Reklama

Reklama

Orka zabiják

  • USA Orca: Killer Whale (více)
Trailer

Obsahy(1)

Vraždiaca veľryba je jedno z najinteligentnejších živočíchov na svete. Podobne ako ľudia má jedného druha a ak mu človek ublíži, kosatka si to zapamätá a je viac jako isté, že sa bude chcieť pomstiť. Kapitán Nolah (Richard Harris) má na svedomí veľrybiu samičku aj s očakávaným prírastkom. Mŕtvu kosatku vyplaví more na breh a Rachel (Charlotte Ramplingová) i ďalší ľudia Nolana upozorňujú, že ho čaká odplata. A skutočne nahnevaná veľryba sa často ukazuje pri brehu, aby neskôr zničila ukotvenú loď a jasne dala najavo, že to nie je koniec. Aj Nolan si při pohľade na jej vytŕčajúcu plutvu začína uvedomovať, že kosatka ho bude hľadať, číhať, loviť a prenasledovať nemilosrdne a neľútostne s jedinou myšlienkou odplaty krížom cez moria, nehľadiac na čas ani na rôzne prekážky. Má Nolan šancu zbaviť sa večného prenasledovania tým, že odstráni svojho prenasledovateľa? Podarí sa mu to? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (160)

Doudis19 

všechny recenze uživatele

Hlavním problémem nedávného Moby Dicka Rona Howarda bylo bezpochyby přehrše digitálního bordelu spolu s neschopností alespoň trošku důvěryhodně zobrazit jednotlivá zvířata. O digitálně odfláknuté vodě nemluvě. To co scházelo V srdci moře, je naopak největší předností Orky, filmu o téměř 40 let staršího. Šikovně sestříhané pohyby zvířat a až autentické modely kosatek dodávají filmu na síle a to především v situacích, kdy už člověk trošku odhaluje že samotná zápletka je slušně řečeno dosti nereálná ;-). Každopádně senzační efekty, podmanivá Morriconeho hudba a mnohdy drastické záběry řadí Orku na vrchol zvířecích hororů, ano i po bok Čelistí :-). ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně skvělá věc. Nemohu uvěřit vlastním očím, že v roce 1977 dokázal někdo natočit tak obdivuhodně hezky natočený animal horor s kosatkou, která dokonce není digitální, plyšová, papírová ani plastová, ale živá! Celý film super atmosféra, fajn tempo, i celkem slušné úmrtí a nejvíce mne zaujal úvodní 5 minutový proslov na přednášce o kosatkách, který Vás dokonce udělá inteligentnějším. 80% ()

Reklama

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Sejměte Willyho!!! Až přílíš poetický mix Čelistí a Moby Dicka, který má sice svoje světlé chvilky a to je hlavně uvěřitelnost napadení kosatkou,která je pomocí reálných záběrů a prací s miniaturami neksutečně uvěřitelná a potěšil hned ůvodní útok na žraloka, ale herecky i režisérsky je to strašně unylé a předvídatelné. Všichni umřeli v pořadí jaký jsem jim určil ( ano jsem bůh ) a představitel hlavní role nemá žádné charisma, i když vypadá jako mutant mezi Paulem Hoganem a Rutgerem Hauerem. Atmosféru hrozně schazovala hudba Morriconeho, který je sice legendární , ale já se chtěl koukat na atmosferický animal horor a ne na western s Clintem Eastwoodem ;) Navíc kosatka prostě nevzbuzuje takovou hrůzu jako žralok, nuda..... 45%. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Na vlne fenoménu o vražedných potvorách z mora, teda hlavne vďaka Spielbergovím Čeľustiam sa zviezol aj tento snímok a na prekvapenie bol až moc vydarený. Príbeh o neľútostnej pomste kosatky za zabité mláďa má v určitých scénkach nesmierne husté napätie, podporené aj hereckým výkon Richarda Harrisa ako kapitána lode Orca, súboj na ľadovci je už len taký bonus v našliapnutom deji. ║Rozpočet $-miliónovTržby USA $14,717,854Tržby Celosvetovo $- ()

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

Tak tohle mi úplně nesedlo a vysoké hodnocení filmu si vysvětluji masovou nostalgií. Já tenhle skvost v dětství neviděl a při včerejší noční projekci se ovšem-ale-nepopsatelně nudil. Přitom mám pocit, že nemuselo být tak zle. Richard Harris a Charlotte Rampling jsou víc než jen slušní herci, ve scénáři je melvillovský potenciál a Morricone ...co si budeme vykládat, že jo? Cosi se ale pokazilo a já přikládám vinu režii. Děj sice disponuje několika výživnými momenty, mezi nimiž samozřejmě kraluje slavné vyhřeznutí, ale i ty jsou natočeny strašně pitomě a já se bůh-ví-proč mohl soustředit jen na to. Skony Orcových protivníků jsou odbyté. Hlavní obluda se řadí ke zvířatům typu komisaře Rexe, která kromě přirozeného instinktu zvládají i základy některých vědeckých oborů a předvídání složitých kauzálních dějů (přeruším potrubí s naftou → drcnu do kůlu → shodím petrolejku → nafta vzplane → oheň se po potrubí dostane k rafinerii, která exploduje... Bože!) jsou pro ně prostě přirozeností. Od kosatky bych očekával jednání možná ne úplně geniální, ale rozhodně ne překombinované, zato od postav bych nečekal, že budou v bárce plout na zamávání ploutve pomstychtivého kytovce tam, kam si bude přát. Chvílemi jsem měl pocit, že to kosatka i režírovala, což nemyslím ani trochu v dobrém. Únavné. ()

Galerie (77)

Zajímavosti (6)

  • Jméno Orca, které dali kosatkám staří Římané, je převzaté z řečtiny a je to všeobecný název pro velryby, velké ryby, ale také mořské příšery. (AngelusCZ)
  • Scenéria predstavujúca odľahlú polárnu oblasť Labradoru bola vytvorená na Malte scénografom Mariom Garbugliom. (beso74)

Reklama

Reklama