Reklama

Reklama

Captain America: Občanská válka

  • USA Captain America: Civil War (více)
Trailer 2
USA / Německo, 2016, 147 min

Film studia Marvel Captain America: Občanská válka se odehrává v době, kdy Steve Rogers převzal vedení nově zformovaného týmu Avengers, který se nadále snaží chránit lidstvo. Dojde však k dalšímu incidentu, ve kterém sehrají Avengers nešťastnou roli. Politické tlaky vyústí ve vytvoření systému zodpovědnosti vedenému vládní organizací, jež na tým super-hrdinů dohlíží a řídí ho. Nová skutečnost Avengers rozdělí na dva tábory. Jeden vede Steve Rogers, jež hájí svobodu Avengers, aby mohli bránit lidstvo bez vládních zásahů. Druhý vede Tony Stark, který překvapivě zastává myšlenku vládního dohledu a zodpovědnosti. Připravte se vybrat si svou stranu a přidat se k non-stop akci na dvou frontách. (Falcon)

(více)

Videa (34)

Trailer 2

Recenze (1 240)

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Captain America: Civil War je dobrodružné pokračovanie sci-fi série, na ktoré sa určite tešili sto tisíce ľudí zo všetkých kútov sveta. Oprávnene, mix akcie, vtipu, priateľstva, zrady, pomsty a túžby po moci jednoducho baví. Steve Rogers napriek názvu filmu nestrháva pozornosť na seba. Zhliadneme prehliadku mnohých individualít s rozmanitými nadprirodzenými schopnosťami, prevažne v dych vyrážajúcich bojových scénach plných špeciálnych efektov. Pár nedokonalostí sa objavilo, ako snáď v každom filmu, ale celkovo ide o veľmi vydarený "akčňák" stvorený a zahraný skúsenými profesionálmi. Ten pocit, keď celý film čakáte až sa Ironman a Captain Amerika pobijú. Je to také - čie ego je väčšie. Tento film sa naozaj podaril. Skvelé bitky a efekty. Akcie a vtipnosť. Proste dobrý film. Zmena režiséra bola trochu vidieť, ale samotnému vzhľadu nejako neublížila. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Film by se klidně mohl jmenovat Avengers 3 (pokud oželíte Hulka a Thora). Zavádějící název je nicméně jeho nejmenší problém. K zemi táhne Občanskou válku kvantum postav, mezi nimiž bratři nedovedou vyvolat a udržet stejné jiskření jako Joss Whedon. U mnohých aktérů je příliš zjevné, že jsou zde jen proto, aby mohli sehrát větší roli v některém z příštích marvelovských filmů (stěží půlminutové WTF cameo Marisy Tomei, Martin Freeman, William Hurt). Nejnosnější antagonismus, přiživovaný při každém jejich filmovém setkání, tedy nevraživost Starka a Rogerse, je pak naplno rozehrán až v závěru, byť dost šikovně, abyste přinejmenším chvíli váhali, kdo držet pěsti. Poslední akt, kdy se různorodé vyprávěcí vzorce (týmová akce, whodunit, špionážně-politický thriller) spojí do poměrně ústrojného celku, výsledný dojem hodně vylepšuje i přes nezanedbatelnou idiocii padouchova uvažování (anebo proč dělat věci jednoduše, když svůj plán můžete založit na předpokladu, že se určitá postava po odhalení určité informace zachová určitým způsobem). Mnohem jistější než ve vztazích mezi superhrdiny jsou bratři v akčních scénách, uspokojivě rozmanitých a přehledných, a v promyšleném zatajování a odhalování informací (takže budete i se znalostí zbytečně moc prozrazujícího traileru až do konce něčím překvapováni). Akce na druhou stranu vždy trvá déle než je třeba a nejepičtější scéna je do filmu vsazena vyloženě jako odměna pro fanoušky, kdo zhlédli všechny dosavadní tituly z marvelovského univerza. Po chvíli se z ní stává únavně dlouhý superhrdinský showrell (co všechno umí, předvádějí hlavně Ant-Man a nový Spider-Man), který ani jeho aktéři neberou příliš vážně a za každou větší ránu se svému soupeři pro jistotu omluví (jen chudák Rhodes dopadne trochu hůř, než by odpovídalo celkovému pojetí scény). Hlavně, že při ní neumírají nevinní civilisté, jejichž existenci Avengers konečně vzali na vědomí. Po předchozích filmech tento záchvěv humanismu působí jako neupřímná snaha vyhovět poptávce proměňující se podle nálady společnosti. Občanská válka ani ničím víc než poctivou snahou vyhovět poptávce není. Kromě vyšších nároků na diváka, který se tentokrát musí orientovat v motivacích a cílech opravdu VELKÉHO množství postav, marvelovský vesmír obohacuje zejména o další postavy, méně již o neotřelé inspirační zdroje (a stylistické volby) a nečekanou organizaci vyprávění (jako Návrat prvního Avengera). 80% ()

Reklama

Davies182 

všechny recenze uživatele

Lehké prozívání první čtvrtiny, kdy se vlastně jen trochu nevěrohodně (mučení ve dřezu mě fakt rozesmálo) buduje nevýrazná anti-dušínovská bububu zápletka, je záhy nahrazeno zatím zdaleka nejspanilejší akcí v marvelovských filmech. Od SWAT vs. Bucky jedna velká, dlouhá akční horská dráha plná super nápadů a líbivé choreografie. Letiště s (nejen) brutálně nahláškovaným Spideym mě nadchlo jako dlouho nic. Druhá projekce povinností! ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Dalšího velkého spojení tolika komiksových postav jsem se bál, ještě do dneška mi totiž nabíhá kopřivka při vzpomínce na druhé Avengers. Tentokrát je to jinak. Třetí Kapitán Amerika má zase o něco temnější tón: superhrdinové musejí odpovídat za své činy, když při jejich mačo manévrech umře víc nevinných, než těch vinných - podobně jako tomu je u Batmana se Supermanem. No a celkem překvapivě se jakžtakž povedlo ono vyvážení mezi hlavními a především vedlejšími postavami, mezi nimiž nejvíc zazáří Ant-man s novým Spidermanem. I možná proto ta závěrečná (ač solidně vyhrocená) férovka mezi Stevem a Tonym působí komorněji a né úplně finálově, oproti velkolepé a sakra zábavné patnáctiminutovce, v níž - POZOR, ZMĚNA! - na opuštěném letišti si dávají všichni hrdinové vzájemně do držky. Jojo, nejlepší moment. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Asi najlepšia Marvelovka. Anthony Russo a Joe Russo nám naservírovali perfektného druhého Capa, ktorý už vtedy bol označovaný ako Avengers jeden a pol. Captain America: Civil War ma toľko hrdinov, že keby som nevedel názov filmu, hádam, že je to ďalšia Avengerovka. Príbeh pokračuje tam, kde skončil CA: Winter Soldier a Avengers: Age of Ultron. A veľmi jednoducho a šikovne sa posúvame k príbehu Civil War. Medzi Capom a Tonym to pomaly iskrí a každý si vyberá svoj tábor. Najlepšie na tom všetkom je, že každý ma pravdu a zaporak sa nestava nikto. Jedného tu síce máme, ale ten len nenapadne ťahá v pozadí za nitky v svojou prefíkanom pláne. A to je tak trochu problém. Film ma vynikajúce akcie a neskutočne premakanú choreografiu súbojov po celý čas, ale že by tu na nás číhala nejaká hrozba sa nedá povedať (veď sú to všetko klaďasi), tým pádom aj pár percent ubúda z napätia. Klincom do rakvy je aj humor, ktorý sa zas podaril, ale scéna na letisku nech je akokoľvek choreograficky vymakaná, postráda napätie a tak trochu atmosféru. Našťastie dvaja typci za jednou kamerou vedia čo robia a finále dokáže pekne prekvapiť a naplno strhnúť a upútať vašu pozornosť. Aby sa film tváril vážne bez zaporaka, to tu fakt nefunguje, no napriek tomu sa snaží (scény s Winter Soldierom) ale aj tak sa jedna o prvotriednu zábavu s množstvo vynikajúcej akcie, nechýbajú noví hrdinovia, ktorý majú čo ponúknuť (Black Panther, Spider - Man) a kopec prepojení na ostatné filmy (Ant-Man, Howard Strak v podaní Johna Slaterryho z Iron Mana 2 a Ant-Mana). Trošku ma sklamala aj hudba. Henry Jackman v predošlom filme bičoval film v pred, no tu sa prekvapivo lepšie melódie vytrácajú a nepodtrhujú scény, tak ako v predošlom filme. Aj tak sa ale jedna o jeden s najlepších filmov v Marvel Cinematic Universe. Civil War aj keď nepredbieha skvelý predošlý diel, minimálne sa mu aspoň vyrovnáva. P.S.: potitulkove scény su dve. Obľúbený soundtrack: Making Amends, Cap's Promise. 95% - 5* ()

Galerie (267)

Zajímavosti (122)

  • Naprogramování Winter Soldiera (Sebastian Stan) Hydrou na atentáty za pomoci slov je psychologický proces, kterému se říká sugesce. Jejím učelem je dotyčnému vnutit své postoje nebo názory. (Charpy)
  • Chris Evans přiznal, že když dostal nabídku na roli Captaina Americy, váhal, zda roli vůbec vzít. V době vznku tohoto filmu to už bral jako jedno z nejlepších rozhodnutí, která v životě udělal. (stepanhalama)

Související novinky

Natočí režisér Johna Wicka marvelovku?

Natočí režisér Johna Wicka marvelovku?

04.08.2022

Chad Stahelski (John Wick, 2, 3) má – jak vidíte – plné ruce práce s řízením jedné velmi populární akční série, to ale neznamená, že se mu mezitím v Hollywoodu nehrnou další projekty. Zejména po… (více)

Záporácká týmovka od Marvelu našla režiséra

Záporácká týmovka od Marvelu našla režiséra

10.06.2022

Nejdůležitějším projektem Marvelu v příštích pár letech bude podle všeho reboot Fantastické čtyřky. Do třetice všeho dobrého to totiž chce mít Kevin Feige správně, a podle posledních drbů by se… (více)

Zemřel herec William Hurt

Zemřel herec William Hurt

13.03.2022

Svět filmu dnes opustil další z velkých talentů. Pouhý týden před svými dvaasedmdesátými narozeninami zemřel držitel Oscara, uznávaný americký herec William Hurt. Smutnou zprávu médiím předal hercův… (více)

Black Widow nabírá starého známého?

Black Widow nabírá starého známého?

18.09.2019

Následující článek obsahuje spoilery k Avengers: Endgame, pokračujte tedy na vlastní nebezpečí. Už příští rok se dočkáme první sólovky pro postavu Black Widow v hlavní roli se Scarlett Johansson. Ve… (více)

Reklama

Reklama