Reklama

Reklama

Orka zabiják

  • USA Orca: Killer Whale (více)
Trailer

Obsahy(1)

Vraždiaca veľryba je jedno z najinteligentnejších živočíchov na svete. Podobne ako ľudia má jedného druha a ak mu človek ublíži, kosatka si to zapamätá a je viac jako isté, že sa bude chcieť pomstiť. Kapitán Nolah (Richard Harris) má na svedomí veľrybiu samičku aj s očakávaným prírastkom. Mŕtvu kosatku vyplaví more na breh a Rachel (Charlotte Ramplingová) i ďalší ľudia Nolana upozorňujú, že ho čaká odplata. A skutočne nahnevaná veľryba sa často ukazuje pri brehu, aby neskôr zničila ukotvenú loď a jasne dala najavo, že to nie je koniec. Aj Nolan si při pohľade na jej vytŕčajúcu plutvu začína uvedomovať, že kosatka ho bude hľadať, číhať, loviť a prenasledovať nemilosrdne a neľútostne s jedinou myšlienkou odplaty krížom cez moria, nehľadiac na čas ani na rôzne prekážky. Má Nolan šancu zbaviť sa večného prenasledovania tým, že odstráni svojho prenasledovateľa? Podarí sa mu to? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (160)

Han22 

všechny recenze uživatele

Dávno před Zachraňte Willyho se objevil film, který ukazuje že kosatka není zdaleka takový mazlík. Vypadá to na první pohled jako jasný klon Čelistí, ale Orca si jde svou cestou a místo hororu připomíná spíše dobrodružné drama ve stylu Moby Dicka. I zde máme na jedné straně rybu a na druhé umanutého kapitána, jen motivace je zde jiná. V tomto případě mstící se kosatka versus kapitán který nechce bojovat, ale musí. Kostatka se díky výše zmíněné dětské sérii nezdála tak děsivá, ale závěrečná půlhodina a především finální souboj mě rychle vyvedly z omylu. Mezi plusy patří charismatický a celkem mladý Richard Harris a krásná hudba a pár moc pěkných útoků, mezi mínusy pak několik do očí bijících nesmyslů jako kosatka podrážející dům nebo prorážející ledovec. Ale čert to vem, celkově velice solidní film. ()

mahler 

všechny recenze uživatele

Kapitánu Achabovi bylo řečeno - že mstít se na němém zvířeti kterého vede pouhý instinkt - je rouhání. Ze strany zvířat by si člověk zřejmě pomstu zasloužil ... za to co jim provádí, ikdyž to třeba není zlý člověk jako kapitán Nolan, zločin si žádá trest. Vynikající hudba, Richard Harris a nádherní tvorové kteří jsou schopní stejné lásky jako člověk. Krásný film. ()

Reklama

dopitak 

všechny recenze uživatele

Pro příznivce přírody a zvířat bude ulovení velrybí matky asi nezkousnutelným soustem, je to fakt nechutné. Skvělá hudba, naprosto magorskej námět. Asi jako kdybych tvrdil, že mě po ulicích Brna honí postavy ze Shaddow Warriora a chtějí, abych s nimi jel bojovat na pole za Rousínov... Ten detail na velrybí oko je hodně hloupá hra na citovku, záběry gumové kosatky vypadají kupodivu dobře, konec na ledových krách je celkem působivý. ()

Tomes83 

všechny recenze uživatele

Přehnaně inteligentní kosatka, která dokáže požírat své oběti i pouhým vyskočením nad hladinu, rozpoznat své nepřátele a dokonce i jejich loď a dostat je tam, kam si přeje! No to už byla spíše blbost posádky plavit se za ní až mezi zamrzlé krátery ledu, kde je mnohem větší pravděpodobnost, že se loď může poškodit! Proto se také kosatka dočkala zasloužené pomsty, kterou jsem ji ale moc přál... Více ale doporučuji o dost starší film BÍLÁ VELRYBA, která je sice mnohem slabší na efekty, ale za to atmosféricky mnohem silnější! Avšak Spielbergovi ČELISTI zůstanou navždy nepřekonanou legendou! ()

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

Tak tohle mi úplně nesedlo a vysoké hodnocení filmu si vysvětluji masovou nostalgií. Já tenhle skvost v dětství neviděl a při včerejší noční projekci se ovšem-ale-nepopsatelně nudil. Přitom mám pocit, že nemuselo být tak zle. Richard Harris a Charlotte Rampling jsou víc než jen slušní herci, ve scénáři je melvillovský potenciál a Morricone ...co si budeme vykládat, že jo? Cosi se ale pokazilo a já přikládám vinu režii. Děj sice disponuje několika výživnými momenty, mezi nimiž samozřejmě kraluje slavné vyhřeznutí, ale i ty jsou natočeny strašně pitomě a já se bůh-ví-proč mohl soustředit jen na to. Skony Orcových protivníků jsou odbyté. Hlavní obluda se řadí ke zvířatům typu komisaře Rexe, která kromě přirozeného instinktu zvládají i základy některých vědeckých oborů a předvídání složitých kauzálních dějů (přeruším potrubí s naftou → drcnu do kůlu → shodím petrolejku → nafta vzplane → oheň se po potrubí dostane k rafinerii, která exploduje... Bože!) jsou pro ně prostě přirozeností. Od kosatky bych očekával jednání možná ne úplně geniální, ale rozhodně ne překombinované, zato od postav bych nečekal, že budou v bárce plout na zamávání ploutve pomstychtivého kytovce tam, kam si bude přát. Chvílemi jsem měl pocit, že to kosatka i režírovala, což nemyslím ani trochu v dobrém. Únavné. ()

Galerie (77)

Zajímavosti (6)

  • Jméno Orca, které dali kosatkám staří Římané, je převzaté z řečtiny a je to všeobecný název pro velryby, velké ryby, ale také mořské příšery. (AngelusCZ)
  • Scenéria predstavujúca odľahlú polárnu oblasť Labradoru bola vytvorená na Malte scénografom Mariom Garbugliom. (beso74)

Reklama

Reklama