kde je to pro nás muže obzvláště bolestivé. Dlouho napamatuju tak s prominutím debilní pointu, která naprosto zhroutí celkový dojem z filmu. Pointa postrádá jakoukoliv logiku a pokud si vzpomenu na kterýkoliv okamžik z předchozího děje tak s pointou ani jednou nesouhlasí. To si tvůrci myslí, že je divák sklerotický idiot, který během hodiny a půl zapomene, o co vlastně šlo? A že zkousne závěr, který je stejný jako představa fotbalového rozhodčího, který se při rohovém kopu zavěsí do hlavičky a neomylně skóruje do vinglu? Ani náhodou. Sice s hodnocením nebudu tak tvrdý jako Antek, ale vytočenej jsem zase jednou kvůli filmu docela pěkně. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Alexandre Aja důkladně oprášil staré dobré "GORE LEGENDY" "italské gore-Fulci-Bava-Argento-D´Amatovské skvosty" a naprosto nekompromisně, jak atmosférou, tak brutalitou, šíleností, napínavostí a dechberoucí krutostí, zasadil znovu po mnoha pitomých a pokryteckých letech základy staré dobré horrorové školy ... Spolu s mnou neoblíbeným Rothem, víceméně oblíbeným Robem Zombie a s tvůrci posledních dvou "Texasských masakrů" snad rozjede vlnu horrorů na starou drsnou a řemeslnou trať 70. let a počátek 80. let. HAUTE TENSION je opravdu šílený, hustý a brutální zážitek a to zejména v kině. Nelogičnostmi jsem se moc nezabýval ... Aja je prostě borec!!! ()

Galerie (19)

Zajímavosti (13)

  • Oficiálně nepřiznaný podíl má v produkci filmu i Luc Besson. (imro)
  • Natáčení trvalo 36 dnů. (Holina)
  • Rozpočet tohoto slasheru byl 2,2 milionu eur a za prví tři dny (12. – 12. 6. 2005) promítání si v USA vystrašil 1,8 mil. dolarů, přičemž celkový obrat byl dvojnásobný. (imro)

Související novinky

Kinopremiéry v květnu

Kinopremiéry v květnu

01.05.2006

Konečně je tu květen, filmovými fanoušky velice očekávaný měsíc. Do kin dorazí filmy, které bychom si rozhodně neměli nechat ujít. V první řadě se jedná o trojici velice silných blockubsterů. První z… (více)

Krev, duchové, strach… Aja

Krev, duchové, strach… Aja

26.11.2005

Mladý francouzský režisér Alexandre Aja se rozhodl vybudovat svoji kariéru na slasher hororu. Zatímco v našich kinech běží Noc s nabroušenou břitvou, v níž neznámý příchozí terorizuje jednu rodinu,… (více)

Remake Cravenovej klasiky

Remake Cravenovej klasiky

18.06.2005

27. júna sa začne produkcia pred niekoľkými mesiacmi ohláseného remaku kultového hororu Wesa Cravena, a tým nemám na mysli Nočnú moru v Elm Street, ale u nás o niečo menej známy THE HILLS HAVE EYES o… (více)

Reklama

Reklama