Reklama

Reklama

Loki

(seriál)
  • USA Loki
Trailer 2
USA, (2021–2023), 10 h (Minutáž: 42–59 min)

Tvůrci:

Michael Waldron

Předloha:

Stan Lee (komiks), Larry Lieber (komiks), Jack Kirby (komiks)

Kamera:

Autumn Durald

Hrají:

Tom Hiddleston, Sophia Di Martino, Richard E. Grant, Gugu Mbatha-Raw, Owen Wilson, Cailey Fleming, Michael Rose, Wunmi Mosaku, Sasha Lane, Eugene Cordero (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(12)

V novém seriálu Loki od Marvel Studios odehrávajícím se po událostech filmu Avengers: Endgame se nechvalně proslulý bůh lsti a falše Loki vydává na dobrodružnou cestu prostorem a časem. (Disney+)

Videa (6)

Trailer 2

Recenze (265)

SamVimes 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Lokiho nakonec potkal podobný osud jako jeho oběť z prvních Avengers, agenta Coulsona – zemřel ve filmu a vrátil se v seriálu. V první třetině se musí Loki, toho času ještě nenapravený padouch z bitvy o New York seznámit a smířit s budoucností, jež ho měla čekat, se svou současnou situací i s více ranami pro jeho pýchu, než mu kdy mohl udělit Thor s přáteli. Protivníkem i parťákem pro toto sebepoznávání mu je agent Mobius Owena Wilsona, jenž dobře zvládá jak zábavnější, tak především i vážné scény. Hraje přiměřeně své roli i seriálu, v němž se objevuje, místo aby jen recykloval rozjívenou polohu ze svých starších komedií, což je něco, co bohužel není samozřejmé a třeba o Julii Louis-Dreyfus v předchozím Falconovi se to říct nedá. Výborná scenáristická práce jen máloco nechává mít pouze jeden smysl, jednu funkci, a tak třeba těžítka z Kamenů nekonečna jsou stejně tak zábavným gagem, jako zlomovým momentem Lokiho uvědomění si vlastní malosti a malichernosti svého prvotního vzdoru agentuře. Stejně tak hádka s Mobiem o tom, jestli si má nebo nemá stoupnout pro dramatický efekt své řeči, je nejen povedeným vtipem, ale také skvělou praktickou ilustrací jejich debaty o svobodné vůli. Později se už seriál nevěnuje introspekci bývalého asgardského zlosyna tolik a ne tak explicitně, nechává jej ale alespoň opakovaně nahlížet do pokřivených zrcadel v podobě různých jeho dvojníků. Wilsona jako Lokiho protějšek následně zastíní vynikající Sophia di Martino jako Sylvie, která s Tomem Hiddlestonem bez potíží drží krok a jejich špičkování je na seriálu snad tím nejzábavnějším. Kdo by to byl čekal, že seriálový Loki bude v jádru vlastně love story. Je to právě jeden intenzivní pohled, co naše hrdiny nakonec (zprostředkovaně) zachrání na ničeném měsíci, je to právě zamilovanost, co jindy ovládajícího se iluzionistu přiměje k nejvýraznějším projevům emocí. A co na tom, že jde o jinou tvář jeho samotného, k sebestřednému bohu falše se taková narcistní láska perfektně hodí. Stejně jako jeho opilá a sotva funkční metafora o dýce. Hudební podkres zajišťuje skvělý soundtrack, jež v sobě snoubí všechny tváře seriálu. A tak kombinuje futuristické zvuky thereminu a syntezátorů, klasické orchestrální aranže s důrazem na smyčce, staré skandinávské nástroje a také zvuky tikotu hodin. Vizuálně zase využívá jak futuretro stylizaci pro agenturu TVA, tak fantaskní stylizaci cizích světů a trochu asgardské estetiky. Po Halloweenu ve WandaVision navíc Marvel znovu našel funkční způsob, jak použít staré komiksové kostýmy, jež by jinak na plátně byly směšné. A je přiléhavé, že „klasický Loki“ je skutečně starý i jako postava. Samotné finále pak doširoka rozkopává dveře do dalších příběhů v MCU, tyto důsledky na sebe ale strhávají pozornost na úkor katarzí pro Sylvii i ostatní. Ti se naštěstí vrátí v druhé řadě, která na sebe snad nenechá čekat dlouho. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Mno, abych řekl pravdu, už zase jsem mírně zklamán. Že bude Loki lepší, než Falcon a WS jsem tak nějak očekával a v tomto případě tomu tak skutečně je, ale čekal jsem také, že bude lepší, než WV - což se nestalo. Zatímco tedy WandaVision zůstává (překvapivě) dosud nejlepším MCU seriálem, Loki je, co se týče nastavování budoucnosti (která vypadá stále zajímavěji) možná ještě důležitější. Vše samozřejmě stojí na naprosto geniálním a božském (haha) Tomu Hiddlestonovi, překvapivě vynikajícímu Owenu Wilsonovi a tuně Lokiho kopií, z nichž každá je zajímavá. Jsou tu camea, hrátky s časem, smyčky, alternativní reality, představení Kanga (ano!) a dvě totálně luxusní závěrečné epiody s nejlepší potitulkuvou scénou v celé historii MCU (no dobře, zas tak úplně ne, ale to oznámení přesto potěší) a samotný závěr je, jak už to tak bývá, fenomenální a do budoucna opět slibuje hromadu zajímavých věcí! Ve výsledku jsem si tedy sice Lokiho náramně užil, ale mohlo to být lepší. Koneckonců, ty čtyři hvězdy jsou docela silné, pravda ale je, že místy se to opravdu celé trochu vleče. Ale to je jen detail. Těším se nejen na druhou sérii, ale samozřejmě taky na všechno ostatní. 80%. ()

Reklama

DJ_bart 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1. SÉRIE - Zatímco génius Einstein tvrdil, že čas je relativní, tak Marvel tvrdí, že čas je irelevantní. Seriál 'Loki' totiž s nečekanou vervou inovativně využívá rozmanitý reálie marveláckého universa a hrátky s časem, a zábavně je implementuje do jednoho z nejambicióznějších seriálů, který letos s největší pravděpodobností zavítal na obrazovky.... První série sólového debutu skandinávského Boha lží je totiž stylovým comebackem Toma Hiddlestona v roli všemi milovaného a zároveň nenáviděného antihrdiny Lokiho, jemuž perfektně sekunduje jeho ženská varianta Sophie Di Martino a samozřejmě sympaťák Owen Wilson. Nejde však o typicky konzumní produkt Marvelovský mašinérie, ale i koherentně, konzistentně a překvapivě konstruktivně budovanou expozici nadcházející etapy Marveláckého univerza. 'Loki' je totiž z hlediska standardů televizních soap oper plnohodnotný seriálový blockbuster, který nejenže figuruje jako terapeutická kúra pro Lokiho ambivalentní narcistní charakter, ale zároveň i jako polytematický experiment, který zkoumá různá žánrová teritoria. A ač je 'Loki' bezpochyby poutavý vědeckofantastický spektákl s futuristickou estetikou, na jehož zevnějšku je vysoký rozpočet citelně znát, neustále mě po zhlédnutí celý série doprovázel pocit neúplnosti a divácký nenasytnosti - jako by seriálu chybělo cosi esenciálního. V prvý řadě za to může velice dynamická metoda vyprávění, kvůli čemuž vše působí tak trochu na jedno brdo - a v řadě druhý šlo z toho konceptu jednoznačně vyždímat víc potenciálu.... Každopádně největším klíčovým prvkem pro celou sérii určitě byla bezpochyby závěrečná epizoda, jež bez sebemenších okolků či kompromisů definuje zcela novou charakteristiku nadcházející etapy Marveláckého univerza - nejenže totiž determinuje směr, jakým se budoucnost MCU bude ubírat, ale zároveň představuje i samotného antagonistu nadcházející éry, který v ní bude mít nezastupitelnou a neméně stěžejní roli, jelikož je zároveň jak jejím katalyzátorem, tak jejím středobodem, díky čemuž s ním divák naváže jistý sympatie.... Takže kdo se bude chtít v následující fázi celý Marvel franšízy orientovat, bude muset onen drahocenný čas investovat do Lokiho dobrodružných eskapád - poněvadž dokonce i já znalý originálního komiksovýho kánonu musím přiznat, že tenhle clusterfuck - kterej za celým tím časoprostorovým brajglem zanechává dost otevřený konec - moje palice fakt nepobrala..... Jako prolog k Multiversu však ve finální rezoluci 'Loki' funguje na výbornou a v rámci televizní mytologie Marvelu jde o nejkvalitnější seriálový fragment, který má v oné kompletní MCU mozaice zdaleka nejdůležitější asociaci. A to musím ještě podotknout, že Lokiho jako postavu upřímně nesnáším - o to víc se ale každopádně těším na další nášup. My tak jen můžem děkovat Hulkovi, že se tehdá nevydal výtahem a šel radši po schodech.... [VERDIKT: jak rozjebat časoprostor snadno a rychle. 8,2 hodinek s vodotryskem z 10] ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Tak tu máme další z Disneyho Marvel seriálů. Opět to má vlastní unikátní estetiku. začátek nám představil zcela nový svět, který jsme doposud neznali, a to jakési ústředí strážců času. Loki je po svém útěku s Teseraktem zadržen těmito strážci a přesunut na jejich centrálu. Tam se snaží pochopit, co se děje a nějak se zorientovat. Po chvíli zjišťuje, že odpor je marný a že bude muset spolupracovat. Dost se mi líbí tento svět a celková estetika. Záporák se nám odhalil docela brzo. Celé TVA je dobře vymyšlené a každý díl je lepší a lepší. Marvel toto skutečně promakal a bude to mít zřejmě vliv i na filmy. Končí to dost otevřeně, takže jsem zvědavý na další sérii. Obsazení je super a je tam i spousta easter eggů. "Vezměte si lístek." ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mrzí ma to. Snažil som sa veľmi, aby sa mi to páčilo. A celkovo zápletka ako taká bola podarená. Efekty skvelé a Aligatorloki je perfektnou vsuvkou, ktorú dúfam ešte uvidím. Ale zároveň tam bolo aj množstvo vecí, čo mi vadili. So seriálmi od Marvelu mám rovnaký problém ako s tými od DC. Nepôsobia konzistentne. V tomto smere myslím, že Loki je tu úplne iná postava ako vo filmoch. Jeho peripetie sú v zásade okej, ale vieme, že sa z toho dostane. Ak to aj prekvapí niečím zaujímavým ( taká piata časť bola výborná od začiatku do konca) ku koncu tomu dôjde dych. Finále síce sľubuje predzvesť nových problémov, ale zároveň som čakal údernejšie vyvrcholenie. Jediný, kto ma tu celý čas veľmi milo prekvapoval bol Owen Wilson. Mobius mu sadol ako riť na šerbeľ. Chcem vedieť čo bude ďalej ale celý ten hype išiel tentoraz mimo mňa. 1.séria - 60% To, že to má nápad a aj vzťahový vývoj je pekné. Lenže to prichádza v dobe, kedy ma Marvelovky už neberú a ani ma nemajú veľmi čím zaujať. Toto bohužiaľ pozerám len zo zotrvačnosti, lebo som už do toho investoval veľa času. A k nejakému koncu sa chcem dopracovať. Páči sa mi, že to nebolo hlúpe a že si to dopomohlo aj vtipom. Rovnako oceňujem, že tam funguje aj kauzálnosť. Mrzí ma zbytočné spomaľovanie a zbytočné logické kiksy ( aspoň zo začiatku). Čím sme bližšie koncu tým dávajú aj nelogické scény zmysel. Tempo je dakedy trestuhodne pomalé, inokedy som mal pocit, že to svojou dynamickosťou utlmuje realitu okolo mňa. Ale tým pádom sa tu ukazuje určitá nevyváženosť. Bez tých moralitiek by to bolo krajšie. V temnejšom vyznení aj pamätnejšie. Takto je z toho prapodivná depka. Tretiu sériu už prosím nie. 2. séria 60% ()

Galerie (168)

Zajímavosti (95)

  • TVA, nebo-li Time Variance Authority, je skupina lidí, která monitoruje multivesmír a opravuje časové linky. Poprvé se objevila v v říjnu roku 1986 v komiksu „Thor vol. 1 #372“. (CinemaRanger)
  • V čase 34:05 má padající měsíc tvar Pac-Mana, postavičky ze stejnojmenné videohry. (Lad2000)
  • Nápoj s názvem The Josta, který pije agent Mobius (Owen Wilson), byl ve skutečnosti jedním z úplně prvních prodávaných energy drinků v letech 1995 až 1999. Společnost Pepsi však přestala nápoj prodávat bez udání důvodu. (NiWi)

Související novinky

Margot Robbie chystá filmové The Sims

Margot Robbie chystá filmové The Sims

23.03.2024

Loňský rok byl pro hvězdnou herečku a schopnou producentku Margot Robbie (Babylon) poměrně přelomový. Její produkční společnost LuckyChap přenesla na plátna kin svět Barbie, tedy nejvýdělečnější film… (více)

Daredevil nabírá nové tvůrce

Daredevil nabírá nové tvůrce

29.10.2023

Nedávno vyšla zpráva, že Marvel kompletně překopává svoji televizní strategii a uchýlí se nyní k tradičnímu formátu pilotů, showrunnerů a tzv. writer’s room (menších skupinek scenáristů, kteří mají… (více)

Posuny v marvelovském kalendáři

Posuny v marvelovském kalendáři

04.09.2023

Stávka nebo ne, šéf studia Disney Bob Iger už delší dobu tvrdí, že společnost hodlá výrazně ubrat na míře obsahu, zejména toho seriálového, který proudí na streamovací službu Disney+. A platí to… (více)

Tajná invaze má pomalý start

Tajná invaze má pomalý start

30.06.2023

Minulý týden si na streamovací službě Disney+ odbyl premiéru nový marvelovský seriál Tajná invaze. V ní se navrátivší se Nick Fury s tváří Samuela L. Jacksona snaží konfrontovat tajnou skupinu… (více)

Reklama

Reklama